BK Häcken klart för kvartsfinal efter 2-1 mot Halmstads BK

Stjärnan Mikkel Ryggard vilades på grund av en lättare känning. Ändå vann BK Häcken komfortabelt mot Halmstads BK.
Matchhjälte blev anfallaren Bénie Traoré med två mål. Segern kunde och borde varit större.
– Första halvleken var bra, men vi skulle ha gjort fler mål i matchen, säger Traoré.

ANNONS
|

Förutsättningarna i gruppfinalen på Bravida Arena var tydliga på förhand. Avancemang för BK Häcken vid seger eller oavgjort i egenskap av bättre målskillnad än HBK. Det blev seger med 2–1 i en något märklig fotbollsmatch inför 2050 åskådare.

– Vi gjorde en bra match, jag är nöjd, men jag borde också ha gjort fler mål, säger tvåmålsskytten Benie Traoré.

De regerande allsvenska mästarna tog planenligt ledningen mot nykomlingen efter fyra minuter: Traoré framspelad av högerbacken Valgeir Fridriksson. Därefter följde ett massivt spelövertag med ett bollinnehav som var närmare 90-10 i Häckens favör.

19-åringen imponerade

Mitt i pressen kvitterade HBK efter tjugo minuters spel. Ett udda fotbollsmål där varken målvakten Peter Abrahamsson eller mittbacken Even Hovland fick undan bollen. Hovlands rensning träffade i stället HBK:s anfallare Viktor Granath varpå bollen studsade över mållinjen. Häckens försvarsagerande föreföll nonchalant.

ANNONS

– Vi har pratat om det att när vi har så långa anfall som vi har, och så skickliga offensiva spelare, måste vi vara påkopplade hela tiden. Har du ett konstant tryck emot dig då är du automatiskt med hela tiden. Men nu gäller det att vara igång med sig själv, förklarar mittbacken Johan Hammar.

Därefter fortsatta matchen som den börjat – med fullständig hemmadominans. 2-1 kom i 39:e minuten, Traoré på ett tillslag i straffområdet igen, nytt anfall från höger, men nu var det Mikkel Rygaard-ersättaren Romeo Amane som stod för framspelningen.

19-årige Romeo som för övrigt gjorde en imponerande insats när det kom till att fylla stjärnan Rygaards skor på mittfältet.

Hemmaplan säkrad inför kvartsfinal

Ledningen stod sig halvleken ut. Sett till mängden målchanser från Häckens sida kunde och borde den varit större. Samma resonemang gäller för andra halvlek som blev mållös samtidigt som spelkvaliteten sjönk en aning. Bland annat Romeo Amane sköt över när han hade ett öppet läge att göra 3-1.

Något även tränaren Per-Mathias Högmo påpekade efteråt.

– Romeo gjorde mycket bra med bollen, men måste ta snabbare beslut när han vinner boll. Sedan skulle han gjort mål också…hej! Han kunde använt högerfoten och satt den i öppet mål, säger Högmo.

ANNONS

Om gästerna HBK ska nämnas att de inte gav upp samt orkade jaga i 90 minuter plus tilläggstid. Det är lätt att vika ner sig i andra halvlek mot ett så bollskickligt lag som Häcken, men det gjorde aldrig Halmstad denna lördagseftermiddag.

Enligt Per-Mathias Högmo var en annan anledning till att andra halvlek blev jämnare det ”torra” konstgräset:

– Vi har tränat här på morgonen när det varit dimma och blött. Då går bollen snabbt. Men nu gick bollen rätt sakta. Det är för kallt på natten. Vi får inte vattna för då fryser det sönder (gummigranulaten). Det gjorde att Halmstad hängde med lite längre än de ska göra.

Annars hade ni spelat ut HBK ännu mer?

– Ja, det tror jag absolut, säger Per-Mathias Högmo.

Utöver ett torrt konstgräs och den bristande effektiviteten i avslutsfasen var Högmo nöjd med spelarnas insats.

– Det var en nyttig match för oss. Vi har haft två matcher där det egentligen varit spel mot ett mål. Nu mötte vi en lite annorlunda motståndare, och det var perfekt för oss att få det motståndet, säger Per-Mathias Högmo.

Vilka Häcken får möta i kvartsfinal lottas på måndag kväll klockan 21.15, men efter ett gruppspel med nio poäng och 13-2 i målskillnad är det redan klart att det blir hemmaplan i kvartsfinalomgången.

ANNONS

BK Häckens startelva (4-3-3)

Peter Abrahamsson – Valgeir Lunddal Fridriksson, Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund – Samuel Gustafson, Simon Gustafson, Romeo Amane – Ibrahim Sadiq, Bénie Traoré (UT 85, IN Momodou Sonko), Lars Olden Larsen.

LÄS MER:Martin Ericsson om Häckens anfallsjakt: ”Jobbar stenhårt”

ANNONS