I augusti fick en miljon pensionärer för första gången upp till en tusenlapp i höjd garantipension. Det var ett bra steg på vägen, men det behövs fler långsiktiga lösningar. Vi måste sluta med lappandet och lagandet av ett system som i grunden är underfinansierat, skriver debattören.
I augusti fick en miljon pensionärer för första gången upp till en tusenlapp i höjd garantipension. Det var ett bra steg på vägen, men det behövs fler långsiktiga lösningar. Vi måste sluta med lappandet och lagandet av ett system som i grunden är underfinansierat, skriver debattören. Bild: Henrik Montgomery/TT

Höj pensionerna för de som har arbetat hela livet

Den nya regeringen måste behandla pensionsfrågan med den långsiktighet och respekt den förtjänar. Höjningen av garantipensionen räcker inte — de som har arbetat hela livet måste också bli kompenserade, skriver Åsa Lindestam, ny ordförande för PRO, Pensionärernas riksorganisation.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I PRO:s senaste medlemsundersökning uppgav var tredje pensionär att pensionsfrågan skulle avgöra vilket parti de röstade på. Ändå tappade partierna helhetsgreppet kring pensionsfrågan under valrörelsen och ersatte framtidslösningar med kortsiktiga utspel.

I augusti fick en miljon pensionärer för första gången upp till en tusenlapp i höjd garantipension. Det var ett bra steg på vägen, men det behövs fler långsiktiga lösningar. Vi måste sluta med lappandet och lagandet av ett system som i grunden är underfinansierat.

Ska löna sig

PRO uppmanar därför samtliga riksdagspartier att en gång för alla totalrenovera pensionssystemet. När en ny regering är på plats är det angeläget att genast ta tag i följande tre åtgärder:

ANNONS

– Jobb ska löna sig. Den välbehövliga höjningen av garantipensionen har förbättrat ekonomin för dem med lägst pension men samtidigt gjort att skillnaden i pension mellan någon som har garantipension och en person som arbetat hela livet i ett låglöneyrke har krympt. Därför måste det så kallade respektavståndet öka. Avgifterna till pensionssystemet bör höjas från dagens 17,21 till 18,5 procent för att öka kraftfullheten i systemet. En sådan höjning kan ge höjda pensioner med 6,6 procent enligt Pensionsmyndigheten.

– Inför en “gas” i pensionssystemet. I dag finns endast en broms i systemet, som innebär att pensionärerna får sänkta pensioner när utvecklingen i pensionsfonderna är negativ. Det vore därför rimligt att även införa en gas, så att pensionärerna också får utdelning när fonderna pekar uppåt. Det här har partier från höger till vänster sagt sig vilja göra detta, vilket PRO tycker är mycket välkommet.

Det vore därför rimligt att även införa en gas, så att pensionärerna också får utdelning när fonderna pekar uppåt

– Lika skatt på lön och pension. När jobbskatteavdraget infördes 2007 skapades skatteskillnader mellan pensionärer och lönearbetare. De senaste åren har den orättvisa klyftan minskat, men pensionärerna skattar fortfarande mer än de som jobbar. Pension är uppskjuten lön och självklart ska både pensionärer och löntagare betala lika mycket i skatt vid lika inkomst.

När PRO grundades 1942 var det för att motarbeta fattigdom bland Sveriges äldre. Så här 80 år senare hade vi gärna kunnat skriva att alla pensionärer kan leva på sin pension, men än i dag känner en stor grupp pensionärer oro för sin ekonomi. Pensionsnivån har helt enkelt inte följt löntagarnas inkomstutveckling. Med nuvarande chockpriser på el och en mycket hög inflation så är också prisökningarna ett hot mot pensionärers ekonomi.

ANNONS

Vår fråga till den nya regeringen är därför följande: Vad är planen för att förbättra ekonomin för dagens och framtidens pensionärer?

Vi i PRO nöjer oss inte med ett svävande svar. Det är hög tid för konkreta politiska förslag för ett samhälle där alla kan leva på sin pension.

Åsa Lindestam, ordförande för PRO, Pensionärernas riksorganisation

ANNONS