Anna Kinberg Batra avgår som landshövding i Stockholms län.
Anna Kinberg Batra avgår som landshövding i Stockholms län. Bild: Pontus Lundahl/TT

Anna Kinberg Batra flyttas till elefantkyrkogården med full lön

Anna Kinberg Batra lämnar sin roll som landshövding i Stockholms län, då regeringen inte längre har förtroende för henne.
Den tidigare M-ledaren kommer nu i stället att få en anställning på den så kallade “elefantkyrkogården”, med bibehållen lön.
– Annars skulle det vara avtalsbrott, säger civilminister Erik Slottner (KD).

ANNONS
|

Flera månader efter att det avslöjats att Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra anställt sin kompis genom att sätta upp en lapp i receptionen får hon lämna sitt uppdrag.

Det meddelade regeringen sent på fredagseftermiddagen efter att Justitieombudsmannen riktat stark kritik mot Kinberg Batra. Bland annat menar man att hennes beteende varit nonchalant.

– Beskedet till Anna Kinberg Batra lämnas mot bakgrund av den allvarliga kritik som riktats mot henne av Justitieombudsmannen. Regeringen anser att förtroendet för myndigheten inte kan återupprättas med mindre än att länsstyrelsen får en ny chef, säger civilminister Erik Slottner (KD) på en hastigt sammankallad pressträff.

ANNONS

”Behövde kött på benen”

Varför var det så viktigt att invänta JO:s besked innan ni fattade det här beslutet?

– Därför att det är stora frågor, sådana här beslut ska man inte ta lättvindigt. Det är svåra beslut som påverkar en myndighet och en människa, då ska man ha bra beslutsunderlag.

Men det har ju inte framkommit någon ny information i JO:s rapport? Hur kommer det sig att regeringen inte kände att ni hade mandat att fatta det beslutet själva?

– Jodå, mandatet hade vi. Men vi ville känna oss mer trygga i beslutet, få mer kött på benen och få en samlad analys från en mycket kunnig jurist i det här fallet.

Blir direktör på ”elefantkyrkogården”

Till följd av att Anna Kinberg Batras anställning som landshövding upphör i förtid kommer hennes anställning att flyttas till Regeringskansliet. Det följer gängse regler när en myndighetschef får sluta, och innebär att hon hamnar på den så kallade “elefantkyrkogården” med andra före detta myndighetstoppar.

Den formella titeln blir ”direktör” och Anna Kinberg Batra kan behålla sin lön, 114 800 kronor i månaden, fram till februari 2029.

Hur rimligt är det att hon blir kvar på regeringskansliet nu?

– Det är den ordningen som finns. Som myndighetschef eller generaldirektör får man ett förordnande som sträcker sig under ett antal år. Däremot kan vi, som i det här fallet, avbryta förordnande som myndighetschef och landshövding. Men grundanställningen finns kvar.

ANNONS

Du har ju sagt att hon här har brutit mot väldigt viktiga principer. JO har sagt att hennes beteende är nonchalant. Varför ska hon då vara anställd på regeringskansliet?

– Det är de principer som finns. Och det avtal som hon skrivit under, det vore väldigt graverande att begå avtalsbrott.

Tycker du att hon ska säga upp sig?

– Nej, jag har inga synpunkter på det, det ligger helt i Anna Kinberg Batras händer om hon vill säga upp sig och ta ett annat jobb eller om hon vill återvända till regeringskansliet.

Ville inte avgå

Anna Kinberg Batra vill i nuläget inte kommentera beskedet närmare.

– Anna Kinberg Batra respekterar regeringens bedömning och har i nuläget inga ytterligare kommentarer med anledning av civilministerns besked, säger Jonas Johansson, kommunikationschef vid länsstyrelsen i Stockholm, i en kommentar.

Så sent som på torsdagen var Anna Kinberg Batra ångerfull men hade då ingen avsikt att avgå.

– Jag har inga andra ambitioner än att jobba hårt för att återvinna och förtjäna förtroendet, sade Kinberg Batra.

LÄS MER:Facket om Kinberg Batras sorti: "Känns rätt"

LÄS MER:Stenhård JO-kritik mot Anna Kinberg Batra

ANNONS