Nedskärningarna tvingar regioner och kommuner att kompensera genom att omfördela sina redan ansträngda resurser. Västra Götalandsregionen ökar stödet till studieförbunden med 10 miljoner 2025, men de statliga neddragningarna motsvarar 80 miljoner bara i vår region, skriver debattörerna.
Nedskärningarna tvingar regioner och kommuner att kompensera genom att omfördela sina redan ansträngda resurser. Västra Götalandsregionen ökar stödet till studieförbunden med 10 miljoner 2025, men de statliga neddragningarna motsvarar 80 miljoner bara i vår region, skriver debattörerna. Bild: Hanna Strömbom

Politikernas nedskärningar skapar ett fattigt kulturliv utanför storstäderna

I stället för att ge kulturen de förutsättningar som krävs ser vi hur statens stöd minskar. Nyligen gick Studieförbundet Vuxenskolan i Sjuhärad i konkurs på grund av de ekonomiska dråpslag regeringen genomfört. Detta skapar långsiktiga förluster då studieförbunden får allt svårare att verka, skriver fyra debattörer från Miljöpartiet och Grön Ungdom.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Ett rikt kulturliv och ett starkt civilsamhälle är grundstenar i ett samhälle som kan stå emot segregation, kriminalitet och kriser. Trots detta ser vi hur den blåbruna regeringen genomför nedskärningar som underminerar möjligheterna för konstnärer, kulturinstitutioner och civilsamhället att verka. Det är en kortsiktig politik som hotar både kulturutbudet och den demokratiska utvecklingen i vårt land.

Kulturen spelar en avgörande roll för att skapa delaktighet och engagemang. Den är en plattform för möten och samtal mellan människor med olika bakgrunder. När kulturen krymper minskar utrymmet för dessa möten. I ett samhälle där alla ska känna sig hemma behövs fler arenor för kultur, inte färre. Därför är det avgörande att vi fortsätter stödja konstnärer och kulturarbetare så de kan verka i hela landet.

ANNONS

Långsiktiga förluster

Folkbildning genom studieförbund är också avgörande för ett inkluderande samhälle, men nyligen fick vi i stället vittna om hur Studieförbundet Vuxenskolan i Sjuhärad gick i konkurs på grund av de ekonomiska dråpslag regeringen genomfört. Att studieförbunden får allt svårare att verkar skapar långsiktiga förluster.

Nedskärningarna tvingar regioner och kommuner att kompensera genom att omfördela sina redan ansträngda resurser. Västra Götalandsregionen ökar stödet till studieförbunden med 10 miljoner 2025, men de statliga neddragningarna motsvarar 80 miljoner bara i vår region! Så påverkas alla kommunala verksamheter av regeringens nedskärningar i kulturen.

Detta skapar en ojämlik tillgång till kultur där de starkaste regionerna klarar sig, medan andra riskerar att stå utan ett levande kulturliv. Vi riskerar att skapa ett Sverige där kultur och demokratiska forum endast finns i storstäder och välmående områden.

Det är genom kultur och gemensamma aktiviteter som vi stärker samhörigheten och engagemanget för allmänhetens bästa.

Kultur och civilsamhälle är också avgörande för samhällets beredskap och resiliens. I tider av kris och osäkerhet, vare sig det handlar om klimatkriser eller andra hot, är ett starkt civilsamhälle en viktig del av samhällets motståndskraft. Det är genom kultur och gemensamma aktiviteter som vi stärker samhörigheten och engagemanget för allmänhetens bästa. Våra upphandlingar bör också riktas så att aktörer inom civilsamhället får ökade möjligheter att bidra med lösningar på samhällsutmaningar.

ANNONS

Miljöpartiet vill se ett samhälle där alla har tillgång till kultur och där civilsamhällets roll som demokratins ryggrad stärks. Det innebär långsiktiga investeringar i dessa områden. Det handlar om vilket samhälle vi vill leva i – ett där murar byggs och avståndet mellan människor ökar, eller ett där vi bygger broar och stärker den sociala väven. Ett starkt civilsamhälle och ett rikt kulturliv är avgörande för ett mer hållbart och tryggt Sverige. Det är dags att sluta skära ner och börja satsa på framtiden.

Carl Forsberg, 1:e vice ordförande för Västra Götalandsregionens kulturnämnd (MP)

Linnea Kläth, Gruppledare för Miljöpartiet i Borås (MP)

Markus Kerttu, Kulturpolitisk talesperson för Grön Ungdom (MP)

Tina Ehn, Landsbygdsambassadör i Västra Götaland (MP)

ANNONS