Sverige borde gå i samma fotspår som andra EU-länder och tillåta gårdsförsäljning och att öl, vin och cider får säljas i livsmedelsbutiker, skriver debattören.
Sverige borde gå i samma fotspår som andra EU-länder och tillåta gårdsförsäljning och att öl, vin och cider får säljas i livsmedelsbutiker, skriver debattören. Bild: Henrik Holmberg / TT

Låt folk få köpa alkohol på midsommarafton

Alkoholmonopolet försvårar livet för människor helt i onödan eftersom det inte har någon effekt på konsumtionen. Det är dags att avskaffa alkoholmonopolet och privatisera Systembolaget, skriver Benjamin Dousa, vd Timbro.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Midsommarafton är en högtid många förknippar med dans runt midsommarstången, firande med vänner och långa ringlande köer utanför Systembolaget. Sverige är det enda landet i EU där myndiga personer inte behandlas som vuxna och får köpa alkoholhaltiga drycker över 3,5 procent i butik.

Tillsammans med Finland är vi det enda landet i unionen med ett statligt monopol på alkohol. Det bärande argumentet till varför Sverige ska behålla alkoholmonopolet har alltid varit att konsumtionen påstås öka med en avreglering. Men det saknas evidens för det.

Missvisande kampanjer

Systembolaget vilseleder när de i olika kampanjer påstår att de bidrar till en kraftigt minskad alkoholkonsumtion. En rapport finansierad av Systembolaget påstår att konsumtionen av alkohol skulle öka mellan 20 och 31 procent om monopolet avskaffades. Men i rapporten har de bortsett från studier som visar exempel där konsumtionen inte har ökat med avregleringar.

ANNONS

Systembolaget använder felaktiga antaganden och cherry-pickar data för att stödja sin tes. Det finns bara vetenskapligt stöd för att det svenska alkoholmonopolet, eventuellt, minskar konsumtionen med en procent jämfört med en avreglerad marknad. Det är en så liten ökning att det inte går att anta att alkoholkonsumtionen skulle öka överhuvudtaget.

Saknar stöd i forskning

Flera studier visar att alkoholkonsumtionen inte alls ökat, och i det fallet i en begränsad utsträckning när alkoholmonopolet avskaffats i andra länder. Försäljningsdata från amerikanska delstater och kanadensiska provinser där alkoholmonopolen avvecklats visar bara i undantagsfall att konsumtionen ökat. Konsumtionen har aldrig ökat i den utsträckning som Systembolaget påstår.

Sverige har länge haft EU:s mest restriktiva alkoholpolitik men är inte det land i EU där det konsumeras minst alkohol. Vår restriktiva alkoholpolitik verkar inte bidra till att människor dricker mindre men ändå envisas förespråkare med att vi ska behålla monopolet.

Människor borde kunna gå förbi sitt lokala Ica på midsommar och köpa lådvin eller öl i stället för att stå i kö utanför Systembolaget.

Sverige borde gå i samma fotspår som andra EU-länder och tillåta gårdsförsäljning och att öl, vin och cider får säljas i livsmedelsbutiker. Människor borde kunna gå förbi sitt lokala Ica på midsommar och köpa lådvin eller öl i stället för att stå i kö utanför Systembolaget. I grund och botten handlar det om synen på människor och att staten inte ska bestämma över när man ska få köpa alkohol.

ANNONS

Myndiga personer borde anses vara vuxna nog att kunna bestämma över sina egna liv. När alkoholmonopolet väl är avskaffat kommer det, likt tv-, radio-, apoteks-, och bilprovningsmonopolen, inte vara saknat av någon.

Benjamin Dousa, vd Timbro

ANNONS