Brittisk, amerikansk och holländsk forskning visar tydligt att barn som föds genom värdmödraskap inte har några särskilda problem med anknytningen till sina föräldrar. Tvärtom visar studier att dessa barn, som är resultatet av en noggrant planerad och kärleksfull process, tenderar att vara mycket efterlängtade och mår utmärkt, skriver debattörerna.
Brittisk, amerikansk och holländsk forskning visar tydligt att barn som föds genom värdmödraskap inte har några särskilda problem med anknytningen till sina föräldrar. Tvärtom visar studier att dessa barn, som är resultatet av en noggrant planerad och kärleksfull process, tenderar att vara mycket efterlängtade och mår utmärkt, skriver debattörerna. Bild: Lise Åserud

Blanda inte ihop värdmödraskap och adoption

I den pågående diskussionen om värdmödraskap blandas det ofta ihop med adoption, vilket är olyckligt då dessa två fenomen är fundamentalt olika och bör behandlas därefter. Vi vill därför klargöra varför värdmödraskap och adoption inte kan jämföras och varför det är viktigt att skilja dessa åt, skriver sju debattörer.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

20/6 Både surrogatindustrin och adoption drivs av egoism och bör förbjudas

För det första är det väsentligt att förstå att adoption och värdmödraskap uppstår från olika omständigheter och har olika syften. Vid adoption har ett barn redan blivit fött och av olika anledningar övergetts av sina biologiska föräldrar. Adoption handlar därför om att ge ett övergivet barn en kärleksfull och trygg familj.

Värdmödraskap, å andra sidan, är en planerad process som syftar till att hjälpa par att få biologiska barn när det inte är möjligt genom traditionella metoder. Här är barnet alltid genetiskt kopplat till en eller båda av föräldrarna, vilket skiljer det avsevärt från adoption. Detta innebär att värdmödraskap i grunden handlar om reproduktion och familjebildning där barnet är ett resultat av en medveten och önskad handling från föräldrarnas sida, inte av ett övergivande.

ANNONS

Kärleksfull process

En annan aspekt som ofta diskuteras är barnens välbefinnande och anknytning i familjer där värdmödraskap använts. Brittisk, amerikansk och holländsk forskning visar tydligt att barn som föds genom värdmödraskap inte har några särskilda problem med anknytningen till sina föräldrar. Tvärtom visar studier att dessa barn, som är resultatet av en noggrant planerad och kärleksfull process, tenderar att vara mycket efterlängtade och mår utmärkt. Föräldrar som genomgår värdmödraskap har ofta gått igenom en lång och emotionellt påfrestande resa för att kunna få barn, vilket i sig kan bidra till en stark och kärleksfull anknytning.

Motståndare till värdmödraskap hävdar ofta att det innebär utnyttjande av kvinnor, särskilt i ekonomiskt utsatta situationer. Detta är en viktig fråga att ta på allvar. Men forskning visar också att många kvinnor som väljer att bli värdmödrar gör det av altruistiska skäl. De vill hjälpa andra att uppfylla drömmen om att bli föräldrar. I många fall är värdmödraskap ett medvetet och väl genomtänkt beslut, där kvinnorna är fullt medvetna om processen och dess konsekvenser. Det är viktigt att dessa kvinnors röst och val respekteras i debatten. Flera svenska kvinnor hjälper frivilligt varje år andra att bära deras barn. I många fall har det varit för att hjälpa sin syster, en väninna eller broder. Detta kommer fortsätta och därför är det viktigt att det regleras på ett bra sätt för alla parter.

ANNONS

Genom att dra lärdomar från dessa länder kan vi skapa en modell som säkerställer att värdmödraskap kan ske på ett etiskt och säkert sätt i Sverige

För att möta dessa behov och utmaningar föreslår vi att en omedelbar utredning inleds för att undersöka hur altruistiskt värdmödraskap kan införas i Sverige. Statens medicinsk-etiska råd (SMER) har tidigare rekommenderat att värdmödraskap bör införas i Sverige, men under reglerade former. Vi stödjer denna uppmaning. En sådan utredning bör ta hänsyn till hur altruistiskt värdmödraskap framgångsrikt praktiseras i flera andra europeiska länder, där det har visat sig fungera mycket väl. Genom att dra lärdomar från dessa länder kan vi skapa en modell som säkerställer att värdmödraskap kan ske på ett etiskt och säkert sätt i Sverige.

Värdmödraskap och adoption är två skilda fenomen med olika utgångspunkter och mål. Att blanda ihop dessa två undergräver förståelsen för de unika aspekterna och fördelarna med var och en. Värdmödraskap handlar om att skapa liv och hjälpa människor att bilda familjer genom reproduktion, medan adoption handlar om att ge barn som redan existerar en ny chans till familj och trygghet. Genom att respektera och erkänna dessa skillnader kan vi ha en mer meningsfull och nyanserad diskussion om hur vi bäst stödjer barn och familjer i alla deras former.

Låt oss därför fokusera på att skapa ett samhälle där alla barn, oavsett hur de kom till, får en trygg och kärleksfull uppväxt och där kvinnors rätt att göra medvetna val om deras kroppar och liv respekteras.

ANNONS

Josefine Ingvarsson, agerat värdmoder åt sin väninna

Emma Larsson, agerat värdmoder åt sin syster

Oscar Berg, barnläkare

Emma Molldius, förälder genom värdmödraskap

Anna Kullendorff, förälder genom värdmödraskap

Hanna Skanne, Ordförande Föreningen för surrogatmödraskap

Adam Wojciechowski, ledamot Föreningen för surrogatmödraskap

ANNONS