Lagligt slå barn i nästan alla länder

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Varje dag utsätts miljontals barn världen över för våld. Endast 3 procent av världens barn lever i länder där alla former av våld mot barn är förbjudna. 223 miljoner pojkar och flickor utsattes 2002 för våldtäkt eller andra former av grova sexuella övergrepp. Mer än 100 miljoner flickor och kvinnor har utsatts för könsstympning. Fler än en miljon barn sitter i fängelse där det dagligen förekommer våld och övergrepp av personal och andra fångar.

Det visar FN:s studie om våld mot barn som presenterades för FN:s generalförsamling i oktober. Rädda Barnen uppmanar den svenska regeringen att agera kraftfullt för att FN-studiens rekommendation om förbud mot alla former av våld mot barn ska röstas igenom i generalförsamlingen.

ANNONS

FN:s våldsstudie är unik i många avseenden. Det är den första globala jämförande studien där alla former av våld mot barn har redovisats. Barn från hela världen har bidragit med sina åsikter till studien, vilket är första gången i FN-sammanhang. Där h ar Rädda Barnen haft en aktiv roll att säkerställa barns deltagande genom hela processen.

Barnens budskap till världens regeringar är tydligt: Vi vill inte bli slagna! Barnen kräver att världens regeringar ser till att våldet mot dem stoppas.

FN:s studie visar tydligt att våld mot barn finns i varje land, i varje kultur, klass, oberoende av utbildningsgrad, inkomst eller etnisk bakgrund.

Våld mot barn är socialt accepterat och ofta tillåtet. Barn utsätts ofta för våld från de vuxna som borde beskydda dem, som föräldrar, släktingar och lärare.

Studien föreslår att världens alla regeringar aktivt ska arbeta för att motverka våld mot barn. En av de mest kontroversiella rekommendationerna är att allt våld mot barn ska förbjudas, inkluderat aga vilket idag är förbjudet i ett fåtal länder.

Stort motstånd

Motståndet mot att anta rekommendationen är tyvärr stort. Acceptansen för att använda slag eller kränkningar som bestraffningsmetod mot barn är stor över hela världen.

ANNONS

1979 införde Sverige som första land i världen ett totalförbud mot barnaga. 27 år senare har endast 15 länder följt vår lagstiftning. Det innebär att för 97 procent av världens barn är det fortfarande lagligt och socialt accepterat att de blir slagna.

Flera länder inom EU, såsom Storbritannien, Frankrike och Nederländerna accepterar fortfarande fysisk bestraffning gentemot barn. I Singapore är det till och med tillåtet att piska barn. I 95 av världens stater är det fortfarande tillåtet och vanligt att använda fysiskt våld mot barn i skolan. FN-studien visar att barn slutar skolan i förtid för att de blir slagna.

FN-studien ger kunskap som innebär förpliktelser för oss alla, också här i Sverige. I vårt land är våld mot barn visserligen förbjudet i lag, men det har inte varit tillräckligt för att sätta stopp för våldet.

Varje år får polisen omkring 11 000 anmälningar om barnmisshandel eller sexuella övergrepp mot barn. Många fler barn utsätts för våld utan att det leder till polisanmälan.

Vi behöver lättillgänglig och förebyggande verksamhet för barn och föräldrar så destruktiva beteenden kan stoppas innan det går så långt som till att barn t ex blir slagna. Våld mot barn är en form av maktmissbruk där barn alltid är den svagare parten. De är helt beroende av att vuxna vågar se sanningen och tar kontakt med polis och socialtjänst när de misstänker att ett barn utsätts för våld.

ANNONS

Många barn får inte den hjälp och det skydd som de har rätt till. Myndigheternas rutiner är ofta inte utformade utifrån vad som är bäst för barnet.

Rädda Barnens undersökningar och kontakter med barn visar att många barn i vårt land upplever att ingen lyssnar på dem och att de inte får någon hjälp när de berättar att de blivit slagna eller utsatta för sexuella övergrepp. De känner en stor misstro mot myndigheter.

Barnahus

På sex orter i landet pågår försök med Barnahus. Där får våldsutsatta barn ett samlat stöd och rättssäker utredning i barnanpassad miljö. Barnet sätts i centrum - myndigheterna kommer till barnet i stället för tvärtom.

Inför valet pratade Rädda Barnen med över 900 politiska kandidater. En överväldigande majoritet av dem vill arbeta för Barnahus i sin region och i flera kommuner och landsting har diskussioner och processer startat. Men det räcker inte. För att planerna ska bli verklighet och kvaliteten i Barnahusen ska kunna upprätthållas krävs ett starkt engagemang från regeringens sida.

Vi uppmanar justitieminister Beatrice Ask och socialminister Göran Hägglund att se till att vi får regionala Barnahus med tillräckliga resurser över hela Sverige.

Alla barn som utsätts för våld och övergrepp måste få sina behov och rättigheter tillgodosedda, oavsett var de bor.

ANNONS

FN-studien har tydligt visat att våld mot barn är ett genomgripande globalt problem med långtgående konsekvenser för miljontals barn. Studien bör leda till eftertanke och sätta våld mot barn på den politiska dagordningen, såväl här hemma som internationellt. Ansvaret för att stoppa våldet ligger på världens alla nationer, även Sverige.

Vi förväntar oss att regeringen tar en aktiv roll i det internationella arbetet mot våld mot barn. Utrikesminister Carl Bildt bör kontakta sina kollegor internationellt så att rekommendationerna i FN-studien röstas igenom. Många länder behöver övertygas om att ställa sig bakom rekommendationen.

Ett enormt påverkansarbete krävs för att övertyga världens regeringar i FN:s generalförsamling att anta rekommendationen om lagstiftning mot allt våld mot barn inför omröstningen i slutet av november.

Rädda Barnen hoppas att vår nya regering bidrar till att lyfta våld mot barn på den politiska agendan, både här hemma i Sverige och internationellt.

Visa att Sverige sätter barnen i fokus, oavsett om det gäller att stoppa våld internationellt eller inrätta Barnahus i Sverige. Det går att förändra!

Charlotte Petri Gornitzka

generalsekreterare Rädda Barnen

Mali Nilsson

global rådgivare våld mot barn

Åsa Landberg

leg psykoterapeut Rädda Barnen

ANNONS