I Storbritannien betalar hyresgästerna i genomsnitt 38 procent av disponibel inkomst i hyra, och kan vräkas utan anledning med några månaders varsel. Det är också enkelt att förstå varför folk i allmänhet är mot marknadshyror, då nackdelarna är uppenbara för flertalet, skriver debattörerna.
I Storbritannien betalar hyresgästerna i genomsnitt 38 procent av disponibel inkomst i hyra, och kan vräkas utan anledning med några månaders varsel. Det är också enkelt att förstå varför folk i allmänhet är mot marknadshyror, då nackdelarna är uppenbara för flertalet, skriver debattörerna. Bild: Judit Nilsson / SvD / TT

Marknadshyror ökar inte byggtakten – gör bara fastighetsägarna rikare

Vi håller med Fastighetsägarna om att att bo- och byggkrisen påverkar både landets tillväxt och välfärd. Vi har länge argumenterat för att Sverige, som våra grannländer, måste ha system på plats som räddar byggandet i lågkonjunktur. För Fastighetsägarna är i stället krisen ytterligare ett tillfälle att vädra gamla käpphästar som marknadshyra, en reform som inte gör något för att få fart på byggandet utan endast ger mer till den som redan har, skriver företrädare för Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

24/5 Inför fri hyressättning för nybyggda hyresbostäder

Förespråkarna för marknadshyror menar att det skulle öka byggandet. Men det räcker med en internationell utblick, inom Norden och övriga Europa, för att se att det inte stämmer. I vår nya rapport om brittisk bostadspolitik kan vi visa att Storbritannien, Europas mest avreglerade bostadsmarknad, har haft ungefär samma byggtakt som Sverige de senaste trettio åren.

När Hyresgästföreningen i enkäter frågat olika byggaktörer är det ingen som sagt att en omställning till marknadshyror skulle lösa problemen. Den dominerande uppfattningen är i stället att för många människor inte har råd med det som byggs i dag – hyrorna är helt enkelt redan för höga.

ANNONS

Svenska folket är emot

Och när vi bad undersökningsföretaget Ramboll räkna på hur marknadshyror skulle slå i Göteborg blev siffrorna dystra. Hyrorna skulle stiga med i genomsnitt 51 procent i staden och i vissa attraktiva områden som Majorna-Linné med så mycket som 67 procent. Inte heller vill den svenska befolkningen ha marknadshyror. En överväldigande majoritet, 72 procent, av svenskarna är emot marknadshyror. Det visar en helt färsk undersökning utförd av Indikator Opinion, publicerad i vår återkommande rapport Hyresgästerna. Och resultatet står sig oavsett partitillhörighet, upplåtelseform, eller vilket län man bor i.

Det är enkelt att förstå varför de Fastighetsägarna är för marknadshyror, då det skulle innebära en enorm förmögenhetsöverföring från den som hyr till den som äger. I Storbritannien betalar hyresgästerna i genomsnitt 38 procent av disponibel inkomst i hyra, och kan vräkas utan anledning med några månaders varsel. Det är också enkelt att förstå varför folk i allmänhet är mot marknadshyror, då nackdelarna är uppenbara för flertalet.

Hyran är hushållens största utgift, och för många av oss finns oftast inga stora marginaler kvar efter att alla utgifter är betalda

Vi befinner oss i en ekonomisk kris med höga matpriser, kraftigt höjda hyror och ökade levnadskostnader. Det har slagit hårt mot många människor och inte minst mot oss hyresgäster. Hyran är hushållens största utgift, och för många av oss finns oftast inga stora marginaler kvar efter att alla utgifter är betalda. Många är oroliga för att inte kunna betala hyran, för att skuldsätta sig eller till och med bli hemlösa.

ANNONS

Sverige behöver inte ännu dyrare hyresrätter och mer otrygghet. Vi behöver fler hyresrätter som fler har råd med.

Martin Hofverberg, chefekonom Hyresgästföreningen

Ronny Bengtsson, ordförande Hyresgästföreningen region Västra Sverige

ANNONS