När kulturförvaltningen nyligen utvärderade satsningen kom de fram till att Bokstart har tydliga styrkor som talar för fortsatt arbete. Men ändå är det just denna insats som nu prioriteras ner – i litteraturstaden Göteborg, där ett av ledorden är att vi läser för våra barn, skriver debattörerna.
När kulturförvaltningen nyligen utvärderade satsningen kom de fram till att Bokstart har tydliga styrkor som talar för fortsatt arbete. Men ändå är det just denna insats som nu prioriteras ner – i litteraturstaden Göteborg, där ett av ledorden är att vi läser för våra barn, skriver debattörerna. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Har Göteborg inte längre råd att satsa på barns läsning?

I litteraturstaden Göteborg sägs litteraturen vara nyckeln till en mer jämlik stad. Ändå stängs barnavdelningen på ett av stadens bibliotek ner och Bokstart, en läsfrämjande insats för de minsta barnen som funnits i Göteborg i 10 år, saknar plötsligt budget. Hur ska Göteborg kunna vara en stad där vi verkligen kan säga att vi läser för våra barn, om satsning efter satsning som prioriterar barns läsning raseras? skriver Karolina Källdin och Jasmin Zetterquist Gunnarsson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

I allt tuffare ekonomiska tider ställs verksamheter och uppdrag mot varandra och det är lässtimulerande satsningar riktade mot barn som nu prioriteras bort, trots att barn är en grupp som biblioteken enligt lag ska ägna särskild uppmärksamhet åt.

I år firar Bokstart i Sverige 10 år, vilket bland annat uppmärksammades av Västnytt med ett nyhetsinslag som också sändes i Aktuellt och Rapport. Inslaget om Bokstarts verksamhet i Göteborg visar hur bibliotekarier gör hembesök och delar ut gåvoböcker till bebisar i Gårdsten. En kort tid efter att inslagets sänts fick vi som jobbar med Bokstart i Göteborg plötsligt veta att vi skulle stå utan budget resten av året. En helårsbudget blev utan förklaring en halvårsbudget och konsekvensen av det att 250 småbarnsfamiljer i staden blir utan bokstartsbesök i år. Inga barn födda efter april 2024 kommer erbjudas ett hembesök vilket i praktiken innebär att satsningen är pausad.

ANNONS

Känner oro

De barn som hann födas innan pengarna försvann kan vi fortfarande besöka. Därför är vi en solig sensommardag återigen i Gårdsten. Familjen vi träffar känner inte till sitt närmaste bibliotek och vi får förklara var det ligger och att de alltid är välkomna dit. Vi läser för bebisen som tittar, lyssnar, känner och smakar på boken, precis så som små barn läser.

Innan vi lämnar den lilla bokslukaren säger vi att vi gärna kommer tillbaka med nya gåvoböcker om ett halvår, trots att vi känner en oro för hur 2025 kommer att se ut. Finns Bokstart kvar då? Kommer vi att fortsätta med hembesöken, som är så viktiga för relationsskapandet och för att kunna ge barnet en lässtund i en trygg miljö?

När Bokstart grundades i England 1992 var arbetsmetoden hembesök och på samma sätt fortsatte det i Göteborg, där det allra första bokstartsbesöket genomfördes i just Gårdsten. Efter det har Bokstart startats upp i fler och fler kommuner runt om i landet.

När transparens kring processen uteblir är det svårt att känna förtroende för att viljan att fortsätta faktiskt finns

När kulturförvaltningen nyligen utvärderade satsningen kom de fram till att Bokstart har tydliga styrkor som talar för fortsatt arbete. Men ändå är det just denna insats som nu prioriteras ner – i litteraturstaden Göteborg, där ett av ledorden är att vi läser för våra barn. Vi får höra att pengarna inte finns, men inte hur prioriteringen har gått till. Våra frågor får inga raka svar och önskningar om att få se beslutsunderlag duckas. Enligt utvärderingen ska arbetet med Bokstart ses över, men en beskrivning om vad det i praktiken betyder saknas. Hur vill Kulturförvaltningen att Bokstart ska bedrivas? När transparens kring processen uteblir är det svårt att känna förtroende för att viljan att fortsätta faktiskt finns.

ANNONS

I våras såg Gårdstens öppna förskola ut att behöva stänga, efter förslag från Förskoleförvaltningen. Men nämnden ville annorlunda och lät verksamheten vara kvar. Nu vill Kulturförvaltningen plötsligt pausa Bokstarts verksamhet i Göteborg som varit en föregångare för andra kommuner. Likt att stänga ett bibliotek innan en ny lokal finns tillgänglig så rivs en verksamhet ner innan en plan för eventuell uppbyggnad finns. Bokstart bedrivs i Gårdsten, Lövgärdet, Hammarkullen, Hjällbo, Bergsjön, Biskopsgården och Tynnered. Områden med socioekonomiska utmaningar som enligt Göteborgs nya biblioteksplan för 2024-2028 ska prioriteras särskilt vilket är precis det vi gör genom att jobba med Bokstart.

Trötta på tystnaden

Vi har väntat länge på att Kulturförvaltningens chefer ska motivera sina beslut och förklara hur de tänker kring Bokstarts framtid. Nu är vi trötta på tystnaden. Vi kan inte stå och se på när en väl beprövad och uppskattad satsning prioriteras ner genom minskade resurser och nedskärningar som saknar motivering. Vi riktar oss nu i stället till politikerna i Göteborg. Hur ska Göteborg kunna vara en stad där vi verkligen kan säga att vi läser för våra barn, om satsning efter satsning som prioriterar barns läsning raseras?

Karolina Källdin, bibliotekarie och bokstartare

Jasmin Zetterquist Gunnarsson, bibliotekarie och bokstartare

ANNONS