Hammarbys Cathinka Tandberg blev matchhjälte mot Benfica. Arkivbild.
Hammarbys Cathinka Tandberg blev matchhjälte mot Benfica. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Skrällen: Hammarby till Champions League

Förlust på hemmaplan för en vecka sedan mot storlaget Benfica. Men en 2–0-seger på bortaplan tog Hammarby till Champions League.
– Det handlar om att göra mål, och vi gjorde det, säger matchhjälten Cathinka Tandberg.

Det är för första gången som Hammarby-damerna är klara för Europaspel.

Och det är första gången som det 10-rankade Benfica inte tar sig till gruppspelet i Champions League.

Utslaget av det 91-rankade svenska laget – med två norska målskyttar.

Detta efter en vändning av 1–2 från hemmamatchen på Tele2 arena i Stockholm till 2–0 i bortamatchen i Lissabon.

"Hade allt att vinna"

Matchhjälte blev det norska nyförvärvet Cathinka Tandberg som fem minuter in på tilläggstiden gjorde 2–1 efter inspel av Emelie-Marie Joramo.

– Det var en tuff match. Vi kom hit efter en förlust och hade allt att vinna. Vi hade mycket bra energi och visste att vi skulle behöva fajtas och det gjorde vi hela matchen, säger Tandberg i Aftonbladets sändning.

Men det började med en repris:

För en vecka sedan gjorde Julie Blakstad 1–0 i den 16:e minuten. I returen i Portugal gjorde Blakstad 1–0 – i den 16:e minuten – vilket gav Hammarby ett 2–2-läge sammanlagt mot portugisiskorna.

Vilde Hasund serverade sin norska landsmaninna bollen och Blakstad sköt med vänsterfoten bollen i mål vid bortre stolpen.

Hetare andra halvlek

Några fler mål under ordinarie tid blev det inte. I femte minuten, av de sex tillagda, avgjorde Tandberg.

– Det var lite chill i första halvlek, den andra var hetare eftersom båda lagen jagade mål. Det handlar om att göra mål och vi gjorde det, säger matchhjälten.

Det kan bli två svenska lag i Champions Leagues gruppspel. På torsdagen möter Häcken Arsenal borta. Man har 1–0 med sig till London.

Fakta: Gruppspelet i Champions League