Frågan är enkel: Är det här ännu en röd linje som Johan Pehrson kommer att offra på Tidösamarbetets altare? Eller kommer han att stå vid sitt ord och stå upp för sina grundläggande värderingar likt sina kollegor i Norrtälje? Valet borde vara enkelt. skriver debattörerna.
Frågan är enkel: Är det här ännu en röd linje som Johan Pehrson kommer att offra på Tidösamarbetets altare? Eller kommer han att stå vid sitt ord och stå upp för sina grundläggande värderingar likt sina kollegor i Norrtälje? Valet borde vara enkelt. skriver debattörerna. Bild: Jessica Gow/TT

Kommer du stå vid ditt ord om att förbjuda trollkonton, Pehrson?

Regeringen har haft hela sommaren på sig att landa i hur de vill agera för att komma åt det demokratiproblem som anonyma konton utgör. När sittande utredning nu sagt nej, har regeringen något annat förslag på gång? Vi som driver frågan väntar otåligt på besked, skriver Muharrem Demirok och Malin Björk, Centerpartiet.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I våras basunerade Liberalerna ut att svenska partier ska förbjudas sprida sina budskap via anonyma trollkonton. Här gick en röd linje för partiet meddelade man. Som ett frihetligt, liberalt parti som värnar det demokratiska samtalet står Centerpartiet självklart bakom det tydliga ställningstagandet. Om regeringen säger nej till att utreda frågan, räknar vi med att Liberalerna håller sitt löfte till svenska folket och röstar för det förslag som på torsdag tas upp i konstitutionsutskottet.

Under brinnande EU-valrörelse avslöjade TV4 i våras att Sverigedemokraterna under lång tid spridit propaganda på sociala medier utan att klargöra vem som låg bakom de konton som användes. Det är en kopia av den metod som Ryssland länge använt för att sprida desinformation och skapa polarisering i demokratiska länder. Att Sveriges näst största parti snabbt och ilsket skakade av sig kritiken förvånade knappast någon. Frågan var snarare hur övriga partier skulle hantera frågan.

ANNONS

Johan Pehrson proklamerade direkt efter avslöjandet att: ”Liberalerna kommer därför att söka majoritet för ett förbud mot att partier sprider propaganda och gör reklam anonymt”. Därefter försökte partiet att få en redan existerande parlamentarisk kommitté att utreda just ett förbud mot partiers anonymitet på nätet.

Häromveckan kom dock beskedet: Kommittén kommer inte att titta närmare på frågan. Regeringen har haft hela sommaren på sig att landa i hur de vill agera för att komma åt det demokratiproblem som anonyma konton utgör. När sittande utredning nu sagt nej, har regeringen något annat förslag på gång? Vi som driver frågan väntar otåligt på besked.

Om Liberalernas samarbetspartier kommer fram till att de inte tycker att det här är viktigt, behöver Johan Pehrson ändå inte tugga i sig ännu en förlust. Centerpartiet har nämligen, tillsammans med Miljöpartiet, lagt fram ett förslag i konstitutionsutskottet med krav på att regeringen ska utreda frågan. Det som behövs för att det ska bli av är att Liberalerna står upp för sin övertygelse och faktiskt röstar för detta initiativ när det beslutas om i konstitutionsutskottet. Liberalernas röster skapar en majoritet för förslaget, och regeringen tvingas då utreda ny lagstiftning. Nu har tiden kommit att väcka liv i den liberala vakthunden.

ANNONS

När vårt förslag tas upp i konstitutionsutskottet på torsdag denna vecka kommer vi att se om Liberalerna verkligen håller vad de lovat. Frågan är enkel: Är det här ännu en röd linje som Johan Pehrson kommer att offra på Tidösamarbetets altare? Eller kommer han att stå vid sitt ord och stå upp för sina grundläggande värderingar likt sina kollegor i Norrtälje? Valet borde vara enkelt.

Muharrem Demirok, partiledare (C)

Malin Björk, talesperson i konstitutionella frågor (C)

ANNONS