Det främsta problemet är dock att förtätningen breder ut sig på torg och andra allmänna platser, som är så viktiga för att människor som bor i staden ska må bra, skriver debattörerna.
Det främsta problemet är dock att förtätningen breder ut sig på torg och andra allmänna platser, som är så viktiga för att människor som bor i staden ska må bra, skriver debattörerna. Bild: Måns Langhjelm

Förtäta inte staden på våra allmänna platser och torg

Göteborgarnas allmänna platser måste skyddas från ogenomtänkt bebyggelse. Dagens politiker har möjlighet att fatta positiva beslut om tillgängligheten för två historiska platser som har stor betydelse både för Göteborg och internationellt, skriver Carina Mathiasson och Ingemar Mattsson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Efter år av oro med planer på exploatering behöver Göteborg nu en framtidslösning beträffande arv och miljö. Det gäller såväl Skanstorget – en mötesplats för omgivande stadsdelar som Heden – ett öppet område för bollsport och evenemang.

Ett modeord i dagens stadsplanering är ”förtätning” för att skapa fler bostäder i centrala delar av staden. Många vill bo i centrum och det är svårt att få bostad där. Problemet är att de bostäder som byggs är mycket dyra bostadsrätter och de jämförelsevis få hyresrätterna har höga hyror. Det främsta problemet är dock att förtätningen breder ut sig på torg och andra allmänna platser, som är så viktiga för att människor som bor i staden ska må bra.

ANNONS

Beträffande Skanstorget så har politikerna sedan år 2018 försökt att exploatera denna 130 år gamla allmänna plats.

Beträffande Skanstorget så har politikerna sedan år 2018 försökt att exploatera denna 130 år gamla allmänna plats. Starten var en markanvisningstävling, utan alternativ för bevarande, som ledde till ett detaljplaneförslag med bebyggelse på hela torget. Därefter lämnades en ansökan om planeringsbesked till Länsstyrelsen, som stoppade förslaget mot bakgrund av att det allvarligt skulle skada kulturminnet Skansen Kronan.

Trots Länsstyrelsens beslut har politikerna krävt ett fortsatt planarbete. Man har nu tagit fram ett modifierat förslag till detaljplan för Skanstorget med samma inriktning som tidigare, vilket Stadsbyggnadsnämnden ska ta ställning till den 27 augusti. Förslaget innehåller ett krympt högre kvarter med en sluten gård intill en bredare ”gatstump” mot det befintliga Haga. Den fria sikten upp mot Skansen Kronan skulle minskas med cirka 60 procent. Det historiskt värdefulla Skanstorget skulle helt spolieras med detta förslag.

Förslag förkastades

Hedens bevarande har under decennier ifrågasatts av såväl politiker som några arkitekter. När kommunen år 2015 fattade beslut om att utlysa en arkitekttävling om Heden hölls ett inledande medborgarmöte om tävlingsprogrammet. Mötet enades då om att varje deltagare skulle redovisa två förslag: ett med bebyggelse och ett utan bebyggelse.

Detta programförslag avvisades av tävlingsjuryn, som ändrade programmet till: ett förslag med mycket bebyggelse och ett med mindre bebyggelse. Resultatet av tävlingen blev att alla inlämnade förslag förkastades. Efter stor kritik från remissinstanser inbjöds till medborgarsamtal, som fick starkt stöd för att Heden skulle bevaras som ett öppet allmänt område utan bebyggelse.

ANNONS

Med erfarenhet av Heden är det angeläget att Stadsbyggnadsnämnden nu bjuder in boende och verksamma till medborgarsamtal om Skanstorgets framtid. Därefter kan politikerna fatta beslut om långsiktigt bevarande och utveckling av Skanstorget och Heden.

I likhet med lagstiftningen kring strandskydd och Sveriges unika allemansrätt måste även platser i staden skyddas från bebyggelse och hållas öppna för alla att vistas och umgås på. Rusta därför upp Skanstorget till det torg det är ämnat att vara och behåll vårt unika Heden öppet. En stor majoritet av Göteborgs invånare skulle välkomna beslut om allemansrätt för dessa offentliga platser.

LÄS MER:Vändningen: Så ska nya Skanstorget se ut

Carina Mathiasson, Lärare i Hållbart Samhälle

Ingemar Mattsson, Arkitekt SAR/MSA

ANNONS