Märkliga turer under valår

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Vart fjärde år händer det märkliga ting. Om allt som sades då blev verklighet vore livet ganska behagligt. För de äldre göteborgarna tycks det komma många förändringar. Även som aktiv kommunalpolitiker ser jag med förvåning och stor glädje fram emot om socialdemokraternas och väns-terns löften i budgetar och pressmeddelande blir verklighet. I denna stora glädje smyger sig dock ett frågetecken in, kan det verkligen ha skett en sådan fullständig kursändring?

Efter att under fyra år lagt ett antal förslag som skulle underlätta för oss äldre har det stundtals känts hopplöst när allt konsekvent och kompromisslöst röstats ner av just socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet.

ANNONS

Fick tummen ner

Det var fullständigt ointressant att inrätta fixartjänster fick jag som svar då min motion om Fixar-Kal fick tummen ner. Även om jag kunde påvisa att satsningen varit bra både för de äldre och lönande för de kommuner som infört tjänsten blev det nej. Inte ens när jag återkom och ställde en interpellation något år senare och frågade om man inte borde ändra sitt ställningstagande eftersom två (av 21) stadsdelsnämnder startat sådan verksamhet ansåg man det angeläget. Därför är det givetvis glädjande, men överraskande, när vänstern i sin budget skriver att Fixartjänster är en viktig del i uppsökande verksamhet och äldresäkerhet och skall finnas i alla stadsdelar. Jojomensan.

Socialdemokraterna tycks först hålla fast i sitt motstånd, det finns ingenting nämnt i deras budget om fixartjänster. Men minsann, kanske ändå att de efter att ha läst vänsterns budget inte vill avvika. I pressmeddelandet när deras budget presenterades sägs att fixartjänster skall till i hela Göteborg. Och hör och häpna; herr Johansson tog upp frågan på sin presskonferens. Hoppet stiger. Men som sagt, det står inte i budgeten, så vad är det värt?

Samma välvilja kan skönjas när det gäller andra, för oss äldre, angelägna insatser. Det har ju varit den helt dominerande inställningen att människor skall bo kvar ensamma i sitt hem även om de önskat få plats på ett äldreboende. Nu i valtider har vissa uttalanden gjorts som tänt hoppet hos många äldre, men vad är det värt?

ANNONS

Verkligheten är annorlunda

Hur som, vallöften är en sak, verkligheten efter valet möjligen en annan. Kanske man då återgår till den inställning man haft tidigare och så kraftfullt framhållit i alla debatter i kommunfullmäktige.

De äldre göteborgare som vill ha en lugnare och tryggare ålderdom med valfrihet bör inte lita på att s, v och mp ändrat sin inställning utan rösta på att vi får ny majoritet i Göteborg. Då kommer allianspartiernas, under denna mandatperiod nedröstade förslag, att bli verklighet och tillvaron för oss äldre säkrare och bättre.

ANNONS