Oavgjort i västderbyt – Elfsborg närmast segern

IFK Göteborg chockade Elfsborg och tog ledningen på Borås Arena.
Då blev Per Frick inbytt direkt i andra halvlek och gjorde 1–1, som också blev matchens slutresultat.
– Det är klart man vill ha mer, säger Per Frick efter matchen.

|

Elfsborg öppnade matchen på ett inspirerande sätt med bra bolltrillande, men IFK Göteborg var inte ofarliga i sina omställningar. Blåvitt jobbade sig in i matchen, stod rätt i defensiven och lyckades så småningom skapa längre anfall själva.

Men det var inte direkt på eget initiativ som matchen skulle öppna sig. I stället var det Ahmed Qasem som tappade boll strax utanför eget straffområde. Arbnor Mucolli lyckades på något sätt få bollen in till Adam Carlén, som gjorde 1–0 till Blåvitt.

Carléns besvikelse över målet: ”Fotbollsdödare”

Innan bollen gick in i nät hann den dock nudda Gustaf Lagerbielke.

– Jag hoppas verkligen att jag fick målet. Jag skjuter ju på mål, då ska det vara mitt mål, säger Adam Carlén efter matchen, med ett leende.

Målet står just nu skrivet som självmål. Något som gör Blåvitt-spelaren besviken.

– Ja, det är klart. Det är lite fotbollsdödare om jag inte får målet. Men det var snällt av Gustaf Lagerbielke att hjälpa till med målet.

Han beskriver situationen:

– Mucolli driver in och släpper den så jag får en fin yta precis utanför straffområdet. Då får jag en fin touch.

Bortdömd kvittering

Elfsborg fick chansen att komma in i matchen direkt efter Blåvitts ledningsmål. Jeppe Okkels fixade en frispark som kaptenen Johan Larsson kunde lyfta in. Bollen letade fram till en fristående Ahmed Qasem, som trodde att han gjort 1–1.

Men efter starka protester från IFK Göteborg med Pontus Dahlberg i spetsen, som menade att han blivit skymd vid målet, så valde domaren att döma bort reduceringen.

I Elfsborgsled så var man inte lika nöjda med den första halvleken. Och framför allt inte med den tidigare nämnda situationen där Qasems kvitterings mål blev bortdömt.

Pyroteknik förhindrade omstart

Medan lagen gick in i halvtidsvila så började supportrar från båda sidorna tända sin pyroteknik. Incidenten gjorde att domaren valde att inte återta spelet direkt utan spelarna fick vänta ytterligare 15 minuter.

Men kanske var det positivt för hemmalaget som gjorde två byten i pausen. Ut gick Ahmed Qasem och Sveinn Gudjohnsen, in kom Per Frick och Emmanuel Boateng.

Elfsborg var farligast kvitteringen

Och den förstnämnde skulle visa direkt varför han fick chansen. Anfallaren var rätt placerad efter att Elfsborg vunnit bollen högt upp på Göteborgs planhalva, i ett liknande läge där Blåvitt vann bollen vid 0–1-målet. Denna gången var det Gustaf Lagerbielke som vann bollen med en glidtackling, hittade Jeppe Okkels i samma rörelse. Dansken hittade Per Frick i mitten som med klass visade att anfallaren fortfarande håller hög klass. Trots skadefrånvaro.

Och nu var det i princip bara Elfsborg som anföll. Göteborg hade sina kontringsmöjligheter som uppenbart var en genomtänkt taktik från deras sida, men hade svårt att få till några längre anfall.

– Vi får en tuff start på andra halvlek. Vi hade pratat om att vi skulle hålla ut, så det är tufft att släppa den direkt, säger Carlén.

Elfsborg visade tydligt att de hade intentioner att vinna matchen. Men Göteborg lyckades hålla ut när hemmalaget var som bäst.

Matchen kom av sig något men för Göteborg så handlade det mest om att hålla ut. Och någon vidare Elfsborgsforcering dröjde fram till att matchuret tickat upp mot 90 minuter.

– Det är klart man vill ha mer när vi gör 1–1 såpass tidigt. Men skapar väl inte tillräckligt heta målchanser för att få in bollen, säger Per Frick.