Elfsborg vann med uddamålet – sänkte krislaget AIK

Två mål första halvtimmen räckte för Elfsborg.
Krisande AIK reducerade, men orkade inte forcera.
Efter 2–1 hänger Elfsborg på Malmö FF i toppstriden när allsvenskan tar sommaruppehåll.
– Mer än godkänt, säger lagkaptenen Johan Larsson om Elfsborgs vår.

|

Elfsborg kom till ett Friends Arena präglat av AIK-kris. Storklubben har fått ställa in sig på streckstrid och på förhand var publiken otålig. Inte minst var tränaren Andreas Brännström pressad, och med några minuter till avspark vecklades en ”avgå Brännström”-banderoll ut. Vissa delar av hemmapubliken buade och banderollen plockades sedermera ner.

Men inte blev det roligare för AIK-publiken när Jeppe Okkels, efter missförstånd i AIK-försvaret, gjorde 1–0 efter drygt en minut.

Målet skakade AIK, som såg darriga ut, samtidigt som Elfsborg sprudlar av självförtroende. Yttrarna Okkels och Jacob Ondrejka skojade friskt med sina ytterbackar, kombinerade med Ahmed Qasem och Sveinn Gudjohnsen, och bortalaget borde ha gjort fler mål i inledningen.

”Tamejfan odugligt”

2–0 kom först efter en halvtimme. Okkels stod för ett strålande förarbete, tunnlade en AIK-försvarare och serverade Ondrejka som behärskat stötte bollen i mål.

Discoverys studioexpert Alexander Axén hymlade inte med vad han tyckte om AIK:s första halvlek:

– Det är tamejfan helt odugligt. Fortsätter det så här kommer det sluta i fem, sex-noll, sa han i paus.

Den andra halvleken blev ett sömnpiller, åtminstone i 35 minuter. Elfsborg spelade på sin 2–0-ledning och hade ingen som helst anledning att storma framåt. Boråsarna spelade kontrollerat och skapade ett par lägen här och där, framför allt när AIK slarvade. Samtidigt hade AIK knappt någon kraft alls att gå framåt. Förutom en ribbträff var de snudd på totalt ofarliga. Fram till 84:e minuten när Abdussalam Magashy slog in sin egen retur och gjorde 1–2.

AIK utbuade

Någon forcering orkade inte AIK med. Elfsborg hade i stort sett full kontroll de avslutande tio minuterna.

Elfsborg vann inför ett par hundra på bortasektionen och hakar därmed på Malmö FF i toppen när allsvenskan går på en knapp månad långt sommaruppehåll.

Efter matchen buades AIK-spelarna ut av hemmaklacken och flera ”avgå Brännström”-banderoller åkte fram. Stämningen på Friends var upprörd på sina håll, men andra applåderade laget.

Så startade Elfsborg (4–2–3–1):

Hákon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Gustaf Lagerbielke, Niklas Hult – Michael Baidoo (Noah Söderberg 78), André Römer – Jacob Ondrejka, Ahmed Qasem (Alexander Bernhardsson 68), Jeppe Okkels (Emmanuel Boateng 58) – Sveinn Gudjohnsen (Per Frick 45, Jack Cooper Love 78)