Energieffektivisera våra miljonprogramsområden

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I Tyskland har man under mer än tio år med framgång bedrivit ett omfattande arbete där hundratusentals bostäder har rustats upp varje år och blivit mer energieffektiva samtidigt som man har skapat ca 200000 nya arbetstillfällen per år. I Tyskland har man byggt upp ett blocköverskridande samförstånd om behovet av att stödja energiomställningar i det befintliga bostadsbeståndet.

Både socialdemokratiska och kristdemokratiska regeringar har beslutat om stöd till energieffektivisering av bostäder i omfattande program. Fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer samarbetar och har en samsyn i behovet av åtgärder. Miljöorganisationer är aktiva och ser möjligheten att nå konkreta resultat

De tyska energisparprogrammen stimulerar klimatomställning av bostäder genom energisparlån till hushåll och bostadsföretag till en låg, subventionerad ränta. Lånen är kopplade till tydliga krav på energieffektivisering och kraven måste uppnås för att lånen ska betalas ut.

ANNONS

Staten har genom banken KfW genomfört omfattande informationsinsatser för att skapa medvetenhet och stimulera efterfrågan av energisparåtgärder i bostäder.

Inga långsiktiga kostnader

En utvärdering av ett oberoende forskningsinstitut visar att de statsfinansiella effekterna av programmen är klart positiva: Det går att bedriva ett aktivt klimatarbete genom att energieffektivisera hundratusentals bostäder och skapa ett stort antal arbetstillfällen utan någon långsiktig kostnad för staten.

För att bedöma de statsfinansiella effekterna av programmen har forskarna tittat på följande faktorer:

- Ökade momsintäkter

- Ökade intäkter från inkomstskatt

- Ökade intäkter från sociala avgifter

- Ökade intäkter från bolagsskatt

- Minskade kostnader för arbetslöshetsersättning

Den svenska debatten kring behovet av åtgärder för våra miljonprogramsområden är väldigt polariserad och de politiska blocken står långt från varandra när det gäller förslag på lösningar. I andra länder finns ofta en samsyn kring behovet av ett samlat grepp för att få till stånd renoveringar i bostadsbestånden, ofta kopplat till energieffektivisering.

Energibesparingar i bostäder är ett område där både samhället, fastighetsägare och boende tjänar på samförstånd och lösningar som håller över mandatperioderna.

Nödvändiga energieffektiviseringar

Med utgångspunkt från de tyska erfarenheterna presenterar Byggnads i dag en rapport där vi skissar på en svensk modell för finansiering av energieffektivisering av våra bostäder och där de budgetmässiga kostnaderna inte blir särskilt höga. Om vi inkluderar ökade skatteintäkter och minskade kostnader för arbetslöshet så skulle man till och med kunna säga att det betalar för sig.

ANNONS

Ett svenskt system med energisparlån skulle kunna leda till att vi på allvar kommer igång med de omfattande renoveringar och energieffektiviseringar i framför allt våra miljonprogramsområden som är nödvändiga. Ett statligt energisparlån skulle kunna dra nytta av statens låga upplåningskostnader och eliminera de marginaler som bankerna har i sin utlåning.

Byggnads vill engagera sig i klimatfrågan genom att knyta ihop energieffektivisering av våra bostäder med våra övergripande klimatmål. Vi har under en längre period pläderat för behovet av energieffektivisering av bland annat våra miljonprogramsområden. Många delar vår uppfattning men det tas inte tillräckliga initiativ och utvecklingen går långsamt. Byggsektorn skulle kunna bidra till lägre energianvändning och EU och Riksdagens mål är högt ställda.

Det är en enorm uppgift vi har framför oss. Om samhället inte tar uppgiften på allvar kommer vi att ha hundratusentals bostäder som slukar energi och i största allmänhet inte är särskilt attraktiva att bo i. Klimatmålen blir då en vision snarare än konkreta mål.

Alliansregeringen har å ena sidan varit aktiv när det gäller att ta initiativ för att fastställa energipolitiska mål, men samtidigt går år efter år utan att renoveringar av våra befintliga, energislukande bostadsbestånd kommer igång på allvar. De viktiga årtalen 2020 och 2050 kommer allt närmare och manöverutrymmet minskar för varje år.

ANNONS

Tillsätt en utredning

Om vi följer den tyska modellen att knyta ihop klimatmålen genom energieffektiviseringar så kan vi uppnå en win-win situation. En första förutsättning är dock en insikt om att det krävs politiska beslut för att få igång processen. För svensk del skulle tydliga kravspecifikationer vara betydelsefullt.

ROT-avdraget ställer inga krav på energieffektivisering. Samtidigt ökar kunskapen om betydelsen av klimatomställning och hur det kan uppnås. En informationsinsats kan därmed ses som ett folkbildningsarbete i klimatomställning.

Det skulle kunna vara BKN (Bostadskreditnämnden) som får den samordnande rollen, men det skulle även kunna vara en annan aktör. Det viktiga är att den som får uppdraget också får ett tydligt mandat och resurser för arbetet.

Vi är av den absoluta övertygelsen att om vi inte sätter i gång nu så är det snart för sent. Därför uppmanar vi regeringen att omedelbart tillsätta en utredning som får i uppdrag att komma med förslag om energisparlån med utgångspunkt i vårt förslag. Vår miljö har inte tid att vänta.

Johan Lindholm

ordförande Byggnads

ANNONS