Covid-pandemin försämrade läget, men det är bristen på satsade pengar som är problemet, och det kommer från ett bristande intresse. Våldet mot kvinnor är ett samhällsproblem som blir värre istället för att arbetas bort. Vi i Fi har tillsammans med våra rödgrönrosa partners i V och MP lämnat flera förslag om att stärka arbetet mot mäns våld mot kvinnor, skriver debattören.
Covid-pandemin försämrade läget, men det är bristen på satsade pengar som är problemet, och det kommer från ett bristande intresse. Våldet mot kvinnor är ett samhällsproblem som blir värre istället för att arbetas bort. Vi i Fi har tillsammans med våra rödgrönrosa partners i V och MP lämnat flera förslag om att stärka arbetet mot mäns våld mot kvinnor, skriver debattören. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Alliansen tillåter mäns våld mot kvinnor att öka i Göteborg

När Feministiskt initiativ var med och styrde Göteborg förra mandatperioden så tog staden många steg framåt kring att minska mäns våld mot kvinnor. Men efter att Alliansen tog över 2018 så är det med fasa som vi ser hur de drar ner på arbetet mot mäns våld mot kvinnor som ökat i Göteborg, skriver Stina Svensson, gruppledare Fi.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Sverige har goda ambitioner kring att få bort mäns våld mot kvinnor. Redan år 2006 antog riksdagen i bred enighet det jämställdhetspolitiska målet att “Mäns våld mot kvinnor ska upphöra”. Mycket har skett, men i Göteborg är målet nu lite mindre ambitiöst, där formulerar i stället i den styrande Alliansens budget att “Staden ska fortsatt arbeta för att motverka våld i nära relationer.”

I realiteten har arbetet gått bakåt i Göteborg sen 2018, då det sparas in på arbetet mot våld. Våldet mot kvinnor minskar inte i Göteborg. Det ökar. Samtidigt som Alliansens företrädare gärna talar om brottslighet på alla andra områden, så vill de sällan tala om det största säkerhetsproblemet för Göteborgs kvinnor - att det finns män som slår, våldtar och förföljer, och att förövaren oftast är någon i ens närhet.

ANNONS

Samma höga nivå

Låt mig ge er en tråkig nyhet inför internationella kvinnodagen 8 mars. År 2021 blev det första året någonsin i Sveriges historia då antalet polisanmälda fall av misshandel av kvinnor blev högre än för män. Det är historiskt, men nu är alltså misshandel av kvinnor vanligare än misshandel av män. Det följer en trend över decennier - år efter år så minskar våldet på gatan, men våldet i hemmet ligger kvar på samma höga nivå. Samtidigt vet vi att mörkertalet är mycket större för våld i hemmet. Men vilken typ av våld diskuteras mest i det offentliga?

Som representant för Fi sitter jag i Göteborgs stads Trygghetsråd, men det är tydligt att det som högern menar med trygghet är våld i offentligheten - de “hårda” frågorna kring gäng och kriminalitet. Svaret blir därefter, 50 miljoner extra i styrets budget till extra ordningsvakter för att patrullera i centrum. Samtidigt så har socialtjänsten som är vår första försvarslinje mot mäns våld i hemmet fått 210 miljoner mindre i Alliansens budget än i vår oppositionsbudget. Arbetet mot våld hyvlas, och socialtjänsten får inte ens ersättning för normala löneökningar och lokalkostnader.

Inte samma friheter

Vi i Fi kommer inte ge oss. I arbetet för trygghet så måste kvinnors livsvillkor få vara med. Mäns våld mot kvinnor är mer än våld i hemmet. Även sexuella trakasserier i offentligheten, våldtäkter, sexköp och rån är en del av mäns våld mot kvinnor. Kvinnors levnadsutrymme i Göteborg är beskuret jämfört med mäns, och kvinnor kan inte leva med samma friheter som män.

ANNONS

Göteborg borde sätta mäns våld mot kvinnor högst upp på den trygghetsskapande agendan. FN kallar mäns våld mot kvinnor för en skuggpandemi. I Sverige blir en kvinna mördad av sin partner eller ex-partner var tredje vecka, och det är de som döms. Under 2021 så miste 60 kvinnor livet i vad polisen utrett som brott.

Bakom varje siffra i statistiken står en familj kvar som förlorat en närstående. Barn som förlorat en mamma, föräldrar utan sin dotter. De är offer för den skadliga maskulinitet som leder för många män till våld, kontroll och svartsjuka.

Bristande intresse

Covid-pandemin försämrade läget, men det är bristen på satsade pengar som är problemet, och det kommer från ett bristande intresse. Våldet mot kvinnor är ett samhällsproblem som blir värre istället för att arbetas bort. Vi i Fi har tillsammans med våra rödgrönrosa partners i V och MP lämnat flera förslag om att stärka arbetet mot mäns våld mot kvinnor. I vår oppositionsbudget för 2022 återfinns förutom mer resurser till socialtjänst och skola och riktade satsningar som t.ex:

– Ökat stöd till kvinno- och tjejjourer

– Sjösätt en plan mot sexköp

– Öppna ett Kvinnoföreningshus

– Stärka arbetet med upptäckt av hedersvåld i Elevhälsan

– Förstärk det regionala centret mot hedersrelaterat våld

ANNONS

– Utöka samarbete med Bojen som arbetar med våldsutsatta barn

– Att ett nytt akutboende för kvinnor i hemlöshet - fritt från män, ska öppnas

Att våldet mot kvinnor och barn fått öka i Göteborg sen Alliansen tog över makten 2018 är ett allvarligt misslyckande av de styrande. Efter valet 2022 måste något ändras i Göteborgs förhållningssätt till kvinnors trygghet.

Feministiskt initiativ kräver att Göteborgs Stad ska anta som mål att mäns våld mot kvinnor ska upphöra, och att en konkret färdplan mot det målet med siffersatta delmål ska upprättas. Inget annat är acceptabelt.

Stina Svensson (Fi), gruppledare kommunfullmäktige

ANNONS