Här finns också life science-arenor som Sahlgrenska science Park och GoCo health innovation city. Många aktörer finns samlade i Health innovation west, skriver debattörerna.
Här finns också life science-arenor som Sahlgrenska science Park och GoCo health innovation city. Många aktörer finns samlade i Health innovation west, skriver debattörerna. Bild: Henrik Jansson

Fler måste få kunskap om life science-sektorn i Västsverige

Ju fler som får upp ögonen för life science-sektorn i Göteborgsområdet, ju tydligare vi sätter life science på kartan, desto fler talanger kommer att söka sig till regionen, desto mer resurser kommer satsas på life science, och desto mer kan sektorn växa och bidra med arbetstillfällen och intäkter, skriver sju företrädare från life science-sektorn.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Att Västsverige är centrum för den svenska fordonsindustrin är allmänt känt. Det finns en utbredd stolthet över att fordonsindustrin i Göteborg utgör en stor del av svenskt näringsliv och export. Det är beundransvärt och välförtjänt. Vi som skriver under denna artikel arbetar helt eller delvis inom en annan viktig sektor i västsverige, nämligen life science-sektorn. Förenklat handlar life science om att förbättra människors hälsa, till exempel genom utveckling av läkemedel och medicintekniska produkter, forskning och utbildning kring hälsa samt genom nya, växande innovationsbolag. En stark life science-sektor är en förutsättning för en fungerande framtida hälso- och sjukvård.

Trots att just Göteborgsregionen är ett av Nordens viktigaste life science-kluster är kunskapen om sektorn väldigt låg bland allmänheten. Det visar en ny undersökning från Novus.

ANNONS

Betydande luckor

Nästan 4 av 10 av de tillfrågade uppger att de knappt känner till någonting om life science-sektorn i Göteborgsområdet, eller inte känner till den alls. 13 procent har aldrig hört talas om sektorn. Västsvenskar som har djup kännedom om life science-sektorn, det vill säga känner till den ”ganska bra” eller ”mycket bra”, utgör bara 16 procent. Även här ligger life science i bottenskiktet. Fordonsbranschen har en nästan tre gånger så hög siffra på 42 procent.

Kännedomen om de största life science-företagen i Göteborg är inte heller hög. Astra Zeneca är relativt välkänt, men i övrigt finns det betydande luckor.

Denna låga kännedom om life science-sektorn i Göteborgsområdet är ett problem. I Västsverige finns cirka 650 företag inom life science med totalt fler än 10 000 anställda. Tio av de västsvenska bolagen omsätter över en miljard, och det finns all anledning att både känna till och vara stolt över sektorn med den livsviktiga forskning, utveckling och innovation som sker inom dess verksamheter.

Medicinska och farmaceutiska produkter är Sveriges tredje största exportvara, större än svenska basnäringar som både skog och stål

I Västsverige finns ett stort antal viktiga aktörer. På den privata sidan har vi exempelvis Astra Zeneca, Getinge och Mölnlycke healthcare, och på den offentliga sidan finns Västra Götalandsregionen inklusive Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborgs universitet inklusive Sahlgrenska akademin och Chalmers tekniska högskola. Här finns också life science-arenor som Sahlgrenska science park och GoCo health innovation city. Många aktörer finns samlade i Health innovation west.

ANNONS

Life science i Göteborgområdet är dessutom en central del av en växande viktig nationell life science-sektor som sysselsätter fler än 50 000 personer, i företag där antalet anställda mer än fördubblats de senaste tio åren. Medicinska och farmaceutiska produkter är Sveriges tredje största exportvara, större än svenska basnäringar som både skog och stål.

Trots detta är alltså kännedomen om life science-sektorn i Göteborgsområdet låg. Vi måste bli bättre på att dela med oss av vår fantastiska resa. Vi är oerhört stolta över alla vetenskapliga framsteg som görs i den innovativa life science-sektorn i Göteborgsområdet, hur vi vuxit oss mycket större och starkare de senaste åren, och där vi ser att samverkan är en viktig framgångsfaktor. Life science i västsverige räddar liv, både i Sverige och runtom i världen.

Markera startskottet

Med denna artikel vill vi därför markera startskottet för en kommunikativ kraftsamling, där vi tillsammans i life science-sektorn i Göteborgsområdet – företag, offentlig sektor och akademi – växlar upp vårt arbete med att berätta vad vi gör. Det är nämligen till gagn för alla.

Det gynnar Göteborg, det gynnar Västra Götaland och det gynnar hela Sverige. I framtiden kan västsvenskarna betrakta life science-sektorn som en lika självklar del av Göteborg som fordonsindustrin. Resan dit kommer vara kantad av tusentals nya jobb, miljarder i exportintäkter för Sverige – och framför allt miljontals patienter i världens alla hörn som får en bättre hälsa.

ANNONS

Helena Lundberg Nilsson, regionutvecklingsdirektör, Västra Götalandsregionen

Matti Ahlqvist, chef för AstraZenecas forskningsanläggning i Mölndal

Mats Lundqvist, vicerektor för nyttiggörande på Chalmers tekniska högskola

Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg

Annica Grimberg Lignell, tillförordnad VD för Sahlgrenska Science Park

Magnus Björsne, ordförande för Health Innovation West

Marie Uddenmyr, director Corporate Relations, GoCo Health Innovation City

ANNONS