Hemtjänst och boende med särskilt stöd är exempel på kommunala tjänster som man själv betalar för. Tjänster som dessutom utförs i det egna hemmet. Utförare av tjänsterna får betalt för sin service – inte för att utföra religiösa ritualer i omsorgstagarnas hem, skriver debattörerna.
Hemtjänst och boende med särskilt stöd är exempel på kommunala tjänster som man själv betalar för. Tjänster som dessutom utförs i det egna hemmet. Utförare av tjänsterna får betalt för sin service – inte för att utföra religiösa ritualer i omsorgstagarnas hem, skriver debattörerna. Bild: Nicolas Westrup

Inte rimligt att hemtjänstpersonal tillåts be på arbetstid

Sverige är ett sekulärt land, det finns till och med ett gammalt talesätt för detta: Tro, det gör man i kyrkan, skriver tre sverigedemokrater.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Andra kommuner har försökt, men misslyckats att förbjuda bön på arbetstid. Det går naturligtvis inte att förbjuda någon att knäppa händerna och be en stilla bön. Det här är dock ett realt problem för många omsorgstagare inom Göteborgs stad, människor som befinner sig i beroendeställning. Dessa omsorgstagare vågar inte alltid säga ifrån och i vissa situationer saknar man den fysiska möjligheten att faktiskt göra så.

Ingen av oss skulle acceptera att betala till exempel en hantverkare, bilmekaniker eller frisör för en timmes service – och bara få 45 minuter. Vi skulle inte heller acceptera att kassören i affären stängde kassan när den är som längst för att sedan be en stilla bön medan kön blev allt längre och längre.

ANNONS

Betalar själv för

Ändå är det vad vi kräver att våra mest sköra skall tolerera. Hemtjänst och boende med särskilt stöd är exempel på kommunala tjänster som man själv betalar för. Tjänster som dessutom utförs i det egna hemmet. Utförare av tjänsterna får betalt för sin service – inte för att utföra religiösa ritualer i omsorgstagarnas hem.

I Göteborgs Stad infördes 2012 en policy och riktlinje för arbetsmiljö som inkluderar en rökfri arbetstid. Den fastställer stadens generella principer för organisationskultur, arbetsmiljö och arbetsvillkor. På samma vis som rökning inte tillåts under arbetstid ska det heller inte tillåtas avbrott för böneritualer. Det ska vara strängeligen förbjudet att utan brukares medgivande, utöva bön i brukares hem på arbetstid. Religionsfrihet betyder att man inte ska påtvingas någon annans religiösa övertygelse.

Religiösa ritualer på arbetsplatser stör arbetsflödet. Användningen av gemensamma utrymmen för religiösa ändamål leder till irritation och laddade situationer när det påverkar andra medarbetares upplevelser av ett neutralt arbetsutrymme.

Religionsfrihet betyder att man inte ska påtvingas någon annans religiösa övertygelse

Att inte tillåta böneritualer på arbetstid minimerar att verksamheten störs eller att medarbetare belastas av ökade arbetsbördor när kollegor tar pauser för religiösa ritualer. Det främjar en rättvis behandling av alla medarbetare, oavsett religiös övertygelse. En bönepolicy bidrar till att skapa en harmonisk arbetsmiljö som sätter verksamheten och brukarna först. Det medför positiva effekter för både personal och verksamhet. Genom tydliga regler skapas en respektfull arbetsmiljö där alla medarbetare vet vad som förväntas. Attraktiva arbetsplatser leder till ökad produktivitet och arbetsro. Det ger den kvalitet som omsorgstagarna förtjänar och som de faktiskt har betalat för.

ANNONS

Jörgen Fogelklou, Gruppledare SD Göteborg

Agneta Kjaerbeck, Vice Gruppledare SD Göteborg

Sanda Anton Henriksson, Ledamot i Nämnden för funktionsstöd SD Göteborg

ANNONS