De rödgröna ägnar sig mer åt vänsteraktivism än åt att lösa samhällsproblem

Göteborgs stad står inför enorma påfrestningar. Behoven av vård och omsorg ökar i betydligt snabbare takt än vad intäkterna från den arbetsföra delen av befolkningen klarar av att finansiera. I ett sådant läge behöver vår stad ett styre som har mod och förnuft att prioritera och att ta ansvar. I stället sitter vi med ett styre som mer än något annat ägnar sig åt vänsteraktivism, skriver Elisabet Lann (KD).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Redan det första försöket till budget fick bakläxa av stadens jurister eftersom de styrande politikerna försökte hitta sätt att runda den folkvalda fullmäktigeförsamlingen i viktiga beslut eftersom de inte själva har majoritet där. De vill kunna styra ostört, utan hänsyn till valresultatet.

Inte långt senare valde det rödgröna styret att fatta beslut om förändringar i budgeten i kommunstyrelsen – där de har majoritet – utan att ta frågan till kommunfullmäktige. Det innebar att pengar som skulle ha gått till socialtjänsten gick till ”sommartorg” som stod klart lagom till att höstregnet drog in över staden. Agerandet anmäldes och kammarrätten gav styret bakläxa.

ANNONS

Gång efter gång har det alltmer vänsteraktivistiska styret valt att runda grundläggande demokratiska processer och förhållningsregler. Bland annat har de beslutat om att stadens anställda inte ska följa en eventuell lag om eventuell plikt att informera om människor som uppehåller sig i landet olagligt – utifall en sådan lag skulle komma till. Det är ett beslut som inte handlar om något annat än politisk teater.

Bordsbön är okej

Därefter har de försökt stoppa en omtyckt förskola för att de ber bordsbön i stället för bordsramsa – ”Tack gode Gud för maten, amen!” i stället för ”Hajen simmar ner i knät – varsågod att ät!” Det passade inte den ansvarige socialdemokraten. Men förvaltningsrätten dömde annorlunda. En bordsbön anses vara okej.

Samtidigt har kommunstyrelsens ordförande, Jonas Attenius, från samma parti, inga synpunkter på att kvinnorna på den stora offerhögtidsbönen i Slottsskogen har förpassats längst bak i den stora folksamlingen som han bjudits in att tala inför. Inför 15 000 göteborgska muslimer kunde han ha talat om högtidens betydelse – att försaka och dela med sig. Eller om vikten av samförstånd – högtidens centralfigur Abraham är av stor betydelse för alla de tre monoteistiska världsreligionerna. Det kunde ha varit ett tillfälle att tala om fred och försoning i vår tid. I vår stad.

ANNONS

Och så valde han att använda tillfället för att ge ytterligare bränsle åt den antisemitism som förgiftar vår stad och som gör att många av stadens judar inte längre känner sig trygga här

Men inför 15 000 potentiella väljare kunde Jonas Attenius inte motstå lockelsen att utnyttja den religiösa högtiden för att kapitalisera på det Israelhat, och till och med judehat, som vi vet är särskilt utbrett bland de församlade. Han sa att han är medveten om att den brinnande konflikten har långa rötter och att man bör uttrycka sig försiktigt. Men, fortsatte han, ”i dag bryr jag mig inte!”. Och så valde han att använda tillfället för att ge ytterligare bränsle åt den antisemitism som förgiftar vår stad och som gör att många av stadens judar inte längre känner sig trygga här. Om Hamas fasansfulla terrordåd den 7 oktober som tände konflikten sade han ingenting. I stället berättade han att styret bara några dagar tidigare fattat beslut om att Göteborg ska bojkotta Israel. Som om det har något med offerhögtiden att göra? Det är dessutom ett beslut som han vet att en kommun inte har rätt att fatta, vilket han ”inte bryr sig om”.

Leda till bakläxa

Beslutet är överklagat och kommer sannolikt ännu en gång att leda till bakläxa för det aktivistiska vänsterstyret. Ett styre som nyligen förlorat i förvaltningsdomstolen i frågan om att hålla inne stödet till friskolorna när stadens skolor skulle ges efterlängtad förstärkning. Det socialdemokratiska kommunalrådet med ansvar för skolorna gillar inte friskolor och tyckte även hon att det var värt att lägga tid och resurser på aktivism. Hon beklagade förvisso att små idéburna skolor och deras elever hamnar i kläm när styret obstruerar mot systemet. Men mer än så tycks inte heller hon ”bry sig”.

ANNONS

Göteborg är en fantastisk stad med enorma resurser i företag, föreningar och bland engagerade göteborgare. Men det saknas inte utmaningar. Att det nuvarande styret ägnar sig åt aktivism och symbolpolitik i stället för att söka pragmatiska lösningar och samförstånd i frågor som är viktiga för staden och dess invånare är sorgligt.

Det är dessutom skamligt att Göteborg nu ges nationell uppmärksamhet för sin politiska aktivism, obstruktion och för att demokratiska möten störs ut av vänsterextrema, snarare än för att vara en stad som löser samtidens utmaningar med förmåga att ta tillvara alla goda krafter – på det sätt som brukat känneteckna hur vi möter utmaningar i vår stad.

Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborg

ANNONS