Ett återkommande problem är att personer som inte längre studerar olovligen bor kvar i sin studentbostad, särskilt på orter med generell bostadsbrist, skriver debattörerna.
Ett återkommande problem är att personer som inte längre studerar olovligen bor kvar i sin studentbostad, särskilt på orter med generell bostadsbrist, skriver debattörerna. Bild: Maria Cruseman

Kraftigt försämrad bostadssituation för studenter

En majoritet av landets studenter behöver vänta minst en termin på att få ett boende. För att kunna påbörja sin utbildning är många studenter hänvisade till nödlösningar. Vissa studenter behöver till och med tacka nej till sin utbildning för att de inte hittar en bostad. Det visar årets kartläggning av studenters bostadssituation, skriver Linn Svärd och Jacob Färnert, Sveriges förenade studentkårer.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Inför varje hösttermin släpper Sveriges förenade studentkårer, SFS, en bostadsrapport där bostadssituationen på landets studieorter kartläggs. Årets bostadsrapport visar en markant ökning av att bostadsbristen för studenter har ökat. I jämförelse med förra årets bostadsrapport får sex studieorter nu försämrat resultat.

Årets bostadsrapport visar att hyrorna är fortsatt höga för nyproducerade studentbostäder. Det är problematiskt då många studenter behöver lägga mer än hälften av studiemedlet på hyra. Bostadsbristen gör även att studenter tvingas ut på en osäker andrahandsmarknad med ökande hyror. För en grupp med små ekonomiska marginaler får även mindre hyreshöjningar stora konsekvenser.

Det samhällsekonomiska läget förstärker bostadsbristen för landets studenter. Nu krävs politisk handlingskraft för att vända ett strukturellt problem.

ANNONS

Bromsar in

Först och främst behöver det statliga investeringsstödet återinföras. Skenande byggkostnader innebär att planerade byggnationer skjuts upp och kan leda till att nyproduktionen av bostäder bromsar in. Flera av bostadsbolagen i bostadsrapporten menar att det statliga investeringsstödets avskaffande har minskat deras möjligheter till att bygga nytt. Ett statligt stöd är därför nödvändigt för att få fler studentbostäder att byggas, samtidigt som hyrorna hålls på en rimlig nivå.

Dessutom behöver bostadsbidraget reformeras. Dagens bostadsbidrag är komplicerat och få studenter vågar söka det av rädsla för att bli återbetalningsskyldiga. Därför bör istället ett månatligt system införas. Även åldersbegränsningen bör tas bort, och det bör bli möjligt att söka bostadsbidraget som inneboende. Dessutom bör ett särskilt regelverk för studenter utredas, exempelvis skulle ett bostadsbidrag administrerat av CSN förenkla systemet och bli tydligare för studenterna.

Ett återkommande problem är att personer som inte längre studerar olovligen bor kvar i sin studentbostad, särskilt på orter med generell bostadsbrist

Det behöver också säkerställas att bostäderna går till aktiva studenter. Ett återkommande problem är att personer som inte längre studerar olovligen bor kvar i sin studentbostad, särskilt på orter med generell bostadsbrist. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera att studentbostäderna går till personer som faktiskt studerar. En uppdaterad Ladok-förordning skulle även frigöra resurser som exempelvis kan gå till nybyggnation och renoveringar av befintliga bestånd.

En grundläggande förutsättning för att klara sina studier är att ha ett tryggt boende med en rimlig hyra. Det är något alla har rätt till. Det är nu dags för politiken att ta ansvar för studenternas bostadsbrist.

ANNONS

Linn Svärd, ordförande Sveriges förenade studentkårer

Jacob Färnert, vice ordförande Sveriges förenade studentkårer

ANNONS