Renovas avfallsförbränning behöver bli klimatneutral och sikta mot negativa utsläpp. Oljeraffinaderierna på Hisingen ställas om helt till förnybar råvara. Alla krafter, invånare, företag såväl som de offentliga institutionerna kan bli en del av lösningen, skriver debattören.
Renovas avfallsförbränning behöver bli klimatneutral och sikta mot negativa utsläpp. Oljeraffinaderierna på Hisingen ställas om helt till förnybar råvara. Alla krafter, invånare, företag såväl som de offentliga institutionerna kan bli en del av lösningen, skriver debattören. Bild: AP Arkivbild

Takten i klimatomställningen i Göteborg måste öka

Det är än mer bråttom att vända kurvorna för klimatutsläppen visar den nya rapporten från FNs klimatpanel IPCC. Samtidigt får Göteborg underbetyg i Klimatkollen som tittat på utsläppsminskningarna i alla landets kommuner. Detta kan vi vända och vi har redskapen, skriver Karin Pleijel, kommunalråd för Miljöpartiet i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Senaste rapporten från FN:s klimatpanel som tagits fram av 278 forskare från 65 länder har ett mycket tydligt budskap. Det är nu vi har chansen att hejda klimatförändringarna. Utsläppskurvorna för koldioxid måste börja vända neråt senast 2025. Eftersom utvecklingen inte har gått i rätt riktning hittills, krävs för varje månad vi dröjer, allt mer kraftfulla åtgärder. Städerna har en nyckelroll när det gäller att bygga klimatsmart och ställa om till fossilfria transporter. Enligt Göteborg stads miljö- och klimatprogram ska Göteborg vara klimatneutralt senast 2030. Det är ett mål som alla partier utom SD och D ställt sig bakom, men hur går det?

ANNONS

Klimatkollen har sammanställt samtliga kommuners territoriella utsläppsminskningar från 2015. Här ligger Göteborg på plats 249 av Sveriges 290 kommuner. Det är ett underbetyg. Göteborg har flera stora utsläppskällor inom kommunens gränser. Det ger oss stora möjligheter att göra skillnad och innebär att hela Göteborgssamhället måste inkluderas för att sätta högsta fart i klimatomställningen. Renovas avfallsförbränning behöver bli klimatneutral och sikta mot negativa utsläpp. Oljeraffinaderierna på Hisingen ställas om helt till förnybar råvara. Alla krafter, invånare, företag såväl som de offentliga institutionerna kan bli en del av lösningen. En viktig del är att transformera Göteborg från en stad uppbyggd efter bilen till en stad för människor, inte minst för barn. Vi måste gå från ord till mycket mera handling, att fortsätta med business as usual är inget alternativ.

Klimatsmarta alternativ

Miljöpartiet vill ha ett Göteborg där det är gott och kul att leva där vi samtidigt håller oss innanför gränserna för klimatet. Alla ska ha tillgång till klimatsmarta alternativ, oavsett inkomst. Det ska vara enkelt för alla att vara en del av lösningen.

Vi ser en rad åtgärder som kan göras för att snabba på omställningen av Göteborg. Utsläppen ska hållas inom en koldioxidbudget. Vi behöver räkna och följa upp koldioxid på samma sätt som vi räknar och följer upp ekonomin. Elektrifiera, och framför allt tänka energieffektivt, inte minst inom transporter, där gång, cykel och kollektivt ska vara attraktivt för fler. Vi behöver dammsuga Västsverige för att hitta bra områden för ny vindkraft. Lägga solceller på taken. Se till att all bygg- och anläggning blir klimatneutral. Vi ska vara rädda om och använda det vi redan har, renovera och samnyttja hellre än att bygga nytt. Massor av nya jobb kommer skapas när fokus ligger på “share, remake, reuse”. Kultur, hälsa, utbildning, idrott är exempel på klimatneutrala verksamheter som fortsätter blomstra.

ANNONS

Vi behöver se naturen som vår bästa vän, både för vårt eget välbefinnande men också för att skydda oss från klimathotet. Mer grönska och fler träd i staden kan både fånga upp koldioxid, ge skugga vid värmeböljor och fungera som buffert vid översvämningar. Vi har alla så mycket att vinna på att skapa ett fossilfritt Göteborg. Med mer lokal fossilfri energiproduktion blir vi mindre sårbara och beroende och vi får samtidigt renare luft och friskare ekosystem.

Mer grönska och fler träd i staden kan både fånga upp koldioxid, ge skugga vid värmeböljor och fungera som buffert vid översvämningar

Nytt i den senaste FN-rapporten är att konsumtionen lyfts som en nyckel i klimatomställningen. Enligt Oxfam så släpper den rikaste procenten i världen ut mer än dubbelt så mycket koldioxid som den fattigaste hälften av jordens befolkning. Det är fullständigt orimligt när stora pengar som kan göra nytta i omställningen, istället motverkar den. I Sverige konsumerar medelsvensken motsvarande fyra jordklot, om alla skulle leva som vi. Det är uppenbart inte hållbart. FN:s klimatpanel menar att utsläppen av växthusgaser kan minska med 40-70 procent till 2050 genom livsstilsförändringar. Men då behövs politik, infrastruktur och teknikutveckling som gör de hållbara valen till de enklaste. Vi vill se en rättvis klimatomställning.

Alldeles för långsamt

Göteborg ska vara en föregångare inom miljö- och klimatområdet. 2030 räknar man med att 70 procent av världens befolkning bor i städer. Genom att ställa skarpa klimatkrav på allt som staden köper in kan vi styra marknaden mot klimatneutralitet. För att få fram nya innovationer krävs ett nära samarbete med de företag som ska leverera. Här finns den Fossilfria förskolan Hoppet som ett fint exempel på hur vi lyckats minska klimatpåverkan med hela 70 procent. Men det räcker inte med en förskola, erfarenheterna måste spridas till fler byggprojekt och andra branscher.

ANNONS

Miljöpartiet utmanar nu de andra partierna i Göteborg att kliva fram och ta klimatansvar. Det görs för lite och det går alldeles, alldeles för långsamt. Har något bättre förslag lyssnar vi gärna. Takten i klimatomställningen i Göteborg måste öka.

Karin Pleijel (MP), kommunalråd i opposition

ANNONS