Tunnelbanemyggan lever under marken i vattennära miljöer.
Tunnelbanemyggan lever under marken i vattennära miljöer. Bild: Anders Lindström, SVA

Ökända myggan trivs sämre i kylan

Förra sommaren hade boende i Majorna stora problem med den så kallade tunnelbanemyggan. I år har färre drabbats, något som förmodligen beror på utebliven extremvärme. Ändå rapporterar flera personer i området att de blivit bitna den här sommaren också.
– Majorna är en gammal stadsdel, det finns gamla kloaksystem under marken där myggan trivs, säger Anders Lindström, myggforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt.

ANNONS

Ryktet om tunnelbanemyggan spred sig snabbt i Majorna förra sommaren. Flera hundra personer rapporterade på facebook att de blivit bitna av ljudlösa mygg och fått stora utslag. Även i år verkar en del boende i området ha drabbats. I Majorna-gruppen på facebook skriver flera personer om stora bett som suttit i flera veckor.

Ändå verkar myggan inte vara lika utbredd i år som förra sommaren. Nu bekräftar myggforskaren Anders Lindström att det förmodligen var förra årets extremhetta som gjorde att fler drabbades då.

– Man ju tänka sig att det var fler som blev bitna förra sommaren när det var så varmt. I år hade vi generellt mycket mygg i början av sommaren, eftersom det blev varmt snabbt kring påsk. Det gjorde att många ägg kläcktes när det var bra med vatten i markerna.

ANNONS

Majorna särskilt drabbad: "Gammal stadsdel"

Den särskilda tunnelbanemyggan blev känd för att vara nästintill ljudlös och svår att få syn på. Samtidigt lämnade den rejäla bett efter sig, som enligt vissa personer kunde sitta kvar i flera veckor.

– Det är en variant av sydlig husmygga, som är väldigt vanlig. Men den normala sydliga husmyggan finns ofta vid tillfälliga vattensamlingar och tar bara fågelblod. Tunnelbanemyggan däremot, lever under marken, gärna i kloaker och vattenfyllda källare. Och den suger blod från människor, säger Anders Lindström.

Från vissa områden i Malmö har det också kommit rapporter om frekventa besök av den blodsugande insekten. Det är dock framför allt Majorna som haft problem. Varför just den stadsdelen har varit särskilt drabbad är höljt i dunkel. Det finns dock hypoteser om varför den trivs så bra just där.

– En teori är att Majorna är en gammal stadsdel, det finns gamla kloaksystem under marken där det bildas stående vatten som myggan trivs i. Sen säger vissa människor att de blir bitna när fönstren är öppna. Då kan man ju tänka sig att det var fler som blev bitna förra sommaren när det var så varmt.

– I år kanske det måste finnas en passage till källaren för att myggen ska kunna komma upp i husen.

ANNONS

De personer som blivit bitna av tunnelbanemyggan rapporterar om stora utslag som i flera fall varit efterhängsna. Några skriver att betten suttit kvar i flera veckor.

– Jag tror att det är en olycklig kombination. Människorna som får stora utslag är inte helt kompatibla med den här myggan, utan reagerar kraftigt på proteinet i den här myggans saliv, som skiljer sig från vanliga myggor, säger Anders Lindström.

ANNONS