Men i stadsledningskontorets kommentarer över rapporten bedöms “i detta tidiga skede” kostnaderna kunna stiga upp till 6,5 miljarder kronor för arenaparken. För att sätta summan i perspektiv handlar det om mer pengar än vad staden satsar på äldreomsorgen under ett år. Det är även mer än fem gånger stadens insats i Västsvenska paketet, skriver debattörerna.
Men i stadsledningskontorets kommentarer över rapporten bedöms “i detta tidiga skede” kostnaderna kunna stiga upp till 6,5 miljarder kronor för arenaparken. För att sätta summan i perspektiv handlar det om mer pengar än vad staden satsar på äldreomsorgen under ett år. Det är även mer än fem gånger stadens insats i Västsvenska paketet, skriver debattörerna. Bild: Anders Ylander

Ansvarslöst att bygga ny skrytarena i dessa ekonomiska kristider

I den nya arenarapporten som inom kort ska hanteras av kommunstyrelsen framgår att Göteborgs arenaplaner riskerar att bli Sveriges dyraste kommunala projekt någonsin. Kristdemokraterna uppmanar partierna bakom uppgörelsen att besinna sig och ta ansvar – annars riskerar slutresultatet slå mycket hårt mot välfärden och göteborgsidrotten, skriver Elisabet Lann, Mats Ahdrian och Kalle Bäck, Kristdemokraterna.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Göteborg har en fantastisk tradition som evenemangsstad och turistmål. Det ska vi vara stolta över och värna om, inte minst med tanke på hur viktig besöksnäringen är för arbetstillfällen och tillväxten i vår stad.

Men för Kristdemokraterna är det inte skäl för Göteborg att bygga landets mest påkostade arena. En ansvarsfull väg framåt vore en om- och tillbyggnad av Scandinavium i stället för en helt ny multiarena på samma tomt. Det som behövs är en lösning som är tillräckligt bra – för både världsartister och Melodifestival utan att slå undan benen för idrotten i vår stad.

Tyvärr har alternativet att göra en om- och tillbyggnad avfärdats i utredningen. Utifrån överdrivna krav om att Göteborg ska ha ”Nordens modernaste och största” inomhusarena bedöms arbetena med en uppgradering av nuvarande arena bli lika dyrt som att bygga nytt. Ett fullgott alternativ har däremot inte utretts.

ANNONS

Drabba göteborgsidrotten

Att Kristdemokraterna lämnade förhandlingarna i mars 2022 berodde på att de övriga partierna i uppgörelsen envetet höll fast vid att bygga den allra bästa tänkbara arenan för att locka världsartister, även om det skulle drabba göteborgsidrotten negativt. Detta skulle dessutom finansieras och drivas helt av kommunen och lämna göteborgarna med hela kostnaden och risken.

Vi varnade också för att kriget i Europa och inflationen skulle innebära att den redan hutlösa prislappen på 4,5 miljarder skulle öka markant. Men i den rapport som nu har presenterats låtsats det som att vi inte har haft historiskt hög inflation och stigande räntor, i stället utgår kalkylerna från kostnadsberäkningarna som gjordes i november 2021.

Bild: Mia Höglund
Alliansens budget. Blå stället Angered, Elisabet Lann
Alliansens budget. Blå stället Angered, Elisabet Lann Bild: Olof Ohlsson

Men i stadsledningskontorets kommentarer över rapporten bedöms “i detta tidiga skede” kostnaderna kunna stiga upp till 6,5 miljarder kronor för arenaparken. För att sätta summan i perspektiv handlar det om mer pengar än vad staden satsar på äldreomsorgen under ett år. Det är även mer än fem gånger stadens insats i Västsvenska paketet. Och utöver denna hisnande investering planeras som bekant även Sveriges i särklass dyraste badhus i närheten av den nya arenan.

Det här utspelar sig i en tid när många göteborgare vänder på varje krona för att få sin vardag att gå ihop

De 6,5 miljarderna anges inte heller som ett tak. I praktiken innebär förslaget till beslut att politikerna ska ge tummen upp till att skriva ut en blank check med uppdraget att bygga Nordens modernaste och största arena – det får kosta vad det kostar.

ANNONS

Det här utspelar sig i en tid när många göteborgare vänder på varje krona för att få sin vardag att gå ihop. I en tid när välfärdens behov är stora. De pengar göteborgarna betalat i skatt behövs till annat än till skrytbyggen i mångmiljdardklassen och driftskostnader på flera hundra miljoner kronor varje år.

Allvarligt i sammanhanget är också de negativa konsekvenser som förslaget får för föreningslivet, skolidrotten och stadens elithockey. Detta är något som endast berörs med några få meningar där den största risken beskrivs som ”negativ opinionsbildning”. Rädslan är alltså större för att idrottsföreningar och skolor, som kommer att sakna idrottshallar under många år, ska klaga än för de förödande konsekvenserna i form av försämrad hälsa bland barn och unga och en kraftigt försvagad göteborgsidrott som förslaget riskerar leda till för vår stad. Det en minst sagt upprörande beskrivning av problemet.

Mycket ansvarslöst

Valhalla sporthallar fyller en viktig funktion för idrottslektioner, föreningsidrotten och cuper. Att förlora dessa plus en ishall innebär en enorm förlust för stadens barn och unga, bland annat kommer det sannolikt att bli mycket svårt att hitta andra ytor för elevernas idrottslektioner. Dessutom riskerar stadens ishockey att gå samma öde till mötes som stockholmshockeyn genom att först förvisas till Frölundaborg med mycket begränsad publikkapacitet och därefter förväntas hyra in sig i en för stor arena med en matchhyra som är tio, kanske tjugo gånger så hög som i dag.

ANNONS

Det vore mycket ansvarslöst att gå vidare med det förslag som ska beslutas om inom kort. Kristdemokraterna vädjar till övriga partier i kommunstyrelsen att besinna sig, lyssna in göteborgsidrottens behov och beakta de flera hundra miljoner i årliga driftskostnader som ska tas ifrån något annat. Kom ihåg att lagom är bäst.

Elisabet Lann (KD), kommunalråd

Mats Ahdrian (KD), ledamot i stadsbyggnadsnämnden

Kalle Bäck (KD), f.d. ordförande i Got Event

LÄS MER:Klart: Göteborg ska få nya arenor och ett nytt bad

LÄS MER:Ny arena på Scandinaviums tomt huvudalternativet

ANNONS