Liverpools dåliga start – sämsta sedan Klopp tog över

I våras kom Liverpool snubblande nära en titelkvadrupel men föll på målsnöret. Den här säsongen har börjat betydligt tyngre. Inför söndagens möte med Tottenham Hotspur återfinns Liverpool först på nionde plats i Premier League – den sämsta starten under Jürgen Klopps ledning.
– Det är inte mitt jobb att enbart vara här när solen skiner, säger Klopp.

ANNONS
|

Det hade kunnat bli en historisk säsong. Efter dubbla cuptriumferna, där Chelsea besegrades efter straffar i både Liga- och FA-cupen, klev Liverpool i våras in i säsongens avslutande veckor med genuin möjlighet att utmana om en aldrig tidigare skådad titelkvadrupel.

Så blev det inte.

Manchester City lade beslag på Premier League-titeln med blott en poängs marginal och i Champions League-finalen på Stade de France i Paris stoppades Liverpool av en omutlig Thibaut Courtois och Vinícius Junior kunde skjuta den 14:e Europacuptiteln till Real Madrid.

Säsongen 2022/23 har börjat desto tyngre för Liverpools del.

Liverpool har redan förlorat fler ligamatcher än under hela fjolårssäsongen och 16 inspelade poäng efter 12 matcher är den sämsta inledningen sedan Jürgen Klopp tog plats på tränarbänken 2015. Med åtta poäng upp till fjärdeplacerade Newcastle har nian Liverpool dessutom närmare till jumbon Nottingham Forest än till en Champions League-position.

ANNONS

– Det kommer inte bli någon ”quick fix”, men vi kommer inte att sluta kämpa. Folk tittar på mig och säger saker som ”han ser trött ut”, men det stämmer inte. Jag kan inte ge den ursäkten. Det är inte mitt jobb att enbart vara här när solen skiner och någon ger oss en titel. Mitt jobb är att vara här när vi går igenom en riktigt tuff period och jag kommer att ge allt jag har, säger Jürgen Klopp.

Det har varit tre märkliga veckor som passerat för Liverpools del, som på många sätt kapslar in The Reds säsongsinledning. Först tog Liverpool en blytung seger hemma mot regerande mästarna Manchester City och i tisdags besegrades ett av Europas formstarkaste lag, Napoli, efter två sena mål på Anfield. Däremellan har dock Liverpool förlorat mot bottenlagen Nottingham Forest och Leeds United, där Crysencio Summervilles sena avgörande förra helgen förkunnade Liverpools första ligaförlust på Anfield sedan mars 2021.

– Jag tvivlar inte på vår kvalitet. Ingen tvivlar på vår kvalitet. Men det är också en del av problemet, att vi saknar jämnheten, säger Klopp och fortsätter:

– Vi är Liverpool – ett topplag. Ingen har glömt vad vi gjorde förra säsongen och spelarna har inte glömt, men det har ingen betydelse nu. Jag vet att folk är urless på att höra mig säga det, men vi måste kämpa oss igenom det här. Sen kan den riktiga fotbollen, som jag vet att vi är kapabla till, återvända.

ANNONS

Skador har gäckat Liverpool under hela säsongsinledningen, där spelare som Luis Díaz, Diogo Jota, Arthur och Naby Keita fortfarande saknas. Nyckelspelare har varit ur form och Klopp har försökt genomföra taktiska förändringar. Tysken har stundtals frångått den 4-3-3-formation som bringat sådana framgångar de senaste åren – när hög-tempo-maskinen Liverpool svärmat över motståndarna med sin intensiva stil, offensiva kvalitet och aggressiva återerövring – utan att riktigt hitta rätt. Kritik har även riktats mot ägarna Fenway Sports Group för bristande investeringar i en åldrande spelartrupp.

Klopp har flertalet gånger påtalat vikten av att hålla ihop det fram till VM-uppehållet – att nyttja pausen till att samla kraft och omgruppera inför Premier League-omstarten på Boxing Day – och att kritikerna ska vänta med att döma ut Liverpool redan nu.

Tisdagens seger mot Napoli kan ingjuta välbehövligt självförtroende när Liverpool under söndagen reser till London för ett viktigt möte med Tottenham, en av rivalerna om Champions League-platserna.

– Uppenbarligen är det något som inte står rätt till, det går inte så bra som vi önskar och det är något vi alla måste rätta till, särskilt mot en topp fyra-rival som Spurs. Vi måste resa dit och plocka poäng om vi ska ha chans att nå våra målsättningar för säsongen, konstaterade högerbacken Trent Alexander-Arnold förra helgen.

ANNONS

Helgens hetaste:

Chelsea – Arsenal

Londonderby på Stamford Bridge. Chelsea ska försöka studsa tillbaka från första förlusten under Graham Potters ledning, 1-4 borta mot Potters forna klubb Brighton, när man nu tar emot Premier League-ledaren Arsenal, som bara fortsätter att rada upp segrar.

Söndag 13.00, Viasat Sport Premium

Ajax – PSV Eindhoven

Seriefinal i Eredivisie mellan de två titelpretendenterna. Ajax toppar tabellen med en poäng till godo ner till PSV Eindhoven – dessutom med en match färre spelad. PSV – med talangerna Cody Gakpo och Xavi Simons i imponerande form – hoppas dock kunna ge Ajax en rejäl kamp om poängen på Johan Cruijff Arena.

Söndag 16.45, Viaplay

Juventus – Inter

Derby d’Italia rundar av en magnifik fotbollshelg, som förutom ovan nämna möten även innehåller matcher som Real Betis – Sevilla, Tottenham – Liverpool och seriefinalen i Serie A, mellan Atalanta och Napoli. Derby d’Italia är dock alltid ett spektakel och både Juventus och Inter är i starkt behov av tre poäng.

Söndag 20.45, C More Fotboll

ANNONS