Det finns otaliga exempel på hur vårdpersonal lämnar både SU och VGR. Att Hallberg och Sandahl inte ser detta är allvarligt, skriver debattörerna.
Det finns otaliga exempel på hur vårdpersonal lämnar både SU och VGR. Att Hallberg och Sandahl inte ser detta är allvarligt, skriver debattörerna. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Digitalisering räddar vården lika lite som Swish förbättrar ekonomin

Välfungerande sjukvård på Sahlgrenska monteras ned till förmån för en ogrundad övertro på att digitalisering och omställning ska rädda sjukvården. Det är som att tro att Swish förbättrar vår ekonomi, skriver Ylva Kastrup och Hanna Kataoka.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

8/11 Dagens sjukvård löser inte morgondagens problem

1/11 Sahlgrenska blöder och vi vet vems fel det är

Att lägga miljarder på sådant som inte är sjukvård löser vare sig dagens eller morgondagens problem. Tvärtom fördjupar det krisen. Tron att arbete som utförs på SU kan överföras till närsjukhus eller underfinansierad primärvård vittnar om distansen ledningen har till kärnverksamheten och universitetssjukhuset som 2032 ska vara Europas ledande. Tillåt oss tvivla.

Välfungerande sjukvård på Sahlgrenska monteras ned till förmån för en ogrundad övertro på att digitalisering och omställning ska rädda sjukvården. Det är som att tro att Swish förbättrar vår ekonomi. Sjukvård som ska vila på vetenskap och beprövad erfarenhet ställs nu om i ett stort experiment med medborgarna som försökspersoner.

ANNONS

Onödig information

VGR påstår att vården kommer att upplevas enklare och att monitorering förebygger sjukdomar. Hur många dyra monitoreringsapparater behövs? Hur mycket onödig information måste tröskas igenom för bättre hälsa? Hur många larm om avvikande värden kommer leda till onödig oro och resursslöseri? IT-systemet Millenium, navet för digitaliseringen, har hittills endast gett “det kostar mer än det smakar” ett ansikte, men idealiseras från toppen. Att digitalisering skulle göra vården mer jämlik och säker återstår att bevisa.

Det finns otaliga exempel på hur vårdpersonal lämnar både SU och VGR. Att Hallberg och Sandahl inte ser detta är allvarligt. Enligt VGR:s avgångsenkät slutar sjukvårdspersonal till följd av bristande arbetsmiljö och ledarskap. Arbetsvillkoren är i strykklass jämfört med övriga regioners. Personalomsättning ska analyseras klokt i en organisation med 17 000 anställda. Det har noll betydelse att en klinik har normal omsättning om vi inte har cancerläkare, intensivvårdspersonal eller barnpsykiatrisk kompetens kvar. Ökningen av läkare med 40 procent under 20 år består främst av nyutexaminerade läkare, utan den kompetens som innehas av specialistläkarna som lämnat.

Vården är inget experiment utan en fråga om ansvar för människoliv

Hallberg och Sandahl menar att alla måste ta ansvar för helheten och en ekonomi i balans. Vi tar alla ansvar för en god och säker vård. Vi tar också ansvar för gränssättning. Ska högspecialiserad vård som transplantation och spädbarnsoperationer flyttas till ett närsjukhus? Replik uteblir angående vårdköer, nedskuren utbildning, forskning och livsviktig vård. Inget heller om de miljarder som läggs på regional, politisk och administrativ överbyggnad.

ANNONS

Vi förstår att budgeten är begränsad, men kräver att VGR börjar använda sparade miljarder. Det vi vänder oss emot är hur befintliga resurser används. Vården är inget experiment utan en fråga om ansvar för människoliv. Vi hoppas debatten fortsätter och av responsen att döma är igenkänningsfaktorn hög. Kritik av det offentliga måste ske. Nuvarande styrning löser varken dagens eller morgondagens sjukvård. Det som pågår nu talar för att vi är på väg bakåt tillsammans.

Ylva Kastrup, överläkare SU, styrelseledamot Västra Götalands läkarförening Sektion SU

Hanna Kataoka, överläkare SU, ordförande Västra Götalands läkarförening Sektion SU

ANNONS