Öis-ikonen Sören Börjesson är död

Göteborgsfotbollen har sorg.
Öis-ikonen Sören Börjesson är död. Han blev 68 år.
– Vi är djupt medtagna och chockade över det här och känner naturligtvis först och främst väldigt mycket med Sörens familj, säger ordförande Terje Johansson.

ANNONS
|

Fotbollsikonen Sören Börjesson, som är en av Öis främsta spelare genom alla tider, är död, meddelar Örgryte IS.

– Vi är djupt medtagna och chockade över det här och känner naturligtvis först och främst väldigt mycket med Sörens familj, säger Öis ordförande Terje Johansson till GP.

Han och klubben fick strax före lunch på torsdagen beskedet att Börjesson, som enligt Johansson avled natten till torsdagen, hade gått bort.

– Familjen underrättade oss. Så det är väldigt nytt det här. Alla på Öisgården är djupt berörda. Det känns overkligt och det är en stor sorg, fortsätter Johansson.

Sören Börjessons resa i Öis

Sören Börjesson växte upp i Hovås och kom fram i Örgryte under 70-talet och var i flera år lagets stora stjärna. Han var även lagkapten i det Öis-lag som vann SM-guld 1985. Lagets första guld sedan 1928.

ANNONS

I finalen 1985 skrällvann Öis mot IFK Göteborg under tränare Agne Simonsson. Finalen som spelades över två matcher vann Öis med totalt 6–5. Sören Börjesson gjorde ett av målen i den första matchen.

– När slutsignalen gick var det en enorm glädje och lite lättnad att matchen äntligen var slut. Man sprang bara runt och kramade alla, sa Sören Börjesson till GP när han berättat om segern.

Samma år blev han också allsvensk skyttekung med tio mål.

Han gjorde även fem landskamper för Sverige.

Terje Johanssons stora sorg

Efter fotbollskarriären har han även varit involverad i Örgryte i ett flertal olika roller. Nu senast som utvecklingschef i föreningen. Han har flera gånger hoppat in som huvudtränare.

Terje Johansson har svårt att sätta ord på för vad Börjesson har betytt för Öis.

– Han är en helt unik person i Öis historia. Det finns ingen som har tjänstgjort längre för föreningen än Sören. Det var han som höjde bucklan 1985 och han var fortfarande kvar på Öisgården tills han gick bort. Så det här är något som verkligen berör.

Han fortsätter:

– Han började närma sig pensionsåldern så vi pratade en hel del om hur vi skulle uppmärksamma honom nästa år, när han skulle fylla 69.

ANNONS

Sören Börjesson hyllas mot Varberg

Terje Johansson säger att det kommer uppstå ett enormt tomrum på Öisgården och i Öis efter Börjessons bortgång.

– Han hade väldigt många fina egenskaper. Han spred alltid en glädje och hade en positiv ingång till allt. När man pratade med honom var det alltid om möjligheter. En väldigt varm person och när man har jobbat nära honom, så har man förstått att han var en man som tog sig tid både för familj, vänner och fotboll. Sören var en person som verkligen brydde sig om alla.

Sören Börjesson blev 68 år gammal.

Örgryte kommer i samband med lördagens hemmamatch mot Varbergs Bois uppmärksamma och hedra Börjesson. Det är ännu oklart på vilket sätt.

LÄS MER:Sören Börjesson var kollektivets främste fanbärare

LÄS MER:Fotbollssverige sörjer Öis-legendaren Sören Börjesson

ANNONS