Reformen syftar till att öka tryggheten på arbetsmarknaden

Trygghet på arbetsmarknaden för den som utför sina arbetsuppgifter hos ett kundföretag behövde stärkas. Det var skälet till att en ny bestämmelse infördes i uthyrningslagen 2022. Bestämmelsen ger uthyrda arbetstagare möjlighet att få en tillsvidareanställning hos kundföretaget, skriver Martin Wästfelt och Camilla Frankelius.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

25/6 Sätt stopp för massuppsägningarna som drabbar teknikbranschen

Vi är överens om att det finns en stor kompetensbrist inom flera sektorer i näringslivet. Vi vet också att det finns en stark efterfrågan hos många medlemmar i våra medlemsförbund att få möjlighet att kompetensutveckla sig i anställningen och mellan jobb. Det var också skälet till den reform som genomfördes parallellt med förändringarna i uthyrningslagen.

Syftet med den nya uthyrningslagen var att främja möjligheten att få en tillsvidareanställning hos kundföretaget för den arbetstagare som under en längre period (mer än 24 månader inom en 36-månadersperiod) arbetat på en och samma driftsenhet hos ett kundföretag. Kundföretaget ska då erbjuda arbetstagaren en tillsvidareanställning. Men kundföretaget kan också välja att betala en ersättning motsvarande två månadslöner till arbetstagaren. Nekar arbetstagaren anställningserbjudandet fortsätter anställningen hos bemanningsföretaget och uthyrningen kan fortgå. Om ersättning betalas kan uthyrningen också fortgå.

ANNONS

Stor efterfrågan och samtidig tillgång på rätt kompetenser brukar inte leda till ökad arbetslöshet

Det är alltså inte fråga om ett förbud att fortsatt anlita bemanningsföretaget eller om ett yrkesförbud. Inte heller finns det fog för att hävda att den som arbetar och har ett arbetstillstånd skulle riskera hamna i ett sämre läge på grund av det nya regelverket. Det är också något motsägelsefullt att det från Elin Lydahl och Stefan Koskinens sida å ena sidan argumenteras för att det finns en stor efterfrågan på teknikkonsulter, men å andra sidan görs gällande att dessa i stor omfattning inte kommer att kunna få arbete trots att kompetensen alltså finns att tillgå. Stor efterfrågan och samtidig tillgång på rätt kompetenser brukar inte leda till ökad arbetslöshet.

Den nya regeln i uthyrningslagen var en av flera nya arbetsrättsliga lagändringar som gjordes efter omfattande förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Några delar hade efterfrågats av arbetsgivarsidan och andra delar, exempelvis när det gäller uthyrningslagen, hade efterfrågats av arbetstagarsidan.

Positiva till dialog

Vi utgår från att arbetsmarknadens parter fortsatt ska hedra den överenskommelse som låg till grund för 2022 års lagstiftning. Med detta sagt är vi självklart positiva till en fortsatt dialog mellan berörda parter kring det nya regelverkets tillämpning och påverkan på de olika verksamheter där uthyrning sker. Allt i syfte att svensk arbetsmarknad fortsatt ska balansera intresset av anställningstrygghet, innovation och utveckling på bästa sätt.

ANNONS

Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen

Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer

ANNONS