Enligt Almi pekar forskningen på att företag med jämställda styrelser har högre omsättning och lönsamhet. Dessutom visar en studie på 1700 företag i åtta länder av Boston consulting group att ledningsgrupper med båda kvinnor och män har 19 procent högre lönsamhet än andra, skriver debattörerna.
Enligt Almi pekar forskningen på att företag med jämställda styrelser har högre omsättning och lönsamhet. Dessutom visar en studie på 1700 företag i åtta länder av Boston consulting group att ledningsgrupper med båda kvinnor och män har 19 procent högre lönsamhet än andra, skriver debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Låt fler unga driva företag och få ett mer jämställt näringsliv

Kvinnor är starkt underrepresenterade i näringslivet. Samtidigt annonseras två tredjedelar av alla jobb inom denna sfär inte ut över huvud taget. Därför är det avgörande att man som ung entreprenör har ett brett kontaktnät och att fler kvinnor inkluderas. Ett sätt att förändra detta är att låta fler starta företag tidigt för i unga år är det mycket vanligare att kvinnor driver företag och sitter i ledande positioner, skriver Taufeeq Saleh och Linnea Danielsson från Ung Företagsamhet i Sverige.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Nu går ungdomar runtom i Sverige tillbaka till skolan för att påbörja ett nytt läsår. Vissa av dessa kommer att starta UF-företag och i slutet av läsåret kan de bli UF-alumner, det vill säga en del av ett nätverk med tusentals andra drivna unga entreprenörer. Enligt forskning av Handelshögskolan i Stockholm är det 80 procent mer sannolikt att kvinnor startar aktiebolag ifall de är UF-alumner. I UF-företag med både tjejer och killar var 55 procent med titeln vd kvinnor medan motsvarande siffra i näringslivet är endast 32 procent. Detta bevisade arbete för ett jämställt näringsliv resulterade i att organisationen Ung Företagsamhet blev nominerad till det svenska jämställdhetspriset 2024 och vann Årets Samhällsaktör i kategorin ledarskap samma år. I ljuset av allt detta får vi inte glömma inverkan Ung Företagsamhet har på könsfördelningen i företagens övriga ledningspositioner och styrelseuppdrag.

ANNONS

Nätverk avgörande

Enligt organisationen Allbright är endast 12 procent av alla vd:ar, 36 procent av alla styrelseledamöter och 28 procent av medlemmar i ledningsgrupper på börsen kvinnor. Samtidigt menar Trygghetsrådet att upp till 75 procent av jobben i Sverige inte annonseras ut över huvud taget. Denna andel är betydligt högre när det kommer till styrelseuppdrag och andra ledande befattningar inom näringslivet där det är unikt att ett sådant uppdrag finns annonserat. Vilka nätverk du besitter blir då avgörande för vilka uppdrag du blir erbjuden. Det gör att unga killar som växer upp i ett nätverk som domineras av män och senare får i uppdrag att tillsätta kompetenta personer till olika positioner, endast har män i sitt kontaktnät att välja mellan. Även män som menar väl och tycker att det är viktigt med jämställdhetsarbete kommer att vara handlingsförlamade eftersom deras kontaktnät saknar kvinnor. Detta skapar en ond spiral som bromsar jämställdhetsarbetet i Sveriges näringsliv.

Bild: Christofer Cederberg

Vi menar att Ung Företagsamhet och UF-företagande kan bidra till att bryta den spiralen – något vi själva upplevt genom vårt UF-år och som medlemmar i Ung Företagsamhets nätverk UF alumni.

Jämställda företag presterar bättre och vi behöver därför öka jämställdheten i hela näringslivet för ett konkurrenskraftigare Sverige

Alumnnätverket efter vårt UF-år har varit en portal till näringslivet och till många starka relationer med drivna människor. Tack vare detta har vi kunnat starta bolag, få nya jobb och fylla en styrelseroll vid väldigt ung ålder. Att vi fick driva UF-företag gjorde att vi lärde oss färdigheter som vi fortfarande har nytta av i dag, men kanske framförallt har vi fått vara medlemmar i ett nätverk med fokus på entreprenörskap och personlig utveckling samt breddat vårt egna nätverk tack vare den jämna fördelningen mellan män och kvinnor. UF-alumni har varit avgörande för oss för att ta nästa steg i vår resa vare sig det gäller att starta företag eller vara anställd. I framtiden när vi och övriga alumner blir valberedare, styrelseledamöter och vd:ar kommer vi att ha ett mer jämställt nätverk där vi kan föreslå både män och kvinnor till de ledande uppdragen i näringslivet. Det är vi övertygade om kommer göra skillnad.

ANNONS

Enligt Almi pekar forskningen på att företag med jämställda styrelser har högre omsättning och lönsamhet. Dessutom visar en studie på 1700 företag i åtta länder av Boston consulting group att ledningsgrupper med både kvinnor och män har 19 procent högre lönsamhet än andra. Forskarnas resultat talar klarspråk. Jämställda företag presterar bättre och vi behöver därför öka jämställdheten i hela näringslivet för ett konkurrenskraftigare Sverige.

Vi anser därför att fler måste få möjligheten att driva UF-företag och bli en del av UF-alumni för ett mer jämställt och framgångsrikt Sverige.

Taufeeq Saleh, Styrelseledamot Ung Företagsamhet i Sverige

Linnea Danielsson: Styrelseledamot Ung Företagsamhet i Sverige

ANNONS