Humlans verksamhet handlar om liv eller död

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Det var med stor förvåning och bestörtning som vi mottog beskedet att Göteborgs utbildningsförvaltning den 25 juni beslutat att lägga ner Humlan.

Humlan är en högt ansedd och mycket uppskattad psykoterapimottagning för gymnasieelever bosatta i Göteborg. Ca 160 elever per år från Göteborgs alla gymnasieskolor får stöd och hjälp från Humlan. I vår verksamhet, på vårt gymnasium, har vi verkligen upplevt vilken tillgång Humlan är för de elever som har behov av stöd av psykoterapeuter. Eleverna har fått ett professionellt bemötande, de har fått gå kvar och slutföra sina terapier. De har fått hjälp att hantera sina problem vilket ofta är livsavgörande för dem. Vilken tillgång för våra ungdomar! Vilken besparing vi gör av mänskligt lidande och resurser. Så bra och viktigt att få den rätta hjälpen tidigt i livet.

ANNONS

Hamnar i köer

Nu får dessa behövande ungdomar istället besked om att behandlingen, i form av psykoterapi eller stödsamtal tvärt skall avslutas. De ska slussas till barn- och ungdomspsykiatrin, där åldersgränsen är 18 år, eller den redan hårt belastade vuxenpsykiatrin.

Varje gymnasium ansvarar för sin elevvård med hjälp av mentorer och elevvårdsteam där det ingår skolsköterska, skolläkare, kurator eller psykoterapeut. I förslaget om ny skollag tyder mycket på att detta kommer att stärkas ytterligare. Likväl kvarstår behovet av Humlans verksamhet. Ett fåtal utsatta och psykiskt lidande ungdomar, ibland med självmordstankar, behöver en mer långsiktig och fördjupad psykoterapi för att få ordning på sina liv. Det är då av största vikt att denna behandling sköts utanför och skild från den miljö där ungdomarna vistas till vardags. Här spelar verksamheter som Humlan en ovärderlig roll.

Vi har stor förståelse för den svåra ekonomiska situation som råder inom skolans område och för de tuffa beslut som Utbildningsförvaltningen tvingas att ta. Dock ställer vi oss starkt frågande till om det är just dessa utsatta ungdomar som ska få ta första stöten. Kortsiktigt sparas 700 000 kr i utbildningsförvaltningens budget men det finns studier som visar att det kommer att kosta betydligt mer i framtiden om man inte behandlar problemen tidigt.

ANNONS

Till detta kommer kostnaden i mänskligt lidande. För många av de ungdomar som kommer till Humlan idag är livssituationen så kaotisk att det kan var fråga om liv och död.

Ångestfylld höst

Ett beslut är nu taget utan samråd med berörda skolor. Vi skulle önska att utbildningsförvaltningen gjorde en omprioritering inför kommande läsår så att Humlan får finnas kvar. Vi ser att det skulle vara oändligt mycket värt, framförallt för de utsatta ungdomar som nu går en ångestfylld sommar och höst till mötes.

Martin Jonson

rektor Donnergymnasiet.

Ulla Blomqvist

skolsköterska och leg psykoterapeut Donnergymnasiet

Per Häggblad

skolläkare Donnergymnasiet

ANNONS