Att införa en vegonorm på idrottsevenemang skulle vara ett konkret och avgörande steg mot att uppfylla flera av de globala Agenda 2030-målen, inte minst mål 12 om hållbar konsumtion och produktion samt mål 13 om att bekämpa klimatförändringarna, skriver debattörerna.
Att införa en vegonorm på idrottsevenemang skulle vara ett konkret och avgörande steg mot att uppfylla flera av de globala Agenda 2030-målen, inte minst mål 12 om hållbar konsumtion och produktion samt mål 13 om att bekämpa klimatförändringarna, skriver debattörerna. Bild: Barzan Dello

Lär av Way Out West och inför vegonorm på idrottsevenemang i Göteborg

Varje år investerar Göteborg mångmiljonbelopp i idrottsrörelsen. Därför är det fullt rimligt att kräva att dessa evenemang serverar mat som inte bara är miljövänlig utan även hälsosam, skriver Linda Lindström och Jonas Norberg från Tankesmedjan Hållbart Matsystem.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I en tid då klimatkrisen kräver modiga och innovativa lösningar, framstår Göteborgs älskade musikfestival Way Out West som ett lysande exempel på hur kulturella evenemang kan leda vägen mot en mer hållbar framtid. Genom att redan 2012 fatta det djärva beslutet att servera enbart vegetarisk mat, har festivalen inte bara drastiskt minskat sitt ekologiska fotavtryck utan också aktivt inspirerat en hel generation att omvärdera sina matvanor. Nu är det hög tid att Göteborg tar nästa steg och inför vegonorm på samtliga idrottsevenemang.

Genom att konsekvent prioritera växtbaserade alternativ kan Göteborg inte bara inspirera nästa generation till mer hållbara matvanor, utan även aktivt bidra till en friskare framtid för alla.

ANNONS

När 37-årige Novak Djokovic nyligen säkrade sitt första OS-guld i tennis, skickade han ett kraftfullt budskap till världen: en växtbaserad kost kan leda till topprestationer, även för äldre idrottare. Djokovic, som redan för flera år sedan övergick till en växtbaserad diet, besegrade den 21-årige Carlos Alcaraz i en episk final i Paris. denna seger understryker att växtbaserad kost inte bara är hälsosam, utan även kan stärka idrottares prestationer.

Enorma framgångar

Djokovic är dock långt ifrån ensam om att prestera på topp med en växtbaserad kost. Många andra elitidrottare världen över, som exempelvis Lewis Hamilton, världsmästaren i Formel 1, och Venus Williams, tennisspelaren som har dominerat damtennisen i över två decennier, har också anammat denna diet och nått enorma framgångar. Dessa idrottare bevisar att en växtbaserad kost är en kraftfull drivkraft för framgång.

Men det är inte bara elitidrottare som drar nytta av grönt på tallriken. De nordiska näringsrekommendationerna förespråkar en huvudsakligen växtbaserad kost, rik på grönsaker, frukt, bär, baljväxter och fullkorn. Genom att följa dessa rekommendationer kan man aktivt minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och cancer, vilket gör växtbaserad kost till ett naturligt val för hälsosamt leverne.

OS i Paris 2024 tog ett viktigt steg i rätt riktning genom att fördubbla mängden växtbaserad mat jämfört med tidigare OS. Två tredjedelar av maten som serverades till åskådarna på de flesta arenor var vegansk eller vegetarisk. Detta initiativ visar att det är möjligt att minska idrottens klimatpåverkan och samtidigt främja hälsosamma matvanor, vilket ytterligare förstärker vikten av en växtbaserad kost.

ANNONS

Ambitionen är att halvera koldioxidavtrycket till 2030 och uppnå klimatneutralitet 2040, vilket innebär att en helt växtbaserad meny är nödvändig

Svensk Friidrott går i täten genom att från och med januari 2024 endast servera förstklassig vegetarisk kost vid alla evenemang i förbundets regi. Detta omfattar möten, konferenser och andra tillställningar där förbundet arrangerar eller beställer maten. Ambitionen är att halvera koldioxidavtrycket till 2030 och uppnå klimatneutralitet 2040, vilket innebär att en helt växtbaserad meny är nödvändig.

Göteborg har redan åtagit sig att förverkliga FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling. Därför bör detta åtagande även omfatta idrottsevenemang, som ofta samlar stora folkmassor och har en betydande påverkan på både miljö och folkhälsa. Att införa en vegonorm på idrottsevenemang skulle vara ett konkret och avgörande steg mot att uppfylla flera av de globala Agenda 2030-målen, inte minst mål 12 om hållbar konsumtion och produktion samt mål 13 om att bekämpa klimatförändringarna.

Minska klimatpåverkan

Forskning bekräftar att en övergång till växtbaserad kost är avgörande för att aktivt reducera matens klimatavtryck. En färsk studie publicerad i Nature visar att animalieproduktionen står för 84 procent av växthusgasutsläppen från EU:s livsmedelsproduktion. Genom att servera växtbaserad mat på idrottsevenemangen i Göteborg skulle staden inte bara drastiskt minska klimatpåverkan, utan även främja hälsan hos både idrottare och åskådare, öka medvetenheten om kopplingen mellan kost och miljö, samt inspirera till hållbara matvanor i vardagen.

ANNONS

Genom att konsekvent göra växtbaserad mat till norm på Göteborgs arenor tar staden ett viktigt steg mot en hållbar idrottsrörelse. Göteborgs politiker bör ta lärdom av Way Out West och OS i Paris. Genom att ta detta steg visar staden att man är redo att uppfylla Agenda 2030 på alla samhällsområden, inklusive inom idrotten.

Linda Lindström, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem

Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem

ANNONS