Att en bil bör ha fungerande ratt, krockkuddar och säkerhetsbälten är rimliga regleringar. Men hur många sitsar den ska ha och hur stor bakluckan ska vara är människor fullt kapabla att välja själva. Samma princip bör gällande för boendet, skriver debattören.
Att en bil bör ha fungerande ratt, krockkuddar och säkerhetsbälten är rimliga regleringar. Men hur många sitsar den ska ha och hur stor bakluckan ska vara är människor fullt kapabla att välja själva. Samma princip bör gällande för boendet, skriver debattören. Bild: Janerik Henriksson/TT

De som inte behöver ett kök borde få slippa betala för det

I dagens samhälle är behov och livsstilar varierande. För vissa är köket hjärtat i hemmet. För andra kan köket vara en kostsam och underutnyttjad yta. Ett fåtal hade kanske valt bort köket för en billigare boendekostnad, eller använt den ytan till något annat, skriver Rutger Brattström, Timbro.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

17/8 Var går gränsen för hur dåligt de fattiga ska bo, Timbro?

När man läser Kajsa Söderströms debattartikel (GP 17/8) är det lätt att få intrycket att någon vill ta ifrån människor deras kök och drivs av illvilja. Jag förstår att Söderström väljer att debattera mot en sådan inbillad motståndare eftersom det är lättare att bekräfta sitt eget perspektiv då. Det gör dock att hon missar kärnan i mitt förslag, som inte handlar om att tvinga någon att bo utan kök, utan om att erbjuda valfrihet och skapa förutsättningar för olika boendeformer.

I dagens samhälle är behov och livsstilar varierande. För vissa är köket hjärtat i hemmet. För andra kan köket vara en kostsam och underutnyttjad yta. Ett fåtal hade kanske valt bort köket för en billigare boendekostnad, eller använt den ytan till något annat. Det handlar inte om några småsummor. Om du vill ha ett sovrum och ett vardagsrum i centrala Göteborg, men nödgas ta ett boende med tio kvadratmeter kök utan att behöva det får du betala 650 000 kronor i onödan.

ANNONS

Falska anklagelser

Söderströms anklagelse om att jag vill att människor ska brinna inne i sina hem är ett lågvattenmärke. Det är hårda och falska anklagelser. Jag förespråkar inte ett avskaffande av alla byggregler, men menar att regleringar bör fokusera på säkerhetsaspekter som individer har svårt att bedöma själva, såsom byggnadens hållfasthet och brandskydd. Huruvida man behöver ett kök eller inte kan dock avgöras av den enskilde.

Att en bil bör ha fungerande ratt, krockkuddar och säkerhetsbälten är rimliga regleringar. Men hur många sitsar den ska ha och hur stor bakluckan ska vara är människor fullt kapabla att välja själva. Samma princip bör gällande för boendet. För vissa är köket ett minimikrav, för andra är det något man kan kompromissa med för bättre pris eller läge.

Genom att förändra eller avskaffa delar av dessa regler, som kravet på kök, kan vi skapa mer prisvärda boenden i centrala lägen, vilket skulle gynna både hyresgäster och bostadsägare

Sverige har bland de högsta byggkostnaderna i världen. Kravet på kök bidrar, men som Söderström skriver finns det många andra skäl till det. Kommunernas planmonopol, att buller mäts utanpå fasaden i stället för inne i bostaden och att alla nybyggda badrum måste vara handikappanpassade är också exempel på regleringar som behöver förändras.

Genom att förändra eller avskaffa delar av dessa regler, som kravet på kök, kan vi skapa mer prisvärda boenden i centrala lägen, vilket skulle gynna både hyresgäster och bostadsägare. Det skulle också öppna upp för en mer mångfacetterad bostadsmarknad där olika typer av boenden kan erbjudas och anpassas efter människors behov.

ANNONS

Rutger Brattström, projektledare inom ideologi Timbro

ANNONS