Ett stort problem med arbetstillfällen nationellt är just att de stora båtarna med några få ägare och anställda sedan länge, genom att ta allt större fångster, har konkurrerat ut och fortsätter att konkurrera ut, de mindre båtarna, skriver debattörerna.
Ett stort problem med arbetstillfällen nationellt är just att de stora båtarna med några få ägare och anställda sedan länge, genom att ta allt större fångster, har konkurrerat ut och fortsätter att konkurrera ut, de mindre båtarna, skriver debattörerna. Bild: Petter Trens

Problemet är de stora fisketrålarna som det muddras för

Först av allt vill vi i Naturskyddsföreningen i Göteborg tacka för den sakliga repliken från Johannes Claeson, ordförande i Fiskebäckhamn AB, angående vår artikel om det tvivelaktiga i att gynnas av eller gynna de stora trålarna genom en planerad utbyggnad av Fiskebäcks hamn, skriver Ann-Mari Ljungberg och Oskar Tagesson, Naturskyddsföreningen.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

20/9 Muddring viktig både för fisket och för säkerheten

9/9 Stoppa muddringen av Fiskebäcks hamn

Men repliken innehåller några sakfel. Johannes Claeson skriver: ”Kommunen kommer som markägare få full kostnadstäckning för de åtgärder som vidtages.” Men i handlingen från exploateringsnämnden står det ”Kommunen ska vid genomförandet stå för kostnaderna för muddring av hamnbassäng samt farled”. På sidan två står det att exploateringsnämnden bedömer att finansieringsupplägget troligen är att se som ett stöd enligt EU-rättens statsstödsregler. Förvaltningen avser att hantera en eventuell anmälan till EU-kommissionen inom ramen för projektet.” Det framgår att kommunen inte får full kostnadstäckning. Hade det varit så hade inte finansieringsavtalet riskerat att ses som stöd enligt EU-rättens regler.

ANNONS

Värna småskaligt fiske

Johannes Claeson skriver också att Naturskyddsföreningen är emot fiske, ”särskilt fiske i Östersjön”. Det är mycket lätt att ta reda på hur Naturskyddsföreningen ställer sig när det gäller fiske, det framgår till exempel tydligt i vår artikel att vi vill värna det småskaliga lokala fisket, som i sin tur hotas av de stora fiskefartyg som utbyggnaden av hamnen i Fiskebäck är avsedd för.

Johannes Claesson skriver att projektet bidrar med nya arbetstillfällen. Nya arbetstillfällen är bra, problemet är att Johannes Claesson avser nya arbetstillfällen enbart i Fiskebäck. Längs resten av Sveriges kuster har stora mängder arbetstillfällen försvunnit just på grund av det rovfiske som några av de stora trålarna bedriver, och som han vill gynna.

I hans text refereras det också till fiskenäringen och miljön: ”Vi som lever och verkar på haven värnar vårt levebröd. Det har vi gjort i många hundra år. Haven är för viktiga för inte tas på allvar. Det gör vi – varje dag, året om till glädje för svenska konsumenter”.

Detta är just den fråga vi starkast ifrågasätter. Påståendet kräver ett tidsperspektiv. De stora trålarna anser sig möjligen värna vårt levebröd just för stunden. Men haven fiskas ut globalt och problemen med både de lokala bestånden av torsk i Västerhavet och strömmingen i Östersjön visar att levebrödet ibland inte har värnats ens från ett år till ett annat.

ANNONS

Om vi hade ett förslag till lösning på problemet med att de stora trålarna inte kan komma in i sin hemmahamn skulle det alltså inte vara att göra hamnen större, utan i stället att göra båtarna mindre

Kort sagt: Ett stort problem med arbetstillfällen nationellt är just att de stora båtarna med några få ägare och anställda sedan länge, genom att ta allt större fångster, har konkurrerat ut och fortsätter att konkurrera ut, de mindre båtarna. Om vi hade ett förslag till lösning på problemet med att de stora trålarna inte kan komma in i sin hemmahamn skulle det alltså inte vara att göra hamnen större, utan i stället att göra båtarna mindre. Det handlar i högsta grad om både arbetstillfällen och om att värna vårt levebröd, i tillägg till det självklara, att skydda våra hav och deras ekosystem.

Ann-Marie Ljungberg, Naturskyddsföreningen i Göteborg

Oskar Tagesson, Naturskyddsföreningen i Göteborg

ANNONS