Det kinesiska IT-bolaget Tencent har klivit in som ny ägare i vårdbolaget Doktor.se. Vid större förändringar av ägarförhållanden borde regionen göra en ägarprövning, skriver debattörerna.
Det kinesiska IT-bolaget Tencent har klivit in som ny ägare i vårdbolaget Doktor.se. Vid större förändringar av ägarförhållanden borde regionen göra en ägarprövning, skriver debattörerna. Bild: Meli Petersson Ellafi

Får vem som helst äga vården i Västra Götalandsregionen

Vid större förändringar av ägarförhållanden borde regionen göra en ägarprövning. Vi politiker behöver återta kontrollen och kunna värdera vem som ska äga vården i regionen, skriver regionråden Janette Olsson (S) och Håkan Linnarsson (S).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

I juni meddelade Doktor.se att det kinesiska IT-bolaget Tencent kliver in som ny ägare i vårdbolaget. Tencent i sin tur delägs av kinesiska staten och vi socialdemokrater frågar oss hur den M-ledda politiska ledningen har resonerat kring säkerhetsfrågor och det faktum att vem som helst i dag kan vara delägare i och tjäna stora pengar på den skattefinansierade primärvården i Västra Götalandsregionen.

Lukrativ marknad

Vården är i dag en lukrativ marknad. Vi vet att nätläkartjänster i dag tar resurser från regionen utan några som helst politiska prioriteringar, men nu är alltså frågan om vården kan säljas och ägas av vem som helst utan säkerhetsmässig eller etisk värdering. Vi har färskt i minnet den bedömning som säkerhetspolisen gjorde vi 5g-utbyggnaden där de påpekade att kinesiska staten är nära kopplade till kinesiska bolag där påverkansrisken är stor.

ANNONS

Regionen har flera patienter som använder sig av Doktor.se, både genom appen men också genom deras fysiska verksamhet i regionen och därför är det regionens ansvar att säkerställa att patientdata eller medicinsk data används på ett korrekt sätt.

Regionen har också ett australiensiskt bolag som ligger bakom ägandet av Capio, vilket påverkade 160 000 patienter genom bolagets ägande av vårdcentraler och Capio Lundby Närsjukhus. Risken finns att i framtiden kommer fler utländska bolag att bli involverade i regionens hälso- och sjukvård.

Gör ägarprövning

Vi socialdemokrater menar att vid större förändringar av ägarförhållanden borde regionen göra en ägarprövning. Vi politiker behöver återta kontrollen och kunna värdera vem som ska äga vården i regionen.

Det är viktigt att regionen har tillräckliga säkerhetssystem och riskbedömer att som nu den kinesiska staten indirekt finns med och äger vård här.

Det är viktigt att regionen har tillräckliga säkerhetssystem och riskbedömer att som nu den kinesiska staten indirekt finns med och äger vård här. Moderaterna lämnade walkover i den frågan i regionfullmäktige senast och vi undrar hur ni inte kan se några problem med den marknadsstyrda vården.

Janette Olsson (S) regionråd i opposition VGR

Håkan Linnarsson (S) regionråd i opposition VGR

ANNONS