Vi håller med skribenterna på en viktig punkt – medarbetarnas engagemang är avgörande för att omställningen av sjukvården ska lyckas. Vi välkomnar en fortsatt dialog om hur vi arbetar tillsammans för att vara ett föredöme inom arbetsmiljöområdet, skriver debattörerna.
Vi håller med skribenterna på en viktig punkt – medarbetarnas engagemang är avgörande för att omställningen av sjukvården ska lyckas. Vi välkomnar en fortsatt dialog om hur vi arbetar tillsammans för att vara ett föredöme inom arbetsmiljöområdet, skriver debattörerna. Bild: Bertil Ericson / TT

Dagens sjukvård löser inte morgondagens problem

Vården förändras men som invånare i Västra Götaland kan du känna dig trygg med att du får den vård du behöver, både nu och i framtiden. Det är för din skull som vi utvecklar våra arbetssätt. Vi håller med skribenterna om vikten av att tala klarspråk. Invånarna behöver vara delaktiga och välinformerade om hur framtidens sjukvård kommer att se ut, skriver Boubou Hallberg och Håkan Sandahl.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

1/11 Sahlgrenska blöder och vi vet vems fel det är

Hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen, VGR, står mitt i en stor och nödvändig omställning. För att fortsätta erbjuda en vård där invånarna är trygga och känner sig delaktiga måste vi tänka nytt. Skribenterna talar om en nedmontering av vården. Därför vill vi understryka att mer av samma inte är lösningen, dagens sjukvård löser inte morgondagens problem. Våra resurser måste användas till mesta möjliga nytta för de som har störst behov med hjälp av digitalisering, samverkan och rätt använd kompetens.

Regionfullmäktige har beslutat om en strategi för omställning av hälso- och sjukvården. Den innebär bland annat att en större del av vården ska finnas nära patienten – till exempel på vårdcentralen, närsjukhuset eller i hemmet. I den nära vården ingår också ett mer hälsofrämjande och förebyggande förhållningssätt.

ANNONS

Sammanhållen vård

Boubou Hallberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Boubou Hallberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Bild: Catharina Fyrberg
Håkan Sandahl, regiondirektör VGR.
Håkan Sandahl, regiondirektör VGR. Bild: Catharina Fyrberg

Digitaliseringen ökar patientsäkerheten, stärker vårdens jämlikhet och effektiviserar. Det är ohållbart att våra medarbetare inte har verktyg där de enkelt kan kommunicera med sina kollegor i andra delar av vården. När journalen från vårdcentralen följer med till sjukhuset får vi en sammanhållen vård med patienten i centrum. Sedan har vi en annan bild av det kommande journalsystemet – vi har fullt förtroende för den lösning som är upphandlad och nu anpassas till VGR:s förutsättningar.

Debattörernas beskrivning av personalflykt känner vi inte igen från sjukhusen i VGR. Antalet avgångar bland medarbetare i regionens hälso- och sjukvård är färre i dag än vid årets början och Sahlgrenska universitetssjukhuset har en normal personalomsättning. Vi har också blivit fler läkare, sjuksköterskor och undersköterskor under de senaste åren. Från 2001 till 2022 har till exempel antalet läkare ökat med 40 procent.

Vi behöver anpassa kostnaderna till den tilldelade budgeten

Det ekonomiska läget är svårt. VGR prognosticerar ett minusresultat på 1,8 miljarder kronor för 2023 och akutsjukhusen har det riktigt tufft. Sahlgrenska universitetssjukhuset har ett underskott på 1,2 miljarder kronor för 2023, och om inga åtgärder vidtas växer det till 1,7 miljarder 2024. Vi behöver anpassa kostnaderna till den tilldelade budgeten.

Sahlgrenska har erbjudit vård till göteborgarna sedan 1782 och ska göra det även i framtiden. Universitetssjukhuset har nästa år en budget på cirka 21,2 miljarder kronor och kommer fortsätta att erbjuda ledande universitetssjukvård. Sjukhuset är en viktig aktör både regionalt och nationellt i områden som precisionsmedicin, ny diagnostik och arbetet med life science.

ANNONS

Effektiv administration

Det talas ibland om administration som något överflödigt. Vi ställer inte yrkesgrupper mot varandra på det sättet. En god och effektiv administration behövs för att upprätthålla och utveckla en vård i världsklass. Därutöver har koncernkontoret nyligen minskat antalet medarbetare med tio procent för andra gången på kort tid. Sahlgrenska universitetssjukhuset har det senaste året kraftigt minskat antalet medarbetare i gruppen administratörer och handläggare och ett aktivt arbete pågår för att skapa ändamålsenliga staber.

Vi håller med skribenterna på en viktig punkt – medarbetarnas engagemang är avgörande för att omställningen av sjukvården ska lyckas. Vi välkomnar en fortsatt dialog om hur vi arbetar tillsammans för att vara ett föredöme inom arbetsmiljöområdet.

Sammanfattningsvis vill vi understryka att alla i VGR:s hälso- och sjukvårdssystem behöver ta ansvar för sin del av helheten. I det ingår att ha en ekonomi i balans. Annars går det inte att bedriva sjukvård. Du som patient ska känna dig trygg i mötet med sjukvården – idag och framåt.

Håkan Sandahl, regiondirektör Västra Götalandsregionen

Boubou Hallberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset

ANNONS