Nils Olsson belönades för byggnaden med en bronsmedalj vid konsttävlingarna vid Olympiska spelen i London 1948. Det är den enda byggnaden i Sverige som har belönats med en OS-medalj i arkitektur, vilket är fantastiskt kul och i gott sällskap med våra övriga OS-medaljörer som Armand Duplantis och Sarah Sjöström, skriver debattören.
Nils Olsson belönades för byggnaden med en bronsmedalj vid konsttävlingarna vid Olympiska spelen i London 1948. Det är den enda byggnaden i Sverige som har belönats med en OS-medalj i arkitektur, vilket är fantastiskt kul och i gott sällskap med våra övriga OS-medaljörer som Armand Duplantis och Sarah Sjöström, skriver debattören. Bild: AnnaCarin Isaksson

Avliva inte en OS-medaljör – lägg den nya arenan på Hisingen i stället

I höst kommer frågan om Valhallabadets öde att avgöras. Stadens politiker vill riva badet för att bygga en multiarena så att Göteborg ska kunna bli en riktig evenemangsstad. Det jag vill lyfta här är att det inte finns någon motsättning mellan att bevara den kulturhistoriska pärlan Valhallabadet och en ny arena. Vi måste bara hitta en annan plats för den, skriver Magnus Almung.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Vilket fantastiskt OS vi har haft i Paris med otroligt fina framgångar för Sverige och våra hyllade idrottsprofiler, vi har erövrat 11 medaljer. Wow! Frankrike har också genomfört OS på ett helt nytt sätt där man har inkluderat staden och kulturen som integrerade delar i OS. Många fantastiska och ikoniska byggnader och platser har bildat bakgrund till spelen som ännu starkare bygger varumärket Paris som en världsstad och besöksmål. Fransmännen kan och förstår kultur och arkitektur på ett sätt som man som svensk lätt kan bli avundsjuk på.

Fram till och med OS i London 1948 delades OS-medaljer ut i de konstnärliga grenarna arkitektur, litteratur, musik, målning och skulptur parallellt med de traditionella sportgrenarna som var nedärvda från de antika spelen. Göteborg var i stort behov av ett nytt modernt badhus och 1947 utlystes en arkitekttävling om "ett bad- och idrottshus" mellan Kommunala Mellanskolan (senare Burgårdens gymnasium) och Svenska mässan vid Skånegatan i Göteborg. Tävlingen avgjordes den 9 april 1948 med förslaget "3 ronder" av arkitekt Nils Olsson, men efter dennes död 1951 slutfördes arbetet av arkitekt Gustaf Samuelsson.

ANNONS

Kulturhistorisk klenod

Nils Olsson belönades för byggnaden med en bronsmedalj vid konsttävlingarna vid Olympiska spelen i London 1948. Det är den enda byggnaden i Sverige som har belönats med en OS-medalj i arkitektur, vilket är fantastiskt kul och i gott sällskap med våra övriga OS-medaljörer som Armand Duplantis och Sarah Sjöström. Byggnaden är en kulturhistorisk klenod och en märkesbyggnad både för sin sociala roll som allmänt badhus i Göteborg under 70 år men också som en tydlig referens till 1950-talets omistliga framtidstro, vackra material och formgivning som håller världsklass.

Sedan länge pågår det en evighetslång diskussion om att Göteborg skall bygga en ny stor arena. Enligt politikerna så ”måste” Göteborg befästa sin stad som evenemangsstad och då måste man bygga en multiarena. Och efter att de under många år har kivats om var den skall placeras så är de flesta politiska partierna överens för tillfället att just den platsen där Valhallabadet ligger är den enda platsen i hela Göteborg där man kan enas om att bygga en ny multiarena, och därmed offra en OS-medaljör och en unik kulturhistorisk intressant byggnad.

Eftersom styrelsen i Higab utgörs av politiker som i sin tur vill riva och bygga en multiarena på precis den platsen, så säger de nej till byggnadsminnesförklaring

Vi har ansökt om att få byggnaden byggnadsminnesförklarad, och Länsstyrelsen har gjort en grundlig utredning om byggnadens kulturhistoriska värden, och kommit fram till att byggnaden har alla förutsättningar för att bli ett byggnadsminne.

ANNONS

Samma analys och slutsats gör även Riksantikvarieämbetet. Sedan ställer Länsstyrelsen frågan till fastighetsägaren det kommunala bolaget Higab om de vill att byggnaden skall byggnadsminnesförklaras.

Eftersom styrelsen i Higab utgörs av politiker som i sin tur vill riva och bygga en multiarena på precis den platsen, så säger de nej till byggnadsminnesförklaring. Och därmed vågar inte Länsstyrelsen gå emot kommunen, man vill ju ändå har en bra stämning i VIP-logen på Frölundas matcher, där man fått lobbyist-platser. Det är så det går till i Göteborg och det är den raka motsatsen till Frankrikes kultur-sprudlande förhållningssätt till arkitektur.

Hitta alternativ plats

Det här är ingen fråga där det står mellan att bevara Valhallabadet eller att bygga en modern multiarena. Det finns inga motsättningar mellan dessa projekt, men det är en fråga om att hitta en alternativ och bättre placering av multiarenan som berikar och utvecklar staden på ett bättre sätt, samtidigt som vi bevarar och utvecklar Valhallabadet på dess befintliga plats och räddar en kulturhistorisk byggnad till kommande generationer.

Att riva ett fungerande badhus och bygga upp ett nytt sämre på andra sidan Valhallagatan är inte hållbart! En bra och robust byggnad har en hållbarhet på 100–200 år, en politisk mandatperiod är fyra år.

ANNONS

Så tänk större, tänk bättre, låt oss jobba med varandra i stället för mot varandra. Det pratas hela tiden om ”hela Göteborg”, ändå behandlas Hisingen som kusinen från landet, bygg den nya multiarenan på Hisingen vid brofästet och gamla Blå Stjärnan. Använd den nya multiarenan som en motor i stadsutvecklingen och låt flera delar av staden utvecklas och leva i stället för att skapa trafikinfarkt kring Korsvägen.

Är du som Göteborgare stolt över att vi har en byggnad som har belönats med OS-medalj i arkitektur och tycker att det verkar fullständigt idiotiskt att riva Valhallabadet, då skall du opponera dig nu! För ödet om Valhallabadets framtid kommer att avgöras under hösten.

Rädda Valhalla nu och låt det bli byggnadsminnesförklarat nu!

Magnus Almung, arkitekt SAR / MSA, restaureringsarkitekt Mejan-Arc KKH, Styrelseledamot Föreningen FASAD

ANNONS