Mystiskt ljusfenomen över Västsverige – var raketavgaser

Ett ljusklot uppenbarade sig på stjärnhimlen natten mot lördagen. Ljusfenomenet kunde ses över stora delar av Västsverige men även i resten av landet. Orsaken tros vara en kondensstrimma av avgaser från en raket från företaget SpaceX.
– Man måste ha tur att få se något sånt här, så det är kul att många fått ta del av det, säger Robert Cumming, kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium.

ANNONS
|

Under natten kunde ett ljusklot synas över Göteborg och Västsverige. En Tjörnbo hörde av sig till GP och hade fångat klotet på bild i samband med en hundpromenad.

Vad klotet var för något var länge ett mysterium men nu tros det finnas ett samband mellan en raketuppskjutning av SpaceX där bland annat den svensktillverkade satelliten Arctic Weather Satellite sköts upp.

Robert Cumming, kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium menar att fenomenet med sådana här ljusstrimmor i sig inte är ovanligt, men att man kan se det så tydligt från flera platser är få förunnat.
Robert Cumming, kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium menar att fenomenet med sådana här ljusstrimmor i sig inte är ovanligt, men att man kan se det så tydligt från flera platser är få förunnat. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

– Den var en av hundratals andra satelliter som sköts upp och när man kommer ovanför atmosfären så saktar raketen ner och släpper iväg satelliterna, förklarar Robert Cumming, kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium.

Han förklarar vidare att raketen i samband med inbromsningen behöver använda bränsle för att sakta ner.

ANNONS

– Bränslet åker ut som en kondensstrimma, eller som avgaser på en bil, och sprider ut sig i atmosfären och fryser till. Isen som bildas blir som en väldigt vacker plym eller kondensstrimma.

Att avgaserna fryser till is och bildar en strimma är i sig inget ovanligt menar Robert Cumming men att få se det ljusfenomenet som bildas är desto mer ovanligt.

– Det är absolut inte en självklarhet att man ska ha turen att få se det här, det är verkligen kul att så många sett det.

LÄS MER:Stora chanser att se stjärnfall i Göteborg

LÄS MER:Unik flygning förbi jorden och månen – när Jupiter-satellit navigerar med Göteborgsdator

LÄS MER:Spektakulär måne över Göteborg: ”En illusion”

ANNONS