BK Häcken klart för semifinal i svenska cupen efter storseger

IFK Norrköpings målvakt Oscar Jansson försökte pyska Simon Gustafson innan straffsparken.
Men mittfältaren var iskall och rullade bollen i nät i kvartsfinalen på Bravida Arena.
Matchen slutade 3-0 och BK Häcken är klart för semifinal i svenska cupen.
– Jag kollade på målvakten och när han inte rörde sig försökte jag skjuta hårt i hörnet, säger Gustafson.

|

BK Häcken är vidare till semifinal i svenska cupen efter 3-0 hemma mot IFK Norrköping. Nästa helg väntar vinnaren av Djurgårdens IF och Malmö FF som möts under söndagen.

Avgörande bakom segern var ett explosivt kantspel i första halvlek signerat Ibrahim Sadiq samt vänsterbacken Kristoffer Lund. Samt förstås Simon Gustafson som gjorde 1-0 i 44:e minuten.

I andra halvlek orkade Norrköping inte stå emot. Förra veckan besegrade de IFK Göteborg med 4-0, nu blev de till slut överkörda med 3-0 av BK Häcken på samma arena.

– Det var klasskillnad. De hängde med i 25-30 minuter. Sedan började det öppna upp sig. Vi var inte tillräckligt precisa i våra inlägg och kom lite för sent i någon situation i första halvlek. Men vi höll uppe tempot och var kyliga. I andra halvlek visade vi stor professionalitet, och det gav resultat, säger tränaren Per-Mathias Högmo.

Häcken spelövertag från början

Häcken hade ett spelövertag från start i kvartsfinalen. De skapade chanser, men var länge inte spetsiga nog i avsluten för att såra gästerna i form av mål.

Matchbilden lutade däremot i riktningen att Norrköping skulle få svårare och svårare att stå emot.

Mycket riktigt. ”Peking” trycktes allt längre tillbaka. Det som oftast hindrade Häcken från att ta ledningen var att skotten fastnade på den stora mängden spelare i straffområdet.

Men när bortalagets vänsterback Yahya Kalley rev ner Ibrahim Sadiq, och domaren Fredrik Klitte pekade på straffpunkten, var Häcken-ledningen snart ett faktum.

Norrköpingsmålvakten Oscar Jansson försökte psyka Simon Gustafson, och påpekade att bollen inte låg på straffpunkten vilket gjorde att Gustafson fick vänta länge på signalen. När det väl var dags att skjuta placerade han bollen i mål tätt intill Janssons vänstra stolpe.

– Jag kollade på målvakten och när han inte rörde sig försökte jag skjuta hårt i hörnet. Då ska det vara fysiskt omöjligt att nå bollen, säger Simon Gustafson.

Direkt efteråt stod Gustafson kvar och blängde intensivt på Jansson.

– Det var ett subtilt litet firande eftersom han var framme och tyckte att bollen låg fel och att jag skulle missa. Man måste motivera sig själv också.

Vad sa han till dig?

– Han var sugen på att jag skulle missa, och jag var sugen på att göra mål. Det tycker jag är kul bara, säger Simon Gustafson.

Målet som kom precis innan första halvlek var slut, psykologiskt viktigt som det heter.

Oskar Jansson vaktade målet i en reservtröja då han hade planerat att stå i en gulsvart ställ som domaren inte godkände. Jansson fick tejpa fast tröjnumret ett på ryggen.

Andra halvlek var inledningsvis spelmässigt jämnare, men i 67:e minuten byttes stjärnan Mikkel Rygaard in som vilade senaste matchen med en skadekänning. Ut gick Romeo Amane som – precis som mot Halmstads BK – svarat för bra insats.

I 79:e minuten avgjorde Häcken matchen. En annan inhoppare, Momodou Sonko, spelade fram Lars Olden Larsen som sköt 2-0 i tomt mål. Efteråt firade han med en ”iskall” målgest – han slängde sig i en hög med snö mitt framför bortaklacken.

Just Sonko fastställde slutresultatet till 3-0 med en läcker chipp över Oscar Jansson i fritt läge.

BK Häcken har hemmaplan även i semifinalen nästa helg.

– Det blir förmodligen tuffare motstånd, säger Simon Gustafson om att möta antingen Djurgårdens IF eller Malmö FF.