Gamla Ullevi och Bravida Arena ägs och förvaltas i dag av Göteborgs Stad, som i sin tur hyr ut dessa till elitklubbarna. Dessutom har det svenska damlandslaget Gamla Ullevi som sin hemmaarena, något som är mycket uppskattat i Göteborg och som främjar den positiva utvecklingen för dam- och tjejfotbollen, skriver debattören.
Gamla Ullevi och Bravida Arena ägs och förvaltas i dag av Göteborgs Stad, som i sin tur hyr ut dessa till elitklubbarna. Dessutom har det svenska damlandslaget Gamla Ullevi som sin hemmaarena, något som är mycket uppskattat i Göteborg och som främjar den positiva utvecklingen för dam- och tjejfotbollen, skriver debattören. Bild: Fredrik Aremyr/Alexander Molander

Högerns utförsäljningsiver hotar fotbollen i Göteborg

Högerpartierna hotar framtiden för göteborgarnas fotboll när de vill sälja stadens arenor, skriver Daniel Bernmar (V), kommunalråd med ansvar för idrottsfrågor.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Precis som många andra göteborgare älskar jag fotboll. På Gamla Ullevi och Bravida Arena kan vi göteborgare njuta av fotboll när den är som bäst. Men nu hotar D, M, L och KD med att sälja ut göteborgarnas arenor under riskfyllda förhållanden. Det kommer vi i det rödgröna styret inte ställa upp på. Fotbollen ska fortsatt finnas där för alla lag och alla göteborgare med arenor som ständigt blir bättre. Ideologiska skygglappar hör inte hemma i idrotten.

Gamla Ullevi och Bravida Arena ägs och förvaltas i dag av Göteborgs stad, som i sin tur hyr ut dessa till elitklubbarna. Dessutom har det svenska damlandslaget Gamla Ullevi som sin hemmaarena, något som är mycket uppskattat i Göteborg och som främjar den positiva utvecklingen för dam- och tjejfotbollen.

ANNONS

Innebära osäkerheter

Det gemensamma ägandet är att tacka för att detta är möjligt. Att flera klubbar kan dela på de bästa arenorna i staden, tillsammans med damlandslaget, kräver att göteborgarna, genom kommunen, står som ägare. Även klubbarna själva bedömer att en annan ägandeform skulle innebära osäkerheter och vara svår att hantera.

Förslaget att sälja ut arenorna som konstlats fram av Demokraterna, påhejat av M, L och KD, följer den privatiseringsyra som plågat högern länge. Högerpartierna verkar inte förstå att publikbehoven och de ekonomiska förutsättningarna för de enskilda klubbarna kan förändras dramatiskt genom framgångar och motgångar i seriesystemen. Till exempel spelade Örgryte i allsvenskan när Gamla Ullevi stod klart 2009.

Det rödgröna styret samarbetar gärna brett över politiska gränser när det ska genomföras, men det kräver att oppositionen lämnar sin privatiseringsiver bakom sig och i stället ser till göteborgarnas bästa

Arenorna behöver kontinuerligt rustas upp för att hålla hög kvalitet. Det finns behov av upprustning och modernisering, både för att öka publikkapaciteten och skapa fler kringytor. Men för enskilda klubbar som kan känna stor osäkerhet inför konjunkturutvecklingen och inflation skulle det vara svårt att genomföra långsiktiga investeringar i arenorna. Göteborgs stad behöver ta det ansvaret och just nu förbereder vi de investeringar som behöver göras i och kring arenorna. Det rödgröna styret samarbetar gärna brett över politiska gränser när det ska genomföras, men det kräver att oppositionen lämnar sin privatiseringsiver bakom sig och i stället ser till göteborgarnas bästa.

ANNONS

Vi har sett nog med desperata och ideologiskt drivna privatiseringsförsök från högerpartier i den här staden, nu vill de dessutom riskera göteborgarnas möjligheter att gå och kolla på fotboll. Fotboll, som all idrott, är skapat av och för folket, därför är det bäst att fortsätta låta folket äga arenorna.

Daniel Bernmar (V), kommunalråd med ansvar för idrottsfrågor

ANNONS