Det börjar klarna hur effektiviseringsåtgärder och sparkrav kommer att påverka Sahlgrenska universitetssjukhuset nästa år. Över 500 olika åtgärder ska vidtas.
Det börjar klarna hur effektiviseringsåtgärder och sparkrav kommer att påverka Sahlgrenska universitetssjukhuset nästa år. Över 500 olika åtgärder ska vidtas. Bild: Hannes Ojensa

Över 500 ekonomiska åtgärder väntar på Sahlgrenska

Sahlgrenskas budget saknar hundratals miljoner för att gå ihop nästa år. För att klara ekonomin ska nu över 500 olika åtgärder vidtas över hela sjukhuset.
– Var och en ger en viss effekt. Det är inte någon stor verksamhet som man hugger av, säger ekonomidirektör Anders Glansén.

ANNONS
|

Sedan tidigare är det känt att Sahlgrenska universitetssjukhusets budget för 2020 inte går ihop med den nuvarande ekonomiska kostymen – omkring en halv miljard kronor fattas.

Hur sjukhusets verksamheter kommer att påverkas av effektiviseringskrav och sparåtgärder har däremot varit oklart. Men inför onsdagens extrainsatta styrelsemöte finns det nu en tydligare plan på bordet.

Först och främst har den ursprungliga summan på 562 miljoner kronor minskat och landar nu istället på 432 miljoner kronor.

Det beror bland annat på att kostnaderna för vårdvalspatienter kommer att belasta Västra Götalandsregionen istället för sjukhuset. Vidare kommer sjukhusets olika verksamheter inte längre få full ekonomisk ersättning från ledningen när de köper in nyare, effektivare – men också dyrare – läkemedel.

ANNONS

– Då blir det upp till respektive område att se till att man faktiskt får någon kostnadsreducerande effekt när man introducerar nya läkemedel, säger Sahlgrenskas ekonomidirektör Anders Glansén.

LÄS MER:Facken totalsågar Sahlgrenskas sparförslag

Olika vägar till budget i balans

De 432 miljoner kronorna motsvarar drygt två procent av sjukhusets hela omsättning. Ungefär lika stor andel ska hämtas in på var och ett av de sex områden som sjukhuset är uppdelat i.

Varje område har utifrån de nya ekonomiska förutsättningarna gjort olika planer för att få budgeten att gå ihop.

– Man har gjort på olika sätt. En del har räknat med lite högre intäkter. Andra har sagt att man ska gå från slutenvård till öppenvård och reducera antalet vårdplatser något. En del har gjort prioriteringar kring vilka åtgärder man ska utföra, säger Anders Glansén.

LÄS MER:Lungavdelning på Sahlgrenska stänger trots enormt behov

Totalt handlar det om över 500 enskilda åtgärder över hela sjukhuset.

– Var och en ger en viss effekt. Det är inte någon stor verksamhet som man hugger av, säger han.

Två av de största åtgärderna är sammanslagningen av två avdelningar på Psykiatri Affektiva samt att 7 av 28 vårdplatser på lungmedicin stängs, vilket motsvarar ekonomiska helårseffekter på 9,8 miljoner kronor respektive 7 miljoner kronor. Något som GP tidigare rapporterat om.

ANNONS

LÄS MER:Oviss framtid väntar för lungsjuka Madeleine

45 administrativa tjänster kapas

För sjukhusets administration berörs däremot en ännu större andel. Där väntar sparkrav på tio procent av omsättningen – vilket innebär att 45 tjänster försvinner.

Sedan tidigare står det klart att sjukhuset ska minska sin bemanning med 400 nettoårsarbetare. Men vilka yrkeskategorier som ska utgöra de återstående 355 tjänsterna är ännu inte helt klart, berättar Anders Glansén.

– Delar av det finns i rationaliseringar och finansiella åtgärder som respektive område har. Annars ska man se den måltalssiffran i första hand som en bedömning om hur många vi har råd att vara totalt sett – och något att styra mot – snarare än att vi ska bli av med exempelvis fem personer här och två personer där.

Ingen ska dock varslas på sjukhuset som har ungefär 14 500 nettoårsarbetare.

Sjukhusövergripande kommer det också bedrivas ett arbete för att effektivisera. Då bland annat genom posthantering, matsvinn, lokalvård och en inventering över hur sjukhusets lokaler kan användas mest effektivt.

Facken på Sahlgrenska har genomgående varit kritiska till effektiviseringskraven. I samverkansmöten har Kommunal, Saco, Vision och Vårdförbundet framfört hårt kritik där de varnar för att det kan innebära svårigheter att behålla personal, försämrad hälsa hos medarbetarna och ökad risk för hot och våld.

ANNONS

LÄS MER:Sparkrav på Sahlgrenska slår hårt mot svårt psykiskt sjuka

Sahlgrenskas budget 2020

Område 1 (ex. akutsjukvård, kvinnosjukvård, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus): 65,4 miljoner kronor.

Största åtgärd: minskat antal nettoårsarbetare genom återhållsamhet vid vakanssättning av tjänster och återsättning av pensionsavgångar. Ekonomisk helårseffekt: 6,7 miljoner kronor.

Område 2 (ex. psykiatrin, intensivvården Östra): 85,8 miljoner kronor.

Största åtgärd: sammanslagning av avdelning 81 och 82 på Psykiatri Affektiva. Ekonomisk helårseffekt: 9,8 miljoner kronor.

Område 3 (ex. intensivvården Mölndal, geriatrik Mölndal): 56,8 miljoner kronor.

Största åtgärd: Ökad produktion poliklinisering kornea. Ekonomisk helårseffekt: 4,5 miljoner kronor.

Område 4 (ex. laboratoriemedicin, klinisk immunologi och transfusionsmedicin): 49,0 miljoner kronor.

Största åtgärd: minskat inköp av isotoper. Ekonomisk helårseffekt: 8,3 miljoner kronor.

Område 5 (ex. kirurgi, intensivvården Sahlgrenska, öron-, näs- och halssjukvård): 81,0 miljoner kronor.

Största åtgärd: utökat tillgänglighetsuppdrag. Från 3 900 förstabesök över basuppdraget till 6 900 förstabesök över basuppdraget. Ekonomisk helårseffekt: 6,0 miljoner kronor.

Område 6 (ex. medicin Sahlgrenska, ambulanssjukvård, thorax): 87,8 miljoner kronor.

Största åtgärd: Stänga 7 av 28 vårdplatser på lungmedicin. Ekonomisk helårseffekt: 7,0 miljoner kronor.

Område 7 (sjukhusgemensam administration): 7,2 miljoner kronor.

Totalt: 432,0 miljoner kronor

ANNONS