Supporterpolisen Anders Hallesjö och evenemangspolisen Leif Wetterskog gästade GP:s fotbollspodd Inga dönare.
Supporterpolisen Anders Hallesjö och evenemangspolisen Leif Wetterskog gästade GP:s fotbollspodd Inga dönare. Bild: MATHIAS BERGELD

Poliserna inför derbyt mellan IFK Göteborg och Gais

Det har blivit dags för ett superhett Göteborgsderby när IFK Göteborg som kämpar för allsvensk överlevnad tar emot högt flygande Gais.
Det är också en högriskmatch för polisen.
– Det finns en antagonism mellan de här två lagen, säger supporterpolisen Anders Hallesjö när han gästade podden GP:s fotbollspodd Inga dönare.

ANNONS
|

Det är inte bara en av årets hetaste matcher på planen. Derbyt mellan IFK Göteborg och Gais ses även som en högriskmatch av polisen.

Inför derbyt gästade supporterpolisen Anders Hallesjö och evenemangspolisen Leif Wetterskog GP:s fotbollspodd Inga dönare för att prata om matchen.

– En sån här match blir lite mer än en vanlig match när Gais möter Kalmar, då är det lite lugnare. Det finns en antagonism mellan de här två lagen, säger Anders Hallesjö.

Hoppas på liknande som förra derbyt

För deras del hoppas de att derbyt går på ett liknande sätt som det gjorde i våras när lagen möttes förra gången.

– Det önskade slutläget och den målbild som vi har är att alla har fått en fantastisk upplevelse. Resultatet kan vi inte påverka men att så många människor som är berörda, inte bara de som är på matchen, utan även de runtomkring har fått en bra bild av alltihopa, derbyt, arrangemanget och polisen, säger Leif Wetterskog.

ANNONS

De menar att de stora riskerna i den här typen av matcher inte är att någon överförfriskad besviken supporter ska göra någonting i affekt efter matchen.

– Många gånger är de de här olika grupperingarna som har ganska god koll på varandra. Det är ofta de som har lite funderingar kring vad de ska hitta på i de här matcherna, säger Anders Hallesjö.

Hur bra koll har ni på dem inför en match har ni span på dem i 90 minuter plus tillägg?

– Vi kliver in den här miljön och de vet vem jag och de andra är. Vi vill ta platsen i besittning och vara en liten temperaturmätare. I de bästa av världar köper de det, det är inga konstigheter. Däremot om det kommer många poliser eller nya poliser eller några gaisare som går förbi så blir det en reaktion. Men de här supportrarna har varit med så mycket så de kan spelet, säger Leif Wetterskog.

Färre supporterskandaler

Förra säsongen skedde flera supporterskandaler med bland annat det stora fyrverkeritifot i IFK Göteborgs sista hemmamatch mot AIK och ett långt avbrott i spelet i guldmatchen mellan Malmö FF och Elfsborg. Den här säsongen har dock varit lugnare.

– Jag tror att supportrarna förstod att det var något på gång. Det var möten ända uppe på regeringsnivå var de ute och uttalade sig. Då förstod nog supporterorganisationen att det kan bli värre om vi inte skärper till oss lite, säger Anders Hallesjö.

ANNONS

Lyssna på en längre intervju med poliserna i GP:s podd Inga dönare. Där kan ni höra om hur de ser på att IFK Göteborg-supportrarna kunde få in en stor mängd fyrverkerier trots att Sverige har en hög terrorhotnivå.

LÄS MER:Toakuppen: Så smugglades raketerna in på Gamla Ullevi

LÄS MER:Carl Bennets utspel mot pyro på läktaren – hotar med att sluta sponsra

LÄS MER:Är IFK Göteborg för rädda att förlora för att kunna vinna?

ANNONS