En idrottsforskare inriktad på supporterkultur döms för att ha kastat öl på en ordningsvakt under fjolårets guldfinal i Malmö.
En idrottsforskare inriktad på supporterkultur döms för att ha kastat öl på en ordningsvakt under fjolårets guldfinal i Malmö. Bild: MATHILDA AHLBERG

Forskar om supporterkultur – döms för brott på läktare

Får du kasta en öl-mugg på en ordningsvakt om ditt favoritlag förlorar?
Nej, säger Malmö tingsrätt – och dömer en forskare, inriktad på supporterkultur, till böter.
– Det finns fortfarande tid för överklagan, säger forskaren till GP.

ANNONS
|

GP har tidigare berättat om de olika juridiska efterspelen till guldfinalen i Malmö i fjol där MFF och IF Elfsborg möttes.

Nu har ytterligare en dom fallit. En forskare, inriktad på just supporterkultur, fälls för förgripelse mot tjänsteman. Påföljden blir 40 dagsböter om 300 kronor, alltså 12 000 kronor. Forskaren ska även betala avgift till brottsofferfonden på 1000 kronor, medan ordningsvaktens begäran om skadestånd avslås.

– Jag kommer aldrig jobba på fotboll igen. Jag kände mig som ett djur, sa den drabbade vakten i förhör.

Förlust ej skäl att kasta öl

Malmö tingsrätt slår nu fast att forskaren kastade en ölmugg på ordningsvakten. Forskaren argumenterade å sin sida för att det där och då inte gick att kontrollera känslorna på grund av händelser i matchen.

ANNONS

Men det är inte en ursäktande omständighet och rättfärdigar inte beteendet, skriver rätten i domen.

Åklagaren Oscar Campos säger till GP att han tycker ”domen är korrekt” och att han inte kommer överklaga den.

Tingsrätten tar också ställning till det tillträdesförbud som åklagarmyndigheten tilldelat forskaren. Själv ville forskaren att det skulle upphävas helt, i andra hand kortas från tolv månader till sex månader.

Tingsrätten gick på det senare – sex månader.

Åklagare Oscar Campos:

– Vad gäller tillträdesförbudet anser tingsrätten också att det ska vara ett förbud men med en kortare längd än vad jag ansåg. Jag håller inte med om det eftersom det finns praxis på liknande händelser där förbudstiden blivit längre. Även om förbudet blev kortare kommer jag nog acceptera bedömningen eftersom det i praktiken kommer bli en allsvensk säsong som förbudet gäller ändå, säger han till GP.

GP har sökt forskaren för en kommentar på domen:

”Jag har inga kommentarer kring den. Det finns fortfarande tid för överklagan med mera, så jag utgår inte heller från att det är klart ännu”.

GP: Kommer du att överklaga?

”Det är inget jag kan uttala mig om i nuläget”.

Dekanen vid fakulteten där forskaren är verksam har tidigare sagt till GP att situationen är ”olycklig och allvarlig”.

ANNONS

– En av våra doktorander har inom ramen för sitt engagemang som fotbollssupporter begått en handling som nu är föremål för en brottsutredning. Som handlingen har beskrivits för oss är den både olycklig och allvarlig, vilket vi har påtalat, säger dekanen.

Andra fotbollsrelaterade domar och åtal under 2024

April 2024

En 23-årig ultras-supporter tillhörande IFK Göteborg döms till villkorlig dom och dagsböter för medhjälp till skadegörelse. Det som stack ut var att IFK Göteborg hade beviljat mannen en ackreditering som möjliggjorde skadegörelsen på Bravida Arena under fjolåret.

– Nej, jag vill inte kommentera det i GP, tack, kommenterade 23-åringen domen.

Maj 2024

En 24-årig IFK-ultras dömdes för två fall av brott mot ordningslagen till dagsböter. Det handlade om illegal pyroteknik och brott mot maskeringslagen. 24-åringen dök aldrig upp till förhandlingen i Göteborgs tingsrätt.

Maj 2024

Tolv AIK-ultras dömdes efter skandalscenerna i derbyt mellan Djurgården och AIK 2023. Två av dem fick fängelse. Den ena till fyra månader för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman, och den andra till fem månader för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.

Juni 2024

En 33-årig IFK Göteborgssupporter kastade en brinnande bengal mot en polis utanför Gamla Ullevi i fjol. I juni dömdes han till två månaders fängelse av Göteborgs tingsrätt för försök till våld mot tjänsteman och brott mot ordningslagen.

33-åringen nekade till den första åtalspunkten, erkände den andra:

– Som man ser på filmen är det jag som kastar, men min intention var aldrig att träffa en polis. Det var att kasta på Hammarbysupportrarna. De hade byggt upp en hets inför den här matchen och sagt att de skulle kasta på oss. Det flög även grejer från deras håll, och det flög grejer tillbaka. Som man ser på filmerna tar jag i. Jag kastar över poliserna, bort mot hammarbyarna, sa 33-åringen i rätten med tillägget att bengalen ”nog hamnade i ån”.

Juli 2024

Två män, en 28-åring och en 22-åring, döms till 18 månaders respektive 15 månaders fängelse för misshandel av normalgraden.

I domen beskrivs en sammandrabbning mellan ett tiotal personer på gångvägen mellan Svenska Mässan och Mölndalsån, i närheten av Valhalla IP, i maj i år.

Delar av bråket filmades av ett förbipasserande vittne. Mobilfilmen användes som bevisning under rättegången.

Assistentåklagare Ted Aspvall:

– Det var slag mot målsäganden som faller till marken. Knytnävsslag. Sedan när målsäganden ligger på marken försöker man även stampa mot dennes huvud när personen fortfarande ligger på marken. Det var tre olika misshandlar och i de två allvarligaste blir målsägande nedslagen till marken och även stampad och sparkad mot huvudet. Det är en ganska allvarlig våldsamhet, säger Ted Aspvall.

Båda männen har tidigare haft tillträdesförbud till fotbollsmatcher i Sverige, och en av dem ska ha jobbat som scout till en agentur. Tingsrätten skriver i domen att ”de två personerna som syns slå och sparka andra personer på filmen har likadana kläder som (22-åringen) och (28-åringen) hade när de konfronterades av polisen strax efter händelsen”.

Det ska bland annat röra sig om märket Stone Island som sedan många år är populärt i fotbollshuligankretsar.

De två männen nekade under förhandlingen i Göteborgs tingsrätt till att ha över huvud taget varit delaktiga i bråket. Anledningen till att de befann sig i närheten av platsen – där de stoppades och hördes av polis – berodde på att de varit på fighting-galan ”Muay Thai For Life” som hölls på lokalen Rondo vid Liseberg samma kväll.

Juli 2024

Tolv Malmö FF-ultras åtalas för bland annat våldsamt upplopp, försök till stöld och narkotikabrott. Åtalet blev uppmärksammat då MFF-mittbacken Pontus Jansson förekommer i utredningen, men är inte misstänkt för brott. Totalt elva av de tolv åtalade dömdes av Malmö tingsrätt för våldsamt upplopp. Tre av dem till fängelse i mellan sju månader och två år.

Supportrarna tros tillhöra en högerextrem falang bland MFF-fansen.

Augusti 2024

Åtta Hammarbysupportrar åtalas för att ha attackerat två göteborgare på puben Pitchers i Majorna. Samtliga inblandade har kopplingar till den svenska huliganmiljön.

September 2024

Forskare inriktad på supporterkultur döms till böter för att ha kastat öl på en ordningsvakt.

LÄS MER:Forskar om supporterkultur – åtalas och får tillträdesförbud

LÄS MER:Larmet: Högerextremism bland svenska ultrassupportrar

LÄS MER:IFK-supporter döms – attackerade polis bakifrån

ANNONS