Georgiens landslagsstjärnor i konflikt med regeringen

Georgiens första EM-slutspel präglas av en politisk kris i hemlandet.
Flera av landslagets stjärnor har tagit ställning mot regeringen och för proteströrelsen. Samtidigt anklagas huvudstadens borgmästare, den forne Milanspelaren Kacha Kaladze, för att skicka ut ligister på gatorna för att misshandla demonstranter.
– Om vi låter regeringen vinna den här striden är vi inte en del av Europa längre, säger en av demonstranterna.

ANNONS
|

När de försiktiga tonerna följs upp av trumslagen jublar folkmassorna. Några ungdomar, säkert inte äldre än sjutton eller arton, fattar varandras händer och i takt till trummorna stampar med fötterna. En av männen slår ut med armarna bör att långsamt inleda en traditionell georgisk dans. Vännerna omringar honom.

”Me var Sakartvelo, me var Sakartvelo” – ”vi är Georgien, vi är Georgien”, hörs från högtalarna och folkmassan tar ton för att sjunga med i det georgiska fotbollslandslagets officiella sång.

Det är mitten på maj och sommaren borde stå för dörren. Trots det faller det kyliga regnet över de tiotusentals människor som samlats framför det georgiska parlamentet. De är inte där för att vissa sitt stöd för det georgiska fotbollslandslaget som snart ska spela sin första EM-match någonsin. Det är för att demonstrera mot den georgiska regeringen.

ANNONS

De har stått här dag ut och dag in i snart sju veckor. Tonerna från ”Me var Sakartvelo” har varit med dem hela vägen. Likaså har herrlandslagets kanske viktigaste profiler visat sitt stöd till proteströrelsen och mot den georgiska regeringens kontroversiella ”agentlag” som precis röstats igenom.

Landslaget splittrar

Den 26 mars kvalificerades det georgiska landslaget för första gången någonsin till EM-slutspel. Den fotbollstokiga nationens firande kablades ut i sociala medier. Liksom mannen som dansade vid protesten tog även flera spelare från det landslaget golvet. Yttermittfältaren Chvitja Kvaratschelia, till vardags i Napoli, och georgiska landslagets stjärnspelare, ledde firandet.

Bara ett par veckor senare omvandlades det georgiska landslagets framgångar från enighet till splittring. Efter att agentlagen röstats igenom i den första parlamentariska rundan följde polisvåldet mot demonstranterna.

Den ryskinspirerade agentlagen innebär att organisationer i civilsamhället som får mer än tjugo procent av sin finansiering från utlandet behöver registrera sig som ”utländsk agent”. Med det medför rigorösa revisionskrav och ett utökat mandat för skattemyndigheterna att stänga ner organisationer. När en liknande lag röstades igenom i Ryssland år 2012 innebar det startskottet på en systematisk förföljelse mot det fria samhället.

Bilderna på när poliserna lyfte batongerna mot de georgiska ungdomarna efter första omröstningen nådde snart omvärlden. Chvitja Kvaratschelia var jämte den rutinerade Slovan Bratislava-spelaren Dzjaba Kankava först ut med att visa stöd för proteströrelsen. Därefter följde omkring halva landslaget efter i fördömanden mot polisvåldet och gjorde inlägg i sociala medier som tolkades som stöd till protesterna.

ANNONS

Fotbollslandslaget som historiskt stått nära regeringen fattade en ny roll i att gå emot den. Den före detta AC Milan-spelaren Kacha Kaladze och den förra Bundesligabacken Levan Kobiasjvili har å sin sida tagit regeringens sida. Medan Kacha Kaladze är huvudstaden Tbilisis borgmästare så är Levan Kobiasjvili parlamentariker för regeringspartiet Georgisk dröm. Han är dessutom ordförande för det georgiska fotbollsförbundet.

Som att de politiska kopplingarna inte räcker har Kacha Kaladze i synnerhet tagit en stark offentlig ställning mot demonstranterna, både retoriskt och fysiskt. Flera granskningar i georgiska medier visar att Kacha Kaladzes nätverk inom kampsport är delaktiga i misshandeln av demonstranter.

Kaladzes ligistnätverk

Ucha Nanuasjvili, grundaren till organisationen Democracy Research Institute som släppt flera rapporter om våldsbejakande extremism i landet, berättar att kampsportklubbarna är en del av regeringsvänliga kriminella nätverk.

– Vi kallar dem för titusjkis. Ordet kommer från Majdanrevolutionen i Ukraina där regeringen använde sig av ligister för att utöva våld och trakasserier mot demonstranter. Deras funktion är att sprida skräck, men också att fysiskt skada människor. Här i Georgien tyder mycket på att de från sportvärlden står nära Kacha Kaladze, berättar Ucha Nanuasjvili.

Kacha Kaladze har å sin sida gått på frontalangrepp mot proteströrelsen. I en intervju i början på maj kallade han dem för ”fascister”.

ANNONS

– De är vanliga fascister. Se hur skådespelare och fotbollsspelare uttalar sig [till stöd för demonstranterna]. De uppmanar till våld och fortsätter att göra det, vilket är väldigt dåligt, sade Kacha Kaladze till georgisk statsmedia.

Fakta: Agentlagen

Lagens formella namn är “Transparens för finansiering från utländska aktörer”.

Lagen anses av Transparency International vara en kopia av den ryska “utländsk agent”-lagen från 2012.

Organisationer som tar emot mer än en femtedel av sin finansiering från utlandet omfattas av lagen.

Lagen ger Georgiens skattemyndigheter ökat mandat att stänga ner organisationer som inte följer hårt satta revisionskrav.

Lagen röstades slutgiltigt igenom i början på juni och träder i praktiken i kraft i augusti.

Källa: OC Media

Censurerad i tv

Trots att den georgiska regeringen inledningsvis visade stort stöd för fotbollsframgången har hyllandet med tiden minskat. Anledningen är att fotbollslandslaget allt tydligare blivit en symbol för proteströrelsen. Georgiens premiärminister Irakli Kobachidze menade i början på maj att framgången inte förtjänade så stort utrymme i och med Uefa släpper in fler nationer i slutspelet än tidigare.

Med festen som EM-slutspelet var tänkt att innebära för hela georgiska folket har politiserats. För många innebär stöd för fotbollslandslaget även stöd för den ihärdiga proteströrelsen.

Den georgiska landslagets generalrepetition mot Montenegro visade ytterligare polarisering inför EM-slutspelet. Anfallaren Budu Zivzivadze, till vardags i Karlsruhe, gjorde ett av Georgiens tre mål. Under våren har han konsekvent visat stöd för den EU-vänliga proteströrelsen.

I en sändning i den statliga tv-kanalen Imedi noterades hans mål inte i protokollet. Samtidigt raderade han ett kritiskt inlägg på sina sociala medier mot den georgiska regeringen, vilket har väckt spekulationer om att tvingades ta bort det.

Reaktionerna från omvärlden mot den georgiska regeringen har varit starka. Bland annat införde USA i juni resesanktioner mot företrädare och deras familjer som möjliggjort agentlagen. Dessa inkluderar sannolikt både Kacha Kaladze och Levan Kobiasjvili som varit några av de största förespråkarna av agentlagen.

ANNONS
Levon viftar med den georgiska flaggan när fotbollshymnen <em id="emphasis-f851e0ff3b3f94f866645afd8d66967d">”Me var Sakartvelo” </em> hörs.
Levon viftar med den georgiska flaggan när fotbollshymnen ”Me var Sakartvelo” hörs. Bild: Rasmus Canbäck

”En del av Europa”

Den 17-årige Levon jublar när ”Me var Sakartvelo” når kulmen. Regnet öser ner när han viftar med flaggan över huvudet. Han är en av många som tagit sig till parlamentet denna dag.

– Jag tar snart studenten och jag vägrar att bli vuxen i ett land där det är ryssar som styr i regeringen, säger han.

Han, liksom många andra, refererar till regeringen som ”ryssar”. Nästan 90 procent av det georgiska folket ser EU som landets framtid.

– Om vi låter regeringen vinna den här striden är vi inte en del av Europa längre, hävdar Levon i regnet.

Åtminstone i sommar när avsparken mot Turkiet sker i Dortmund är det georgiska folkets blickar riktade mot Europa. Efter Georgiens första internationella mästerskap väntar en utmanande höst för den georgiska demokratin fram till parlamentsvalet i oktober.

Ett som är säkert är att fotbollshymnen ”Me var Sakartvelo” – ”Vi är Georgien” – kommer sjungas framför det parlamentet många gånger till.

Georgiens matcher i gruppspelet

Georgien kommer i gruppspelet ställas mot Portugal, Turkiet och Tjeckien i Grupp F. Ettan och tvåan samt de fyra bästa treorna som tar sig vidare till slutspel. Georgien är nederlagstippade och en tydlig outsider i gruppen.

Så spelas Georgiens gruppspelsmatcher

Turkiet-Georgien: tisdag 18 juni, 18.00, sänds i TV4

Georgien-Tjeckien: lördag 22 juni, 15.00, sänds i TV4

Georgien - Portugal: onsdag 26 juni, sänds i TV4

Georgiens landslag

Lagkapten: Guram Kasjia (Slovan Bratislava)

Förbundskapten: Willy Sagnol (Frankrike)

Stjärnspelare: Chvitja Kvaratschelia (Napoli) och Giorgi Mamardasjvili (Valencia)

Flest landskamper: Guram Kasjia 113 (nuvarande lagkapten)

Bästa målskytt genom tiderna: Sjota Arveladze, 26 mål

Hemmastadium: Boris Paitjadze-stadion eller Dinamostadion som den också kallas (kapacitet för 54 549 åskådare)

LÄS MER:Hotet mot EM-festen: Tyska högerextremismen

LÄS MER:Vatra KIF laddar inför Albaniens återtåg i EM

LÄS MER:Guide: Allt om grupperna i fotbolls-EM

ANNONS