Rusta för att ta hand om stans åldrande befolkning

Göteborg står inför en enorm demografisk utmaning: Antalet personer över 80 år kommer att fördubblas de närmsta 25 åren. Utan kraftfulla åtgärder kommer välfärden att belastas på ett ohållbart sätt med allt fler som har arbetslivet bakom sig och växande omsorgsbehov. Ändå väljer det rödgröna styret att blunda för utmaningen, skriver Elisabet Lann (KD)

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Första halvåret i år ökade antalet göteborgare med 214 personer, en bråkdel av vad som varit normalt. 2023 var födelsetalet i Sverige det lägsta som uppmätts sedan man började mäta år 1749, trots att rekordmånga är i den ålder då man föder mest barn (30–34 år).

Som tur är så är en framtid där äldres behov inte kan mötas inget oundvikligt faktum. Med långsiktig planering kan vi ge framtidens årsrika göteborgare förutsättningar att fortsätta leva friskt och självständigt.

Under de senaste tio åren har andelen personer över 80 år som bor på särskilt boende sjunkit från 17,8 procent till 14,3 procent i Sverige. Förebyggande insatser och ny teknik minskar behovet av omsorg och vård. En av de viktigaste komponenterna för att fler ska kunna leva självständigt är tillgången till seniorbostäder. Många äldre bor kvar i opraktiska småhus, isolerade från omvärlden, mycket längre än de skulle vilja. En rapport från Länsförsäkringar visar att 58 procent av alla äldre kan tänka sig att flytta, om det finns bra alternativ.

ANNONS

Främja gemenskap

Seniorbostäder behöver finnas nära samhällsservice, vara anpassade för självständighet och främja social gemenskap. Denna bostadsform kan förlänga friska och aktiva liv. Tack vare Kristdemokraterna, och trots motstånd från det rödgröna styret, ska 600 seniorbostäder markanvisas i Göteborg före 2026 – förutsatt att styret inte obstruerar beslutet. Detta skulle frigöra ett par tusen småhus för barnfamiljer.

Staden behöver gemensamt ta ansvar för att undvika ett ohanterligt omsorgsbehov. Det handlar om bostäder, hälsofrämjande insatser, tillgänglighet, välfärdsteknik och kompetensförsörjning. I dag förväntas äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen hantera utmaningen på egen hand, vilket är ohållbart när stadsutvecklingsförvaltningarna har nycklarna till lösningarna. Men där saknas intresse och kunskap.

Att vänsterstyret i detta läge sätter prestige före ansvar är häpnadsväckande

Därför skrev jag förra året en motion till kommunfullmäktige, som adresserade behovet av en stadenövergripande handlingsplan för att möta den demografiska utvecklingen. Före sommaren bifölls motionen efter en ”felröstning” av Centerpartiet, men stadens vänsterstyre har skickat upp ett förslag att avbryta uppdraget för att Centerpartiet ska kunna ändra sitt beslut.

Göteborg har en rekordlåg befolkningstillväxt. Att vänsterstyret i detta läge sätter prestige före ansvar är häpnadsväckande. Staden riskerar nu att stå utan en plan för hur en av vår tids mest komplexa och avgörande fråga ska hanteras. Det är allvarligt och riskerar att påverka välfärdens förutsättningar, om bara några år och långt in i framtiden.

ANNONS

Elisabet Lann (KD), kommunalråd

ANNONS