Rapport från Gais sista träning inför derbyt mot IFK Göteborg

✓Mardrömsbesked för Gais: ”Tungt avbräck”
✓Troligt glädjebesked för Gais: ”Allra viktigast”
✓Ett oväntat vilt firande: ”Blev helt lyrisk”
✓Fiddes svåra beslut: ”Måste fundera”
Här är Philip Trollérs rapport från Gais sista träning inför det stekheta derbyt mot IFK Göteborg och intervjuer med Axel Henriksson och Fredrik Holmberg.

ANNONS
|

Summeringen

Fredrik Holmbergs Gais höll ett klassisk upplägg på sista träningen inför mötet med IFK Göteborg.
Fredrik Holmbergs Gais höll ett klassisk upplägg på sista träningen inför mötet med IFK Göteborg. Bild: MAXIM THORE

En väldigt klassisk inför match-träning. Ett par enklare uppvärmningsövningar, lagets favoritövning ”Den engelska kvadraten”, en del öppet spel därefter och fasta situationer som avslutning. Passet var ungefär över på en och en halv timme.

Utropstecknet

August Wängberg avlossade en kanon.
August Wängberg avlossade en kanon. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Här var det ingen eller inget tydligt som stack ut över hela träningen, även om där var några spelare som bjöd på ett par individuellt skickliga insatser. Störst jubel rev August Wängberg ner från lagkompisarna när han avslutade en hörna med att dunka in bollen i krysset från en bit utanför straffområdet. Lagkaptenen själv flinade och såg närmast chockad ut själv. Han hade ett vasst skott mot Djurgården senast. Kanske är det så att han har börjat skjuta in sig?

ANNONS

Även Alexander Ahl-Holmström fick beröm. Högljutt sådant, av Richard Friday. Anfallaren lyckades tråckla sig fram i en tilltrasslad situation vid en hörna och fick precis till en träff med pannan. Avslutet satt otagbart nere vid Erik Krantz ena stolprot. Friday blev helt lyrisk över nicken och sprang fram till Ahl-Holmström, kramade om och klättrade på honom och klappade på huvudet.

”Big head!”, ropade yttern.

Frågetecknet

Gais har haft ett långt matchuppehåll. Tvärtemot IFK Göteborg, som har spelat två matcher senaste veckan.
Gais har haft ett långt matchuppehåll. Tvärtemot IFK Göteborg, som har spelat två matcher senaste veckan. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Utöver frågetecknen runt det rent truppmässiga så är det inte bara två lag som kommer till derbyt med helt olika form (Gais har tagit flera tunga vinster, Blåvitt har tio raka utan vinst), det är också två lag som kommer kliva ut med vitt skilda uppladdningar i ryggen. IFK Göteborg har varit i hetluften två gånger den senaste veckan och mött både Halmstads BK och Västerås SK. Gais har samtidigt haft matchfritt i sju dagar sedan fullträffen mot Djurgårdens IF som besegrades med 3–0 förra söndagen.

– Vi har försökt hålla uppe intensiteten så att vi inte går ner i något tempo nu. Det har varit viktigt för oss att bibehålla de fysiska sakerna. Vi har försökt tävla hela tiden. Vi har dessutom haft en U21-match. Så det har hänt grejer här med i veckan, säger huvudtränare Fredrik Holmberg.

ANNONS

Och det har sannerligen inte varit en veckas vila. När jag besökte träningen i fredags avslutades passet med ett stenhårt löptest, där flera spelare var helt färdiga efteråt. Mervan Celik såg ut att vara nära att spy (om han inte till och med gjorde det). När en helt slutkörd William Milovanovic kämpade sig upp för backen från träningsplanen till omklädningsrummen hojtade materialförvaltar-Jocke ”Se lite glad ut, Franco” (Franco är vad Milovanovic kallas), för att hetsa mittfältaren. William orkade inte annat än att bara blänga på Jocke.

Fredrik Holmberg däremot, han smög runt på anläggningen med ett stort leende på läpparna då.

– I dag var det tufft, ska du inte kolla av hur Mervan mår, sa han till mig och skrattade.

Under lördagen vilade laget och på söndagen körde de alltså på igen, dock inte alls lika hårt som i fredags.

Fredrik Holmberg tror det finns både för- och nackdelar med att ha fått en paus i matchandet.

– Vi var jättebra i förra perioden där vi spelade många matcher på rad. Det gjorde vi i våras med när vi hade tätt med matcher. Sedan rent fysiskt borde det vara bäst med en match i veckan. Det här uppehållet för oss har inte varit orimligt långt heller, det här är perfekt.

ANNONS

Stämningen på plats

Axel Henriksson var glad efter dagens träning.
Axel Henriksson var glad efter dagens träning. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Det var väl runt 20-30 supportrar som hade hittat till Gaisgården och satt och följde träningen i höstsolen. Stämningen bland ledare och spelare kändes i vanlig ordning avslappad, även om det kanske var lite, lite mindre tjo och tjim än inför en vanlig match. Det var ändå en extra laddning i luften.

Axel Henriksson sätter ord på hur mycket han ser fram emot matchen.

– Det ska bli en jätte-, jättekul match så klart. De har skitmycket att spela för, vi har skitmycket att spela för det.

I våras stod mittfältaren på innerplan och sjöng med när Gais-klackens ramsa ”Blåvitt åker ur” rullade på arenan efter slutsignalen i det derby som Gais vann med 2–1.

Nu håller Henriksson betydligt lägre profil.

– Vad var det jag sa då? Att Blåvitt åker ur va? Det var 30 sekunder efter slutsignal, ramsan rullade. Jag sjöng med när reportern frågade vad jag tyckte om stämningen. Men det blir en ruggigt tuff match. Det hade nästan varit bättre om de låg i mitten eller i toppen, då hade de inte varit så sjukt desperata som de lär vara nu.

Tror du fortfarande att de åker ur?

– Nej, jag tror inte det. De är tillräckligt bra för att klara sig.

ANNONS

Enligt flera personer på Gaisgården hade Fredrik Holmberg häromdagen ett snack med laget om att tänka sig för hur man uttalar sig i media runt derbymatcherna. Och det märks att det är ett Gais-lag som är lite försiktiga. Tidigare under säsongen har de annars vågat kaxa upp sig ordentligt. Inte minst i vintras när Harun Ibrahim och Amin Boudri båda var ute och snackade om att Gais skulle gå för SM-guldet.

Men nu verkar de inte vilja riskera att bjuda Blåvitt på något gratis derbybränsle.

Det går att förstå.

Frånvarolistan

Mergim Krasniqi tvingas stå över derbyt.
Mergim Krasniqi tvingas stå över derbyt. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Flera spelare har varit frågetecken inför matchen och i vissa fall är det fortsatt oklart hur det blir med deras medverkan. Mergim Krasniqi har haft problem med en vad och efter söndagens träning meddelade huvudtränare Fredrik Holmberg att målvakten inte kommer till spel.

– Han kommer inte vara med. Tyvärr. Det går inte, han kan inte gå max och en sådan här match måste du kunna gå max. Det bara är så. Sedan går det inte heller att äventyra. Det finns fler poäng att spela om längre fram. Vi kan inte spela honom. Så, det är trist, men som tur är har vi två riktigt vassa målvakter till, säger Holmberg.

ANNONS

Det rör sig om en bristning i vaden, enligt målvakten själv. Krasniqi var av förklarliga skäl mycket besviken över att han missar mötet med Blåvitt. Och det här är sämsta tänkbara besked för Gais. Burväktaren har varit i fin form hela säsongen, men på slutet har han verkligen strålat. Med Krasniqi i mål är det ett Gais som är extremt tryggt och extremt solitt. Även om vare sig Erik Krantz eller Kees Sims, som nu gör upp om att ta startplatsen, har gjort bort sig när de har fått chansen märks det tydligt hur samspelt Krasniqi och backlinjen är. På förhand är Mergim, enligt mitt sätt att se på det, en av de spelarna Gais allra helst hade behövt ha på planen mot Blåvitt, inte minst med tanke på att han också brukar växa i de största matcherna. Exempelvis mot Djurgården senast. Så ett tungt avbräck.

I övrigt meddelade Fredrik Holmberg att Robin Frej, som fått bakslag efter sin tidigare huvudskada och Lucas Hedlund, som kämpar med att komma tillbaka efter en bristning i baksida lår, att duon med all sannolikhet också är ur spel. Egzon Binaku är sedan tidigare borträknad. Vänsterbacken stregrar sin träning hela tiden men är inte redo för match och det är ytterst oklart om han kommer spela mer för Gais den här säsongen. Avtalet löper dessutom ut och det kommer inte, enligt vad GP erfar, att förlängas. Vilket inte är oväntat med tanke på vilka skadeproblem försvararen har haft.

ANNONS

En som däremot verkar vara redo för spel är Axel Henriksson, som tidigare i veckan har stått över träningar och som i fredags bara deltog halva passet. Mittfältaren åkte på en smäll i huvudet mot Djurgården. Han kunde spela vidare då men mådde dagarna efter matchen sämre. På söndagen var han med hela träningen utom när det nöttes på fasta situationer.

– Jag har inte känt av smällen på ungefär två dagar. Det är typ när man tittar på en dator länge, då kan jag få lite diffus huvudvärk, annars är det inget alls. Det känns bra, säger Henriksson.

Du stod över fasta, var det för att inte provocera något?

– Sjukgymnast Arvid (Henriksson) tyckte att det var lite dumt för mig att vara med där just i dag, så därför var jag inte med.

Men nicka några bollar gjorde han.

– Det kändes bra i huvudet då, så det är ingen fara. Det är tydligen när man får upp flåset som det är vanligast att man känner av det. Jag fick upp flåset i dag och kände inget.

Skulle Henriksson komma till spel och vara fit for fight då är det, till skillnad från situationen med Krasniqi, ett enormt glädjebesked för Gais. I den här typen av matcher, derbyn där det blir mycket kamp och där spelarnas karaktär testas, är han kanske Grönsvarts allra viktigaste. Ingen spelare i det här lagen är mer derbykompatibel än han.

ANNONS

Trolig startelva

I Krasniqis frånvaro blir det antingen Erik Krantz eller Kees Sims som får chansen.
I Krasniqis frånvaro blir det antingen Erik Krantz eller Kees Sims som får chansen. Bild: MICHAEL ERICHSEN

(4–3–3) Kees Sims – August Wängberg, Axel Norén, Filip Beckman, Harun Ibrahim – Axel Henriksson, Joackim Åberg, William Milovanovic – Gustav Lundgren, Alexander Ahl-Holmström, Mervan Celik.

Här är det egentligen nio platser som är helt spikade och två platser som är helt öppna. För även om Henriksson själv säger att han mår bra så är det i slutändan det medicinska teamet som fattar beslutet om hans medverkan. Och som tidigare nämnt har han inte kunnat på för fullt i veckan. Men visst, bedöms han vara frisk och kry då spelar träningstimmarna ingen roll, då är det bara för Holmberg att skicka in honom i startelvan.

Skulle Henriksson däremot inte komma till spel, då pekar mycket på att Gustav Lundgren tar klivet ner på mitten och att ”Fidde” sätter in en annan ytter. När det nöttes fasta situationer var det Richard Friday som ersatte Axel Henriksson. Men så har Fredrik Holmberg fintat bort mig förut. Friday gjorde förvisso ett piggt inhopp nyligen, men att han ska gå före Chovanie Amatkarijo redan? Tveksamt. Å andra sidan, Friday har ställts mot Oscar Wendt, som väntas starta till vänster hos Blåvitt, förut i cupderbyt på Bravida arena 2023 och då hade han total lekstuga med IFK-veteranen.

ANNONS

Det andra stora frågetecknet är givetvis vem av Kees Sims och Erik Krantz som får chansen. Här måste ”Fidde” fundera. Känslan är att Sims har varit tvåa från början och han har fått stå flera gånger när Krasniqi varit borta. Han var också den som inledde i samband med de fasta situationerna på träningen, om det nu kan betyda något.

Däremot, om jag minns rätt, var det Krantz som ingick i startelvan under träningen. Krantz gjorde det också riktigt bra när han fick chansen i en annan stormatch, borta mot Hammarby, för drygt en månad sedan.

Han borde kanske därmed vara knapp favorit, men något säger mig att det blir Sims. Jag själv hade väl gått på Krantz, då han har lite mer erfarenhet och säkerligen har goda känslor i ryggen efter Bajen-insatsen.

Fredrik Holmberg var efter träningen tydlig med att han inte har bestämt sig.

– Jag får processa det och känna in det här. Sedan kommer vi diskutera det i ledarstaben, där Ole (Söderberg, målvaktstränare) är viktig i diskussionerna. Så får vi se vad vi kommer fram till. Det kommer bli bra oavsett.

Få det senaste om Gais – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ Gais och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Grönsvart.

Klicka här för att följa Gais

LÄS MER:Gustav Lundgren om hysteriska formen – och resan från Onsala till Gais

LÄS MER:Hyllar Gais-supportrarna – efter hånet mot IFK Göteborg

LÄS MER:Gais hälsning till IFK Göteborg inför derbyt

LÄS MER:Succétränaren Fredrik Holmberg uttalar sig om framtiden i Gais

ANNONS