Kulturminister Parisa Liljestrand har framhållit behovet av att kulturlivet ”står på fler ben än bara bidragsbenet”. Ett sätt att se till att bild- och formkonstnärer kan stå på starkare finansiella ben är att företrädare för det offentliga ser till att alltid betala skäliga ersättningar när de ger uppdrag till konstnärer enligt de avtal som är praxis i branschen, skriver debattören.
Kulturminister Parisa Liljestrand har framhållit behovet av att kulturlivet ”står på fler ben än bara bidragsbenet”. Ett sätt att se till att bild- och formkonstnärer kan stå på starkare finansiella ben är att företrädare för det offentliga ser till att alltid betala skäliga ersättningar när de ger uppdrag till konstnärer enligt de avtal som är praxis i branschen, skriver debattören. Bild: Jessica Gow/TT

Regeringen måste skjuta till pengar för att bildkonstnärer ska få rimligt betalt

Den 22 augusti aviserade finansminister Elisabeth Svantesson att reformerna i statsbudgeten kommer att uppgå till omkring 60 miljarder kronor. Vi i Konstnärernas Riksorganisation förväntar oss att det innebär satsningar även i statens kulturbudget, skriver Sara Edström.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Inför årets budgetprocess har den statliga myndigheten Kulturrådet begärt ett tillskott till budgeten på 30 miljoner kronor per år som skall öronmärkas för ersättningar till bild- och formkonstnärer enligt det så kallade MU-avtalet (avtalet för medverkans- och utställningsersättning). Detta lyfte Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin i en debattartikel i Dagens Nyheter den 28/6 som ett svar på Riksförbundet Sveriges Konstföreningars nödrop (DN 26/6) om att deras statliga anslag för arvoden och ersättningar till konstnärer inte räcker till.

MU-avtalet reglerar upphovspersoners rätt till ersättning vid utställningar. Avtalet är bindande för statliga utställningsarrangörer och avser även att etablera en god branschpraxis också för andra arrangörer än statliga. Tyvärr följs ofta inte MU-avtalet alls eller bara delvis. Det innebär att många konstnärer inte får skäligt betalt – eller i värsta fall ingen ersättning alls – när de ställer ut hos offentligt finansierade utställningsarrangörer, som till exempel kommunala, regionala eller statliga konsthallar och konstmuseer eller hos privata aktörer som får stöd från det offentliga. Detta är en starkt bidragande orsak till att bild- och formkonstnärer har bland de lägsta inkomsterna av alla konstnärsgrupper och en inkomstnivå som ligger en bra bit under medelsvenskens.

ANNONS

Ett sätt att se till att bild- och formkonstnärer kan stå på starkare finansiella ben är att företrädare för det offentliga ser till att alltid betala skäliga ersättningar när de ger uppdrag till konstnärer enligt de avtal som är praxis i branschen

Vi vet att de flesta arrangörer vill göra rätt för sig och arbetar hårt för att få fram de pengar som krävs för att kunna betala skäliga ersättningar. Exempelvis anslog Västra Götalandsregionen i våras 5 miljoner kronor extra i sin budget för 2025 för att arrangörer i regionen ska kunna ersätta konstnärer enligt MU-avtalet. Men det krävs ett rejält lyft och satsningar från många håll, även från staten, för att komma tillrätta med problemet med oskäliga ersättningar.

Kulturminister Parisa Liljestrand har framhållit behovet av att kulturlivet ”står på fler ben än bara bidragsbenet”. Ett sätt att se till att bild- och formkonstnärer kan stå på starkare finansiella ben är att företrädare för det offentliga ser till att alltid betala skäliga ersättningar när de ger uppdrag till konstnärer enligt de avtal som är praxis i branschen. Vi uppmanar därför regeringen att bevilja Kulturrådets begäran om ett tillskott på 30 miljoner kronor i nästa års statsbudget för ersättningar enligt MU-avtalet. 30 miljoner är långt ifrån tillräckligt för att skapa goda villkor för alla konstnärer som ställer ut hos offentligt finansierade utställningsarrangörer – men det är i alla fall en bit på väg.

Sara Edström, riksordförande för Konstnärernas riksorganisation

ANNONS