Varje lägenhet ska ha tillgång till kök, och det ska finnas ett tillgänglighetsanpassat badrum, trots att det finns många som hade kunnat tänka sig leva utan, skriver debattören.
Varje lägenhet ska ha tillgång till kök, och det ska finnas ett tillgänglighetsanpassat badrum, trots att det finns många som hade kunnat tänka sig leva utan, skriver debattören.

Bostadsmarknaden måste bli mer av en marknad

Att ”dra hem någon” från krogen kommer att kännas så mycket bättre i en lägenhet med en pytteliten dusch bredvid köket, än i rummet bredvid sina föräldrar. Med avskaffad hyresreglering och rejält förenklade byggregler kan fler unga få en första lägenhet, skriver Fredrik Kopsch, Timbro.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik 9/7: Bygg fler hyresrätter – så att unga kan få ligga

Linn Svansbo skriver att hon vill att staten ska ta större ansvar för bostadsbyggandet så att unga vuxna ska kunna flytta hemifrån. Det ska införas investeringsstöd, statliga byggkrediter och helst också ett statligt byggbolag. Det är en politik som i bästa fall gynnar etablerade hushåll, och i värsta fall leder till misär.

I en utvärdering av investeringsstödet konstaterades att ”nya bostäder som byggts med investeringsstöd möjliggör inte för unga vuxna att etablera sig i nyproduktionen”. Statliga byggkrediter eller ett statligt byggbolag skulle ge ett bättre resultat. Risken är i stället en upprepning av miljonprogrammet. När bostäder byggs utan vinstintresse finns inga garantier för att de byggs där människor vill bo.

ANNONS

På en punkt är vi eniga. Betydligt fler unga vuxna borde ges möjligheten att flytta hemifrån. Men för det krävs inte mer inblandning från politiken på bostadsmarknaden, utan mindre. Det finns inga genvägar kring det som forskningen för länge sedan pekar på: Bostadsmarknaden måste bli mer av en marknad. Jag föreslår två konkreta vägar framåt:

Avskaffa hyresregleringen

I en nyligen presenterad rapport visar jag hur hyresregleringen pressat upp kötiderna. Sedan 1994 har den genomsnittliga kötiden i centrala Stockholm stigit från sju till 20 år, samtidigt som åldern på den som får sin bostad genom kön stigit från 30 till 50 år. Många tvingas in på andrahandsmarknaden, med följden att hyrorna där är högre än vad de vore på en fri marknad.

Hyresregleringen skapar bostadsbrist. Det går inte att samtidigt förespråka att den ska behållas, och ondgöra sig över dess konsekvenser. Vi på Timbro visade nyligen att i Helsingfors, där man sedan länge avskaffat hyresregleringen, går att hitta en hyreslägenhet varsomhelst, på 10 minuter. Det kan bli verklighet även i Sverige, om hyresregleringen avskaffas.

Det skadar främst de som skulle kunna tänka sig bo i en något sämre bostad, men inte betala så hög hyra.

Avskaffa byggregler

Det är dyrt att bygga nytt. Det innebär att hyrorna blir höga. En stor bidragande orsak är att bostäder som hade varit billiga reglerats bort.

Varje lägenhet ska ha tillgång till kök, och det ska finnas ett tillgänglighetsanpassat badrum, trots att det finns många som hade kunnat tänka sig leva utan. Bullerregler gör det svårt att bygga på många platser där människor vill bo och krav på fönster och särskild takhöjd gör att många befintliga ytor, exempelvis källare, inte kan byggas om till bostäder.

ANNONS

Kort sagt, byggregler ger oss färre och dyrare bostäder. Det skadar främst de som skulle kunna tänka sig bo i en något sämre bostad, men inte betala så hög hyra, till stor del unga vuxna.

Med mer marknad och färre regleringar får fler unga en bostad. Och att ”dra hem någon” från krogen kommer att kännas så mycket bättre i en lägenhet med en pytteliten dusch bredvid köket än i rummet bredvid sina föräldrar.

Fredrik Kopsch, chefsekonom på Timbro

ANNONS