Bild: Illustration: GP

GP bjuder in till debatt på Folkteatern: Hur mår förskolan egentligen?

Larmen om krisen i förskolan duggar tätt. Slutkörda förskolepedagoger uttrycker sin frustration över en alltför pressad arbetsmiljö och föräldrar oroar sig över om det verkligen är tryggt att lämna barnen på förskolan.
Därför bjuder Göteborgs-Posten nu in göteborgarna till en debatt om situationen i förskolan.
– Förskolan engagerar enormt och vi vill ge föräldrar och förskollärare chansen att beskriva de problem som de upplever i förskolan och att de faktiskt får möta makthavarna och ställa sina krav direkt till dem, säger Hanna Nordin, debattredaktör på GP.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Alla är välkomna, inga biljetter eller anmälan behövs.

Debatten om förskolan har pågått länge men sedan inflationen och kostnadskrisen slog till har tonläget höjts ytterligare eftersom förskolan drabbats av nedskärningar. Föräldrar har rasat om personalbrist, hög personalomsättning och att förskollärare flyttas till andra förskolor och ersätts av förskoleassistenter. Förskollärare har varnat för att de inte hinner se alla barn och att de inte har förutsättningar att bedriva den utbildning som barnen faktiskt har rätt till.

Men det var när före detta förskolepedagogen Elin Olausson skrev på GP Debatt att hon och hennes kollegor tvingas låtsas att alla barn har det bra inför föräldrarna på grund av den pressade situationen, som debatten drog igång på riktigt. Till slut blev hon sjuk av jobbet och sa upp sig för att ”få sitt liv tillbaka”. Elin Olausson kommer att vara på plats på GP:s debatt på Folkteatern den 2 oktober och berätta sin historia för politikerna Blerta Hoti, högst ansvarig för förskolan i Göteborg och Axel Darvik från Liberalerna.

ANNONS

– Jag ser otroligt mycket fram emot att debatten ska få vara en mötesplats mellan politiker, debattörer, föräldrar och personer som jobbar inom förskolan. Vi kommer också att engagera publiken i omröstningar, så att man får vara med och visa var man står, även om man inte står på scen, säger Sophia Magasanik som ska vara debattens moderator.

Debattschema 2 oktober

18.00 Nedskärningarna i förskolan

På scen: Blerta Hoti (S), Axel Darvik (L), Annelie Holmqvist (förskolelärare), Elin Olausson (f.d. förskolelärare), samt föräldrar.

18.20 Obligatorisk förskola

På scen: Lina Stenberg och Malin Lernfelt, samt förälder.

18.30 Tid i förskolan

På scen: Förskolelärare Annelie Holmqvist och Christina Ohlsson, från Makalösa Föräldrar, samt förälder.

Vi kommer även debattera den aktuella frågan om obligatorisk förskola. Är det en viktig reform för alla barns rätt till utbildning, eller är det ett cyniskt spel med barn som brickor för att lösa integrationen?

Dessutom: Ska föräldralediga få ha sina större barn på förskolan i 30 timmar i stället för 15? Eller är sådana krav att sätta orimlig press på en redan utarmad förskola?

Slutligen ska debatten handla om vad man får göra när barnen är på förskolan som GP skrev en mycket uppmärksammad artikel om förra året. Är det okej att slinka in på Ica eller göra något annat ärende före hämtning för att att man anser att man av olika skäl behöver det, eller är det att utnyttja förskolans resurser?

Vi har både förskollärare och föräldrar som debatterar hur man ska se på barnens respektive föräldrarnas rätt till tid på förskolan.

ANNONS

Debatten går av stapeln på Folkteatern vid Järntorget onsdagen den 2 oktober med start 18. Insläpp klockan 17.30.

LÄS MER:Sluta skylla på varandra – är inte våra barns mående viktigare än så?

LÄS MER:Deras barns avdelningar slogs ihop till en jätteavdelning

LÄS MER:500 lärare sågar nedskärningarna i skolan: ”Läget är katastrofalt”

ANNONS