Sören Börjesson är död. Han blev 68 år gammal.
Sören Börjesson är död. Han blev 68 år gammal. Bild: SUVAD MRKONJIC

Fotbollssverige sörjer Öis-legendaren Sören Börjesson

Öis-ikonen Sören Börjesson är död, 68 år gammal.
Nu sörjs han av Fotbollssverige.
– Det är otroligt ledsamt, säger Öis-legendaren Marcus Allbäck till GP.

ANNONS
|

Under torsdagen kom beskedet att en av Öis främsta fotbollsspelare genom tiderna, Sören Börjesson, är död. Han blev 68 år gammal. Sören Börjesson var lagkapten i det Öis-lag som vann SM-guld 1985 och har i många år efter karriären haft olika roller inom Örgryte IS.

Nu sörjs han av Fotbollssverige.

Öis-legendaren Marcus Allbäck hade Sören Börjesson som stor idol under uppväxten.

– Det är otroligt ledsamt. Jag textade min fru här alldeles nyss att jag inte kan förstå det riktigt. Han var en av mina absolut största idoler. Jag fick komma in i omklädningsrummet tidigt med tanke på att han spelade med farsan, säger Marcus Allbäck till GP.

ANNONS
Marcus Allbäck.
Marcus Allbäck. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Marcus Allbäck träffade Sören Börjesson bara för några veckor sedan i samband med att de blivit invalda i århundradets Öis-elva.

– Han var världens finaste människa och var en riktig elegant på planen också, säger han.

Marcus Allbäcks tankar går till Sören Börjessons familj.

– Det är till hans familj ens tankar går. Om det är jobbigt för oss andra som är runtomkring som hade honom som fin vän och inspiration så kan man bara tänka sig hur familjen har det. Det är dem man tänker på mest, säger han.

Marcus Allbäck berättar om minnen från när Sören Börjesson fick lyfta SM-bucklan 1985 på Nya Ullevi.

– Han har alltid funnits på Öisgården under alla år. Under alla år man var utomlands, så fort jag var hemma åkte jag till Öisgården och då var han alltid där. Det känns lite overkligt att han är borta, säger Marcus Allbäck.

Hur tror du att det kommer vara att komma dit nästa gång?

– Det kommer vara... Det kommer inte vara samma riktigt, såklart. Det är en av våra absolut största om inte den störste. Man pratar om Agne (Simonsson) och Sören, alla har sina generationer. Agne fick ju vara tränare 85 när Sören lyfte bucklan. För oss öisare var det nästan overkligt vilken stor grej det var.

ANNONS

Hade Sören Börjesson som förebild

Marcus Allbäck beskriver också hur han såg upp till Sören Börjesson som en förebild även utanför planen.

– Han var alltid ödmjuk och en otroligt fin representant för vårt sällskap. Jag försökte alltid visa honom stor uppskattning och jag hoppas att han tog till sig det. Jag tilltalade honom ofta legenden när vi träffades.

Vad tyckte han om det då?

– Det gillade han inte, han flinade lite och sa: ”Lägg av Marcus”.

En av många Öis-spelare som haft Sören Börjesson som tränare är Magnus Källander. Mittfältaren var en del av det framgångsrika Öis-lag som vann Svenska cupen 2000 och kom trea i allsvenskan 2002. Då var Sören Börjesson i ledarstaben.

– Det är fruktansvärt att råka ut för ett sånt abrupt slut, säger Magnus Källander om beskedet.

– Han har betytt väldigt mycket. Han var med i allt när Erik Hamrén kom och var med i ledartrojkan tillsammans med Ulf (Svensson) när vi hade vår goda era i början på 2000-talet. Han har betytt väldigt mycket. Han har alltid varit där och stöttat, lärt ut och bidragit med sin erfarenhet, säger han.

Magnus Källander och Sören Börjesson under ett träningspass i Öis 2006.
Magnus Källander och Sören Börjesson under ett träningspass i Öis 2006. Bild: Adam Ihse

Trygg och lugn

Magnus Källander beskriver Sören Börjesson som ”Mister Öis”.

– Han har betytt otroligt mycket för Öis fotboll och Öis utveckling med allt vad det innebär. Det är svårt att sätta ord på det.

ANNONS

Magnus Källander minns honom som en person som inte hetsade upp sig.

– Han var alltid lugn och analytisk. Han hade alltid lösningar på saker och ting och såg framåt. Både när det gick bra och när det var som tuffast. Hans lugn och trygghet smittade av sig.

Sören Börjesson sörjs även av andra i Fotbollssverige. Bland andra av Niclas Alexandersson som skrev så här på X:

En av de som spelat både med och mot Sören Börjesson är Glenn Hysén. Han stod på motståndarsidan när Öis vann SM-guld 1985. Då spelade Glenn Hysén i IFK Göteborg. De kamperade sedan ihop i landslaget.

– Det är bara en så underbar gubbe. Görsnäll och en riktig Öis-ikon. Han var fantastiskt bra som spelare. Det kom som ett slag i ansiktet. Det är förjävligt, säger Glenn Hysén.

Glenn Hysén och Sören Börjesson på en landslagssamling på Island.
Glenn Hysén och Sören Börjesson på en landslagssamling på Island. Bild: Foto: Bildbyrån

Sören Börjesson gjorde fem landskamper.

– Jag såg en bild som jag fick skickad till mig från Island när vi ligger i en pool, säger Glenn Hysén.

Glenn Hysén beskriver Sören Börjesson som en svår motståndare på fotbollsplanen.

– Han var teknisk, dribblade mycket och hade härliga passningar. Som fotbollsspelare var han helt outstanding, säger han.

Sören Börjesson tar emot SM-bucklan 1985.
Sören Börjesson tar emot SM-bucklan 1985. Bild: Kamerareportage

Lagkamraten: ”Brydde sig om alla”

En som var en del av Öis-laget som vann SM-guld 1985 var målvakten Sven Andersson, som senare skulle bli känd som ”San Siro-Sven” efter att han räddat en straff för Helsingborg borta mot Inter.

ANNONS

– Som lagkapten brydde han sig om alla, tänkte på alla och liksom höll ihop det. Det är som alla säger, en fantastisk människa som också var en väldigt bra fotbollsspelare. Det man minns är ju naturligtvis hans tvåfotsdribbling och hans känsla i högerfoten, säger han.

LÄS MER:Sören Börjesson var kollektivets främste fanbärare

LÄS MER:Öis-ikonen Sören Börjesson är död

ANNONS