I skenet av detta bör vi vara försiktiga med att allt för kraftigt påverka strukturen i sjukvården och ta beslut om nedläggningar och nedskärningar som kan vara svåra att återställa, skriver debattörerna.
I skenet av detta bör vi vara försiktiga med att allt för kraftigt påverka strukturen i sjukvården och ta beslut om nedläggningar och nedskärningar som kan vara svåra att återställa, skriver debattörerna. Bild: Bild: Olof Ohlsson

Besparingarna kommer att få Sahlgrenska sjukhuset att krascha

Sverigedemokraterna deltog under styrelsemötet den 1 december inte i beslutet om sjukhusets detaljbudget för 2024 av den enkla anledningen att budgeten är omöjlig att genomföra med mindre än att vårduppdraget blir allvarligt lidande, skriver tre sverigedemokratiska regionpolitiker.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Den kris som sjukvården i Västra Götaland och Sahlgrenska Universitetssjukhuset befinner sig i beror till stor del på yttre omständigheter. Inflationen i samhället drabbar Sahlgrenska på flera olika sätt. Den kanske största effekten för sjukhusen är ökade kostnader på cirka en miljard för att inflationsskydda tidigare avsätta pensioner. Totalt innebär den höga inflationen extra kostnader för pensioner med cirka 6 miljarder under 2024, jämfört med 2022 års nivå, för hela Västra Götalandsregionen. Samtidigt drabbas naturligtvis sjukhuset av samhällets inflation både genom löneökningar och ökade kostnader för material och läkemedel.

Riskerar att krascha

Sahlgrenska har nu besparingsplaner på 1,9 miljarder. Det innebär en personalminskning på cirka 2000 årsanställda. Så stora besparingar är inte möjliga utan att det kraftigt påverkar vårdproduktion, patienter och personal negativt. Hela verksamheten riskerar att krascha. Sverigedemokraternas uppfattning är att sjukvården har varit underfinansierad i Västra Götalandsregionen under lång tid och detta bekräftas nu av en rapport från revisionsföretaget PWC. Vi vill understryka att de inflationsdrivna kostnaderna som drabbar sjukhusets ekonomi just nu, är av tillfällig art. Vi riskerar att fatta beslut om förhastade kortsiktiga besparingar i syfte att hålla en budget i balans under två enstaka ekonomiskt tuffa år. För att få perspektiv till de besparingskrav som ligger kan man läsa i regionbudgeten att prognosen för åren 2024-2026 är ett positivt resultat på totalt 7,6 miljarder kronor.

ANNONS

I skenet av detta bör vi vara försiktiga med att allt för kraftigt påverka strukturen i sjukvården och ta beslut om nedläggningar och nedskärningar som kan vara svåra att återställa.

Eftersom utmaningen inför framtiden mycket handlar om att rekrytera rätt personal kan uppsägningar bli ett dråpslag mot framtidens kompetensförsörjning

Planerna för besparingarna innebär en stor personalminskning, närmare 13 procent av medarbetarna ska bort, och vi oroar oss för att sjukhuset då kan förlora kompetens som vi sedan inte kan få tillbaka. Personal går till annan verksamhet inom sjukvård eller lämnar sjukvården för jobb i andra sektorer. Eftersom utmaningen inför framtiden mycket handlar om att rekrytera rätt personal kan uppsägningar bli ett dråpslag mot framtidens kompetensförsörjning.

Sverigedemokraternas tilläggsbudget ger drygt 1,5 miljarder kronor mer, än det rödgröna förslaget till sjukvården i Västra Götalandsregionen för 2024.

Vi välkomnar dock det arbete som sjukhusdirektören på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och gruppen kring handlingsplanen för en ekonomi i balans har startat. Målet är hitta nya sätt att arbeta samt få fram kloka effektiviseringar.

Matz Dovstrand (SD) ledamot Styrelsen Sahlgrenska universitetssjukhuset

Håkan Lösnitz (SD) Regionråd

Vera Samuelsson (SD) Ersättare styrelsen Sahlgrenska universitetssjukhuset

ANNONS